Rješavanje statusa Sandžaka doprinijelo bi uspostavi balansa u odnosu na RS entitet u BiH

1
32

BiH – Mnoga otvorena pitanja i nestabilnost u Sandžaku nisu u interesu Srbije, rekao muftija Muamer Zukorlić izrazivši uverenje da će novoizabrana vlast u Srbiji shvatiti šta su radili njihovi prethodnici, a što, kako je rekao, nije bilo dobro za Sandžak i Srbiju.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izrazio je uverenje da će novoizabrana vlast u Srbiji shvatiti šta su radili njihovi prethodnici, a što, kako je rekao, nije bilo dobro za Sandžak i Srbiju.

“Nestabilnost i mnoga otvorena pitanja u Sandžaku nisu u interesu Srbije”, poručio je Zukorlić učestvujući na skupu o očuvanju bošnjačkog entiteta koji je održan u Banjaluci.

Zukorlić, naime, tvrdi da vlast u Srbiji decenijama radi na ugrožavanju nacionalnog i verskog identiteta Bošnjaka.

“Osim malo svetla koje smo ugledali u periodu dok je premijer Srbije bio mučki ubijeni Zoran Đinđić, i Beograd, ali i Podgorica, čine sve kako bi redukovali naša prava i našu autohtonost”, naveo je Zukorlić, preneli su sarajevski mediji.

Zukorlić je govorio o, kako je rekao, napadu na Islamsku zajednicu koji je proizveo podele unutar te verske zajednice, kao i o problemima sa kojima se susreće Internacionalni univerzitet, čiji je on osnivač.

Muftija je uveren da taj univerzitet, osnovan 2002. godine u Novom Pazaru, ima problem samo zbog toga što, kako je rekao, “školuje vlastitu intelektualnu elitu”.

Učesnici skupa o položaju Bošnjaka u BiH i regionu su ocenili da je panbošnjaštvo nužan uslov očuvanja bošnjačkog identiteta ne samo u BiH kao, kako se navodi, matičnoj državi, nego u regionu i dijaspori.

Na skupu je usvojena i Deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da će se Bošnjaci zalagati za osiguranje načela pravne jednakosti svih građana BiH na njenoj celoj teritoriji, uspostavljanje funkcionalne države u kojoj će u procesu glasanja biti otklonjene etnoteritorijalne blokade.

Bošnjaci će se, kako je navedeno, zalagati i za izmenu izbornog sistema BiH kojim bi se omogućilo da Predsedništvo BiH bude birano na celoj teritoriji države, te za punu podršku i solidarnost s Bošnjacima izvan granica BiH u ostvarivanju njihovih individualnih i nacionalnih prava.

Predstavnici javnog, političkog i verskog života bošnjačkog naroda pokušali su, kako se navodi, da daju odgovore na neka od ključnih pitanja vezana za položaj Bošnjaka u BiH i regionu, ali i o tome kakvo će mesto zauzeti u “Evropi bez granica”.

U tom kontekstu je, kako se navodi, razmatran i status Bošnjaka u Republici Srpskoj, koji se, prema rečima predsednika nevladine organizacije Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića, drastično razlikuje u normativnom i realnom stanju.

Izvor: MINA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. NEKA JE HVALA I SLAVA-SANDZAKU I NJEGOVIM SINOVIMA ZA VIJEK VJEKI!NJIHOVA LOJALNOST BOSNI I ISLAMU -JE NEUPITNA!OD OVE ISTINE-TREBA DA SE BOJE -TIRANI I POLTRONASI U BIJELOM GRADU -A JOS VISE-IZETBEGOVICI I PIZDERCI U -SARAJEVU!MERHAMET JE DAO -POLA DRZAVE -DOJUCERASNJEM KMETU-SANDZAKLIJA CE TO ZNATI DA VRATI-TAMO GDJE -JOJ JE MJESTO!SARAJEVSKI SE -PIZDUN BRANIO-OVO JE POSTA -BUDDALO-SANDZACKI HEROJ JE REKAO-OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA!AMIN!!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.