Restelica traži pomoć od Vlade za popravku tunela

0
14

Kosovo – Mještani Restelice kod Dragaša žele poboljšanje putne infrastrukture. Oni se već duži niz godina suočavaju sa stalnom opasnošću od odrona i obrušavanja tunela kroz koji vodi jedini put do ovog mjesta.

Očekuju pomoć od centralnih struktura za sanaciju tunela, koji predstavlja opasnost, pogotovo za učenike koji svakodnevno putuju.

“Tunel, sa kojeg svakoga dana pada kamenje zadaje nam mnoge probleme. On predstavlja stalnu prijetnju za mještane, a naša zabrinutost smo nekoliko puta iznijeli i lokalnim i centralnim institucijama, ali do sada ništa nije urađeno po tom pitanju”, kaže Džindžo Hikmet predsjednik sela.

Mještani sela su veoma frustrirani dosadašnjim zanemarivanjem ovog problema, a pogotovu su nezadovoljni lokalnim liderima bošnjačko-goranske zajednice koji nisu poduzeli ništa na rješavanju ovog problema kako bi se izbjegla stalna opasnost od odrona.

“Ogorčeni smo rukovodstvom u našoj zajednici koji su ovo problem trebali odavno rješiti. Opasnost koja prijeti se toliko zanemaruje da iz ovoga može proisteći nešto loše”, rekao je Sehadin Koro, mještanin sela.

Lokalni čelnici kažu da su svjesni opasnosti ali pošto se tunel nalazi na segmentu puta Restelica-Dragaš koji pripada regionalnom i o kome se brine Regionalni direktorijat za puteve, oni nisu mogli uraditi mnogo toga osim da o ovome obavjeste nadležne organe.

“Mi smo svjesni uznemirenosti mještana Restelice.Tunel predstavlja opasnost po živote mještana i o ovome smo obavjestili nadležne organe. Kao opština, razmišljamo o hitnoj intervenciji, ali još uvijek tražimo finansijska sredstva”, rekao je Tafil Krasniqi, direktor Direktorijata zaštite.

U međuvremenu Ćasip Kuši, potpredsjednik opštine Dragaš iz redova bošnjačke zajednice, saglasan da je uznemirenost Resteličana opravdana, obećao je da će se lokalno rukovodstvo založiti za što skorije rješenje ovog problema, ali da u ovom trenutku nedostatak finansijskih sredstava onemogućava njegovo rješavanje.

“Opština je ove godine izdvojila određenu količinu sredstava, s nadom da ćemo imati potporu Vlade. Pošto je izostala pomoć Vlade Kosovaovo, ne znam kako da to obrazložim mještanima, pošto je i sam ministar transporta Fehmi Mujota, u vrijeme kada se dogodila tragedija u Restelici, obećao da će se problem tunela rješti”, kazao je Kuši.

U zahtjevu koji je predat Ministarstvu infrastrukture u Vladi Kosova, ministru Mujoti, adresiranom od strane predsjednika opštine Dragaš Salima Jenuzija i direktora urbanizma, katastra i zaštite okoline, Bejana Hadžihasana, od 18. marta ove godine, pod brojem 02/400-389, između ostalog stoji:

“Budžetom opštine za 2013. godinu predviđena su sredstva u iznosu od 120 hiljada eura za kapitalni projekat – proširenje puta na ulazu u Restelicu, u dužini od 2 kilometra. Pošto se na tom dijelu nalaze dva privremeno otvorena tunela i nije ništa investirano u zaštiti od odrona, koristimo priliku da vam se ovim zahtjevom obratimo kao kompetentnom ministarstvu za osiguranje sredstava u iznosu od 132.840 eura, za popravku tunela. Ovaj dio regionalnog puta Prizren-Restelica je jedina dionica i ne postoji druga alternativa”, piše list “Koha Ditore”.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.