20. Decembar 2010

Rožaje – Bošnjaci Rožaja sve češće su u klinču sa pripadnicima Uprave policije Crne Gore. U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko incidenata koji su, bez obzira na ćutanje odgovornih, u ledene decembarske dane, znatno podigli temperaturu. I to dotle da bi situacija u gradu mogla da se otme kontroli.

Prošle nedjelje, posljednji u nizu incidenata zbio se pred kućom Dacića, gdje je policijska patrola željela da uhapsi bjegunca iz zatvora u Spužu, Asmira Dacića (35), koji je uprkos tome i sedmogodišnjoj zatvorskoj kazni, mirno šetao gradom. U pometnji koja je tada nastala, on je ranjen hicem iz pištolja koji je ispalio policajac Dejan Radević, koji se sa kolegom Adnanom Bibićem nalazi na liječenju u Beranama, dok se Asmir liječi u Podgorici.

Radeviću je određen jednomesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistva u pokušaju, dok se u bjelopoljskom zatvoru nalaze Asmirov brat Almir (33), zbog napada na službeno lice i šurak Aldin Škrijelji (19), zbog ometanja policajaca.

Porodica Dacić tvrdi da je Radević pucao bez povoda na Dacića, dok Uprava policije Crne Gore tvrdi da je u pitanju bio pokušaj linča policajaca, koji su prema tom navodu tučeni palicama i cjepanicama…

Nekoliko dana pre ovog, u Jablanici, nadomak Srbije, zabilježen je također težak incident u kome su ponovo akteri bili pripadnici Granične jedinice Crne Gore i mještani sela.

– Mislili smo da se zaratilo. Policija je jurila džipovima, lomila nam ograde, umalo pogazila i nas i decu. Oni se osiono ponašaju, uznemiravaju naše žene, majke i sestre. Bojimo se da krv ne padne – pričaju posle incidenta mještani Jablanice, gdje je policija jurila za traktorom čija je korpa bila natovarena većom količinom cigareta.

– Jurili smo za švercerima, a prilikom intervencije povrijeđena su dvojicanaših policajaca, odgovoreno je iz Granične jedinice policije.

Dok se priče o ta dva incidenta ne stišavaju, u Rožajama i dalje potenciraju nedavnu pretnju koju je, možda nesmotreno, zagovornicima ideje o autonomiji Sandžaka izrekao direktor Uprave policije Crne Gore, Veselin Veljović.

Pre incidenata u Jablanici i Rožajama, desetak bivših pripadnika Granične policije iz Rožaja, koji su u posljednjih dvadesetak mjeseci ostali bez posla, ustvrdili su da se u tom odsjeku policije vrši sistematsko otpuštanje Bošnjaka-muslimana i Albanaca.

– Za to vrijeme, u službu su primani mahom pravoslavci koji nisu dobijali otkaze – tvrdili su u ime svojih kolega Hamdo Murić, Rešat Kalač, Enver Dacić, Nedžad Kuč i Irfan Dacić.

– Kada smo u Bogajama spuštali trobojku i sa ponosom podizali crnogorsku zastavu, u Graničnoj policiji je radilo oko 70 muslimana-Bošnjaka, a oko 20 pravoslavaca. Danas brojke govore u prilog našim tvrdnjama, pa u jedinici koja broji oko 130 policajaca ima preko 100 pravoslavaca, a oko dvadesetak muslimana-Bošnjaka i jedan Albanac – izjavili su oni u ime svojih kolega.

Iz Bošnjačke stranke Crne Gore, koja je dio vladajuće crnogorske koalicije najavljeno je da će od nadležnih biti zatraženo “da se preispitaju” slučajevi otpuštanja radnika Granične policije.

– Insistiraćemo da se ovaj slučaj ispita, jer je riječ o veoma osetljivom pitanju, posebno zbog toga što se radi o instituciji u kojoj je i do sada bila jasno uočljiva nesrazmerna zastupljenost pripadnika manjinskih naroda – saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

– Nema govora da se u Upravu policije primaju ili izbacuju ljudi na osnovu političke, vjerske i nacionalne pripadnosti – odgovorila je portparolka Uprave policije Tamara Ralević.

Izvor: Novosti.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles