Režim je očekivao da će oslabiti Islamsku zajednicu

4
6

Kada je otpočeo režimski obračun sa Islamskom zajednicom planski i sistematski se krenulo na sve institucije IZ. Cilj je bio oslabiti, a potom uništiti Islamsku zajednicu, jedinog stožera muslimana, a posebno Bošnjaka u Sandžaku. Jedna od mnogih režimskih aktivnosti jeste i obračun sa vjeroučiteljima koji su podržali koncept jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji.

Imao sam priliku da u Novom Pazaru o problemima vjeroučitelja, razgovaram sa mr. Hajrudinom Balićem, mojim nakadašnjim prefesorom vjeronauke, sadašnjim prodekanom na Fakultetu za islamske studije i aktuelnim predsjednikom Udruženja vjeroučitelja pri Islamskoj zajednici u Srbiji. Iz postavljenih pitanja, ali i jasnih odgovara, može se lahko izvući potvrda, davno izrečene misli Maksima Gorkog da „tvrdi previše dugo da si u pravu i bićeš kriv“.

Bošnjaci.Net: U novembru mjesecu 2001. godine otpočeli su prvi časovi fakultativnog izvođenja nastavnog predmeta vjeronauka. Poslije deset godina od uvođenja vjeronauke u školski sistem Republike Srbije, da li je projekat Đinđićeve vlade bio uspješan?
Mr. Balić:
Uvođenje predmeta vjeronauke je bio komplekasan i težak posao koji su zajedničkim zalaganjem nosile vjerske zajednice u Srbiji, u saradnju sa ministarstvo prosvjete i vjera. Islamska zajednica je aktivno učestvovala u proces pripreme, organizacije i kasnije realizacije Islamske vjeronauke u srbijanskom školstvu. Kao bivši profesor vjeronauke, sa oduševljenjem ističem da je projekat koji je započet u vrijeme Đinđićeve vlade bio izuzetno uspješan.

Fenomen interesovanja roditelja i učenika za Islamsku vjeronauku
Bošnjaci.Net: Kako je Islamska zajednica pristupila sprovođenju vjeronauke u školski sistem Srbije?
Mr. Balić:
Za Islamsku zajednicu vjeronauka je bila izazov, ali i kompeksan posao, koji smo shvatili vrlo ozbiljno i stručno smo krenuli u njegovu realizaciju. Mi smo u sklopu Islamske zajednice izdvojili sredstva, bez pomoći države za izradu planova, pisanje udžbenika i školovanju budućeg kadra. Naglašavam da država u ovom slučaju nije dala nikakvu podršku, ali je projekat zahvaljujući angažmanu Islamske zajednice uspio.

Bošnjaci.Net: Deset godine je prošlo od uvođenje vjeronauke, Vi ste jedan od prvih vjeroučitelja, kakvi su po Vama rezultati u sprovođenju vjeronauke?
Mr. Balić:
Već prve godine početka realizacije ove nastave u školskom sistemu Srbije, jasano je bilo da je Islamska zajednica spremno odgovorila izazovu relizacije vjeronauke u školama. Moje kolege, nastavnici, su odgovorno odrađivali posao na zadovoljstvo Islamske zajednice, učenika, njihovih roditelja i odgovornih u školama. Ja sa velikim zadovoljstvom i ponosom ističem i fenomen da je interesovanje roditelja i učenika za Islamsku vjeronauku bilo iznenađujuće veliko, za razliku od nekih drugih vjerskih zajednica koji su se suočile sa opadanjem broja zainteresovanih za ovu vrstu nastave. Rezultati su bili vidni i zapaženi.

PROJEKAT USPUIO: Za Islamsku zajednicu vjeronauka je bila izazov, ali i kompeksan posao, koji smo shvatili vrlo ozbiljno i stručno smo krenuli u njegovu realizaciju. Mi smo u sklopu Islamske zajednice izdvojili sredstva, bez pomoći države za izradu planova, pisanje udžbenika i školovanju budućeg kadra. Naglašavam da država u ovom slučaju nije dala nikakvu podršku, ali je projekat zahvaljujući angažmanu Islamske zajednice uspio.

DISKRIMINACIJA NASTAVNIKA:Neravnopravnost i diskriminacija nastavnika Islamske vjeronauke koluminira 2007/2008. godine. Naime u godini napada na sistem Islamske zajednice 2007. godine, najveći broj vjeroučitelja ostaje privžen Islamskoj zajedini, odbijajući da se prikloni prorežimskim snagama koje su imale za cilj da ugroze i unište sistem u Islamskoj zajednici, nastojeći da kreiraju novi po mjeri beogradskog režima.

IZBACIVANJE S POSLA: Početkom školske 2008/2009. godine u gradovima gdje je Sulejman Ugljanin imao vlast on je samim tim postavio za direktore škola svoje pristalice i nastavnici Islamske vjeronauke se suočavaju sa problemom. Mnogi su već tada prisilno izbačeni sa posla. Ministarstvo vjera i prosvjete nisu poduzeli nikakve korake, već su prešutno odobrili nasilje nad ovim ljudima. Njihovo nezakonito izbacivanje vlast pokušava opravdati navodnim podjelama u Islamskoj zajednici. Na njihova mjesta dolaze nekvalifikovani kadrovi.

PRITISCI: Imenovanje Adema Zilkića je svojevrsni pritisak na muslimane i Islamsku zajednicu, a posebno na nastavnike Islamske vjeronauke. Profesor Dudić je član te komisije od njenog osnivanja i bio je u svim tijelima koja su radila na pripremi i realizaciji projekata vjerske nastave u školama.

ZAKONSKO PRAVO NA VJERONAUKU:Umjesto validnog spiska, poslali su spisak koji je sačinio Adem Zilkić. Ovaj čin je flagrantno kršenje zakona koji je decidan da spiskove prave vjerske zajednice. Islamska zajednica u Srbiji je tradicionalna vjerska zajednica i ima puno zakonsko pravo na vjersku nastavu.

Neravnopravnost i teškoće
Bošnjaci.Net: Da li su vjeroučitelji imali isti položaj i status kao i ostali nastavnici?
Mr. Balić:
Već deset godina traje proces vjerske nastave u školama, i mnogi nastavnici su u školstvu cijeli taj period. Međutim njihov položaj u odnosu nanastavnike drugih predmeta je neravnopravan. Svake godine im se produžuje privremni ugovor o radu bez trajnog i adekvatnog rješenja, što predstavlja neravnopravnost i teškoće.

Bošnjaci.Net: Svjedoci smo brutalnog odnosa i neviđene diskriminacije prema muslimanima u Srbiji, dvojakih standarda i aršina. Koliko sam upozant od 2007. godine otpočinje veliki pritisak i diskriminacije na nastavnicima islamske vjeronuke. Zašto?
Mr. Balić:
Neravnopravnost i diskriminacija nastavnika Islamske vjeronauke koluminira 2007/2008. godine. Naime u godini napada na sistem Islamske zajednice 2007. godine, najveći broj vjeroučitelja ostaje privžen Islamskoj zajedini, odbijajući da se prikloni prorežimskim snagama koje su imale za cilj da ugroze i unište sistem u Islamskoj zajednici, nastojeći da kreiraju novi po mjeri beogradskog režima. Nepokolebljivost vjeroučitelja je, pored dobrih rezultata u radu, bila još jedan signal onima koji ne žele dobro islamu na ovim prostorima da se na njih krene enegičnije ne mareći mnogo za njihova prava i zakon.

Ministarstvo vjera i prosvjete odobrili nasilje
Bošnjaci.Net: U tom obračunu režima iz beogradskog pašaluka sa Islamskom zajednicom lokalni politički lideri su pružali podršku u opstrukcijama?
Mr. Balić:
Početkom školske 2008/2009. godine u gradovima gdje je Sulejman Ugljanin imao vlast on je samim tim postavio za direktore škola svoje pristalice i nastavnici Islamske vjeronauke se suočavaju sa problemom. Mnogi su već tada prisilno izbačeni sa posla. Ministarstvo vjera i prosvjete nisu poduzeli nikakve korake, već su prešutno odobrili nasilje nad ovim ljudima. Njihovo nezakonito izbacivanje vlast pokušava opravdati navodnim podjelama u Islamskoj zajednici. Na njihova mjesta dolaze nekvalifikovani kadrovi.

Bošnjaci. Net: Konačan odgovor režima u Beogradu bio je kada je prof. dr. Mevlud Duduć, dugogodišnji član vladine komisije za sprovođenje vjeronauke isključen. Da li je ovo bio pokušaj pridobijanja vjeroučitelja koji su podržali jeidnsvenu Islamsku zajednicu?
Mr. Balić:
Konačan obračun sa nastavom Islamske vjeronauke, pokušan je odlukom Vlade Republike Srbije da smijeni člana komisije ispred Islamske zajednice u Srbiji prof. dr. Mevluda Duduća i na njegovo mjesto imenuje Adema Zilkića iz tvorevine koju je osnovala Vlada Vojislava Koštunice. Ovakva odluka je uzbudila javnost u Sandžaku, i uvrijedila najveći broj muslimana u Srbiji. Imenovanje Adema Zilkića je svojevrsni pritisak na muslimane i Islamsku zajednicu, a posebno na nastavnike Islamske vjeronauke. Profesor Dudić je član te komisije od njenog osnivanja i bio je u svim tijelima koja su radila na pripremi i realizaciji projekata vjerske nastave u školama. Režim je očekivao da će dodatno oslabiti Islamsku zajednicu u Srbiji i da će pod ucjenama broj vjeroučitelja tu zajednicu napustiti priklonivši se izdajničkoj struji Adema Zilkića. Kako se to nije desilo, svi su ostali dosljedni, režim kreće u poduzimanje oštrijih metoda.

Ministarstvo prosvjete lukavo pokušava da izbjegne preuzimanje odgovornosti za kršenje zakona
Bošnjaci. Net: Koje su to oštrije metode?
Mr. Balić:
Školska godina je počela i do prvog dana i početka nastave nije bilo jasno ko će predavati Islamsku vjeronuku. Prvog dana u poslije podnevnim časovima dolazi dekret od strane Ministarstva prosvjete da se na mjesto nastavnika Islamske vjeronauke imenuju lica sa spiska koji odredi Islamska zajednica. Dakle, Ministarstvo prosvjete lukavo pokušava da izbjegne preuzimanje odgovornosti za kršenje zakona i ne daje odgovor na zahtjeve škola i muslimanske javnosti. Međutim, ovog puta Ugljanin u svojim nastojanjima, da dodatno oslabi i u krajnjem slučaju uništi Islamsku zajednicu, ništa ne prepušta slučaju. Na mjesto načelnika školske uprave vlast postavlja Mensura Memića zvanog Meće. Ovo lice je poznato po tome što je važio kao udarna pesnica Ugljaninove partije zadnjih desetak godina, a koji je i pored toga obavljao nekoliko važnijih funkcija u Novom Pazaru. Bio je upravnik zatvora, direktor sportskog centra, da bi na kraju ponikao u školstvu, pokazalo se s ciljem.


Mr. Hajrudin Balić i Fahrudin Kladničanin

Islamska zajednica u Srbiji je tradicionalna vjerska zajednica i ima puno zakonsko pravo na vjersku nastavu
Bošnjaci.Net: Znači da je Ministarstvo vjera na čelu sa bivšim ministrom Šijakovićem činjenično kršilo Zakon?
Mr. Balić:
Ministarstvo vjera je ignorisalo spisak nastavnika Islamske zajednice u Srbiji, a kako bi prikrilo nezakonito ponašanje Ministarstva prosvjete. Umjesto validnog spiska, poslali su spisak koji je sačinio Adem Zilkić. Ovaj čin je flagrantno kršenje zakona koji je decidan da spiskove prave vjerske zajednice. Islamska zajednica u Srbiji je tradicionalna vjerska zajednica i ima puno zakonsko pravo na vjersku nastavu.

