15. April 2018

Ilustracija

Izborni dan u Crnoj Gori prati 2.015 posmatrača, od kojih 1.682 domaća i 333 strana. Posmatrači CeMI-a i CDT-a od otvaranja birališta evidentirali su nepravilnosti.

 

14:00 CeMI: U Rožajama na biračkom mjestu Bašča – uočeno je kršenje pravila zabrane upotrebe elektronskih uređaja za komunikaciju na način što je jedan od članova biračkog odbora koristio mobilni telefon.

CeMI-evi posmatrači su u Podgorici na biračkom mjestu 25A uočili da se na četiri kontrolna kupona potpisao samo predstavnik opozicije u BO, čime su prekršena pravila (čl 68b st 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika)-  nije uvažen princip pariteta vlasti i opozicije prilikom potpisivanja kontrolnih kupona.

13:50 CeMi je u na biračkim mjestima u Podgorici i Herceg Novom evidentirao da biračima nije omogućeno glasanje usljed neprepoznavanja ličnog dokumenta, od strane uređeja za elektronsku identifikaciju, uprkos neospornoj mogućnosti utvrđivanja identiteta birača putem vizuelne identifikacije birača.

„Mojkovac biračko mjesto 5- Podbišće – birač je povrijedio tajnost glasanja na način što je nakon završetka glasanja fotografisao glasački listić, a listić nije proglašen nevažećim“, navodi CEMI.

12:22 CeMi: Rožaje biračko mjesto 22 Grahovo Birač je neposredno prije ubacivanja listića u glasačku kutiju naglas izgovorio za koga je glasao, čime je narušeno tajno glasanje. 

11:49 CeMi je u Podgorici na biračkom mjestu 38A zabilježio nepravilnost kada je birač ubacio glasački listić sa kontrolnim kuponom u biračku kutiju, dok je član biračkog odbora zadužen za odvajanje kontrolnog kupona bio odsutan sa biračkog mjesta, što suprotno članu 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

U Rožajama biračkom mjestu 11- Bijela crkva, kako navodi CeMi isti birač glasao dva puta – jednom na osnovu vizuelne identifikacije usljed nestanka električne energije, a jednom kroz sistem elektronske identifikacije građana.

10:54 Izborni štab predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića u Pljevljima podnio je zahtjev Opštinskoj izbornoj komisiji da se u najkraćem roku ukloni bilbord Mila Đukanovića koji se, kako navode, nalazi u neposrednoj blizini biračkog mjesta 85 Hotel Pljevlja.

“Bilbord u neposrednoj blizini biračkog mjesta”

“Važeći propisi zabranjuju isticanje propagandnog materijala na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta, kojima se može uticati na opredjeljenje birača, a pod biračkim mjestom se smatra zgrada u kojoj se glasa i dvorište zgrade u kojoj se nalazi biračko mjesto. Na fotografiji koju dostavljamo jasno se vidi da je bilbord Mila Đukanovića kod hotela Pljevlja na mjestu na kom nije dozvoljeno isticanje propagandnog materijala i da ga najhitnije treba ukloniti”, poručuju iz Bojanovićevog Izbornog štaba.

10:40 CDT upozorava da birački odbor pogrešno interpretira zakon, tvrdeći da potpisivanje birača nije neophodno, već je dovoljna elektronska identifikacija.

Nakon intervencije CDT-a udaljeni su partijski aktivisti koji su vodili evidenciju o biračima u blizini biračkih mjesta u Rožajama.

10:35  CeMi je evidentirao birača, koji je zaokružio kandidata na stolu biračkog odbora, a listić nije proglašen nevažećim već je ubačen u glasačku kutiju.

Posmatrači CeMI-ja su zabilježili tri slučaja povrede tajnosti glasanja. Naime, birači su istovremeno glasali unutar istog paravana, čime su grupo prekršili propisana pravila izbornog procesa.

Cemi je u Nikšiću na biračkom mjestu138 evidentirao dva birača koja su istovremeno glasala unutar istog paravana i naglas komunicirali o tome za koga glasaju, čime je došlo do grubog kršenja propisanih pravila izborne procedure i tajnosti glasanja.

Foto: CdtFoto: Cdt

CDT: U Rožajama, preko puta OŠ Mustafa Pećanin u kojoj su BM 1, 27, 29, 30, 37, 38 su prostorije Bošnjačke stranke, sa čijih prozora aktivisti bilježe vode evidenciju o biračima koji glasaju.

08:35 CeMI je u Podgorica na biračkom mjestu 59A JPU “Đina vrbica” evidentirao da je glasač je pokazao svima glasački listić, a izostala je odluka biračkog da takav listić bude proglašen nevažećim čime je došlo do grubog kršenja tajnosti glasanja i čl. 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

I CeMi i CDT zabilježili su slučajeve da su članovi biračkih odbora glasnim obraćanjem saopštavali ime i prezime birača prilikom identifikacije, čime je došlo do kršenja čl. 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je definisana tajnost glasanja.

Izvor: rtcg.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles