Rožaje: Kalačova pisma kriju tajnu samoubistva?

0
0

 Kolege i rodbina Ernada Kalača na uviđaju 24. marta 2011.

Rožaje – Više državno tružilaštvo posle skoro četiri i po godine zvanično objavilo da se načelnik policije Rožaja Ernad Kalač ubio. Načelnik pisao Lukšiću, Veljoviću, predsedniku suda.

Posle skoro četiri i po godine od smrti Ernada Kalača (42), načelnika policije u Rožajama, Više državno tužilaštvo je zvanično objavilo da je reč o samoubistvu. Međutim, njegova porodica se ne miri s tim. 

Oni smatraju da pisma, koja je pre smrti poslao tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću, sada već bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću i predsedniku Osnovnog suda u Rožajama ukazuju na to da ovaj omiljeni policajac nije okončao život svojom voljom 24. marta 2011. u mestu Kalače, na groblju kćerke Hane, koja se udavila jedući orah.

– Nije imao razlog za to, živeo je za dve kćeri i mene – kaže supruga Alma, koja smatra da se tajna krije u službenim beleškama koje je Ernad slao Upravi policije Crne Gore.

U njima je nadređene obaveštavao da je sprečen da se bori protiv šverca cigareta na granici između Crne Gore i Kosmeta, a u nekoliko beležaka čak je pomenuo konkretno i imena šefova koji su mu zabranili da pretrese fabričku halu u kojoj su bile sakrivene velike količine švercovanih cigareta, koje su posle prekida policijske akcije “isparile”.

– Misleći da radim za interese svoje države u pojedinim situacijama sam bio i naivan. Moja ljudskost i čast mi ne dozvoljavaju da budem nečija kolateralna šteta niti da se pojedinci kriju iza mene, a ja da budem korumpirana karika u lancu. Nikada nisam uzeo jednog novčića od bilo kojeg lica koje se bavi kriminalom. Za života sam radio za platu, od nje i vraćam kredite od kojih smo se supruga Alma i ja skućili. Lukšiću, ostavljam vam u amanet, ne ostavljajte mi decu bez ičega – stoji na kraju pisma, koje je Kalač uputio tadašnjem crnogorskom premijeru.

Inače, Kalač je po službenoj verziji, posle povratka s tajanstvenog noćnog sastanka u beranskoj policiji, parkirao automobil pored puta i otpešačio do seoskog groblja, gde je povukao oroz. Obdukcija nije rađena, jer je plasirana priča o “sigurnom samoubistvu”, pošto nije mogao da preboli smrt male Hane.

Ali, u pismima poslatim na tri pomenute adrese nigde se ne pominje ta njegova bol, već stoji da se u slučaju “ako mu se nešto desi” preduzmu mere kako bi se pomoglo njegovoj porodici da im banka ne uzme kuću, jer je dugovao za kredit oko 23.000 evra. U pismu Veljoviću, pominje i tri službena akta koja su mu morala biti poznata, jer ih je dostavio CB Berane. Po svemu sudeći, pismu se izgubio trag, iako je primljeno u UP, ali ne i Ernadovim službenim zabeleškama o švercu koji je “pokrivao” neko vrlo moćan. O tome svedoči i to da je sva dokumentacija iz njegovog službenog laptopa obrisana, dok su beleške spremne da “progovore”.

OBEĆANjA

Na sahrani su se čule samo reči hvale na račun poštenog policajca koji je, nema sumnje, bio pod strahovitim pritiscima švercerskog lobija koji obrće silne milione na tom prostoru. Veljović je obećao kako će sindikat policije vratiti kredit, kako bi njegova deca ostala u svom domu. Međutim, tvrdi Alma, policija je uplatila samo oko 10.000 evra. Ostalo vraća sama i s najbližom Ernadovom rodbinom bori se za potpunu istinu o sumnjivoj smrti supruga.

ZABELEŠKA O ŠVERCU DUVANA

“Novosti” su imale uvid u neke službene zabeleške Kalača, zavedene i poslate nadležnima. U jednoj stoji da mu tadašnji načelnik policije u Beranama naređuje da obustavi pretovar cigareta “alhamra” bez akcizne markice (mejd in S.A.R.) iz kamiona u kombi, jer su zvali “odozgo”.

– Ne bih voleo da se preko mene i službenika Ispostave policije realizuju poslovi zarad nečijih ličnih interesa – zapisao je Ernad u zabelešci 21. januara 2010, koja je jedan od dokumenata koji poseduje Alma, a svedoči o državnom švercu duvana.

(novosti.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.