Bošnjaci.Net: Iz Udruženja vjeroučitelja čiji ste predsjednik stigle su oštre kritike na pomenuti spisak i vjeroučitelje koje je Ministarstvo postavilo. Tvrdite da je to nekvalifikovan nastavni kadar?
Mr. Balić:
Famozni spisak koji pominjete, a koji je sačinjen mimo znanja Islamske zajednice pokazuje da vlast ne samo da krši zakon i pravila države, već i vrijeđa osjećanja muslimana. Na mjesto nastavnika vjerske nastave nasilno se pokušavaju postaviti lica koja nemaju potrebno obrazovanje. Spisak sadrži imena lica koja su završila engleski jezik, pravni fakultet, učiteljski fakultet, a nerijetko bez višeg i visokog obrazovanja.

Vlasti u potpunosti ignorišu sve inicijative, apele, čak i peticije da se prestane sa nasilnim i bezakonitim ponašanjem
Bošnjaci.Net: Imali smo prilike da vidimo česte proteste roditelja i učenika, odustajanje od pohađanja časova vjeronauke. Da li je to vaša podrška u nastojanju da riješite trenutne probleme?
Mr. Balić:
U mnogim gradovima i školama zabilježeni su protesti učenika i njihovih roditelja nezadovoljnih načinom na koji se vlasti ophode prema vjerskoj nastavi, vjeroučiteljima i uopšte prema muslimanima. Vlasti u potpunosti ignorišu sve inicijative, apele, čak i peticije da se prestane sa nasilnim i bezakonitim ponašanjem.

Bošnjaci.Net: Prošlo je nekoliko mjeseci od izbijanja u etar društvene političke scene problem „vjeroučitelja“ kakva je trenutna situacija?
Mr. Balić:
Iskreno, trenutna situacija je haotična. Mnogi roditelji se protive da njihova djeca pohađaju vjersku nastavu koju predaju lica iz druge zajednice kojoj oni ne pripadaju, nastava se bojkotuje u mnogim mjestima, dok direktori po nalogu školskih uprava prisiljavaju djecu da prisustvuju vjerskoj nastavi, mnogi su ostali bez posla.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Zao mi pojedine ljude sto su ostali bez posla.Dudic im je zakuvao corbu,t.j. Zukorlic neprihvatanjem cinjenice da postoje veroucitelji na obe strane.Da sam na mestu Zukorlica zabrinuo bih se jer Rijaset ima pravo jos na 20 procenata sto se veroucitelja tice + sada imaju drzavni islamski fakultet… Da napomenem da je odnos 70 prema 30 na strani zukorlica sto se veroucitelja tice,a mora se poravnat fifty fitfy. Hocemo svi hleba da jedu a ne samo oni,pa nije ovo komunizam vec demokratija :))))))

  0

  0
  • Corbu su sami sebi zakuhali kada su odluchili da predju na stranu prorezimske tkz srpske Islamske zajednice.Nema tu kompromisa,njima preostaje samo da uchine teobu (pojedinima) i da se vrate jedinoj i pravoj Islamskoj zajednici,a ova lakrdija Zilkiceva da se ukine.

   0

   0
  • ima ce te osim drzvnog Iskamskog fakulteta Zika Hitljer imati i drzavni hadziluk,onda ce ici u Beograd da im Beograd udari pecat sa cetiri ‘S’ i da im bude valjana i namaz i hadziluk i ostalo.ono sto ne bude imalo pecat sa cetiri ‘S’ i krstom nece biti validno.moci ce i knjige da budu u prodaji ili izdavate jedino ako ima drzavni pecat i cetiri ‘S’. to zna i Zika HItljer da Samo Sloga Srbe Spasava pa daje svoj doprinos sa svojom klapom za sahrane i veselja.mozda do godine dobije i orden Svetog Save Zika Hitljer i njegov ansambal.Zika Serbine ‘oces u Jevropu.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.