Revizor nedvosmisleno : Grad Novi Pazar dobio je pozitivnu ocjenu, netačni su navodi pojedinih medija?

1
13

Novi Pazar – Povodom medijskih manipulacija u vezi sa Izveštajem Državne revizorske institucije kao i mišljenja Eksternog revizora o raspolaganju budžetom grada, koje se u javnosti kontinuirano predstavlja u negativnom kontekstu, u Gradskoj upravi Novog Pazara održana je konferencija za novinare.

Sem predstavnika finansijske službe iz reda Uprave, konferenciji je prisustvovala i Viktorija Dunić, eksterni revizor beogradske Revizorske kuće DST. Prema sopstvenom priznanju, Dunićeva je dvije godine zaredom (2010. I 2011. godina) izvršila kontrolu izveštaja o budžetu grada Novog Pazara, te ostalih opština i gradova sa područja Istočne Srbije i „oba puta su izveštaji o finansijskom rukovođenju bužetom Novog Pazara bili više nego korektni“.

„Uzimajući u obzir izveštaj koji je dala Državna revizorska institucija, za Novi Pazar i za sve ostale jedinice lokalne samouprave, odgovorno tvrdim da vi kao jedinica lokalne samouprave imate pozitivno mišljenje, odnosno pozitivnu ocjenu revizora, sa preporukama koje nisu ništa drugo do prijedlozi za postupanje u cilju otklanjanja tehničkih, sitnih propusta koji se dešavaju u svim finansijskim službama. Sedamdeset odsto tih nepravilnosti odnosi se na proknjižavanja, u ekonomskom rječniku poznatija kao promene. Riječ je o računovodstvenim greškama koje u pogledu održivosti analize valjanosti izvršenja budžeta nemaju materijalnog značaja.“

Dunićeva je istakla da u aktuelnom izveštaju „nema elemenata zloupotrebe niti segmenata kriminogenog karaktera.“ Ona je istakla da su neistiniti navodi pojedinih medija o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava jer „ od strane izvršioca budžeta, niti finansijske službe nije bilo nikakvih zloupotreba, niti bilo čega što može bitno u materijalnom smislu da utiče na finansijski položaj grada Novog Pazara i samih građana.“

„Odgovorno stojim iza svojih navoda jer su finansijske službe odeljenja za finansije Gradske uprave grada Novog Pazara sistem koji u poštovanju Uredbe i drugih propisa apsolutno prednjači u odnosu na druge samouprave. Gradu su date isključivo preporuke, odnosno sugestije da se otklone sitni nedostaci.

Usvojili ste niz pravilnika koje niz jedinica lokalne samouprave nema ni u planu, uprkos zakonskoj obevezi: Pravilnik o računovosdstvu, radu trezora, reprezentaciji, pravilnik o upotrebi službenih automobila. Započeli ste uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i na sve to dobili izuzetno visoku ocjenu, jaku četvorku, sa kako sam već rekla, određenim preporukama. Sve što je urađeno sa vaše strane napravljeno je u svrhu povećanja efikasnosti rada i racionalizacije troškova, što je u izuzetnoj suprotnosti sa navodima pojedinih medija o nenamenskom trošenju para i slično. Po svim parametrima, još jednom ističem, u samom ste vrhu po izvršenju zakonskih obaveza u vezi sa budžetom.

Eksterni revizor Viktorija Dunić navela je da „apsolutno ni po jednoj tački u izveštaju o bužetu grada nema osnova za podnošenje krivičnih prijava protiv izvršioca budžeta i zaposlenih u Odeljenju za finansije“, o čemu su takođe spekulisali pojedini mediji.

Gradske vlasti do sada nisu reagovale na različite, po svemu navedenom sudeći, vrlo tendenciozne medijske natpise. Kao razlog za takav stav Uprave navodi se nastojanje gradskih vlasti da konkretnim naporima poboljšaju kvalitet života građana.

(novipazar)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.