Rektor Univerziteta u Prizrenu podnio ostavku

0
2

Kosovo – Roland Münch, prvi rektor Univerziteta u Prizrenu od 1. avgusta neće biti na čelu ove institucije zbog neslaganja sa članovima borda univerziteta. Na ovim povodom sazvanoj press konferenciji govorio je o razlozima njegove ostavku dva mjeseca prije isteka njegovog jednogodišnjeg ugovora obrazlažeći da nema ništa lično protiv zvaničnika Ministarstva za obrazovanje, već zbog odgovornosti i komptencija koje treba da ima ovaj univerzitet.

“Odlazim sa mjesta rektora osnivača Univerziteta u Prizrenu dva mjeseca prije isteka ugovora. Razlog za to je neslaganje sa Ministarstvom za obarzovanje, nauku i tehnologiju, tačnije sa većinom upravnog borda oko odgovornosti, kompetencija ciljeva, profila i okvira univerziteta koje treba da ispuni za dobrobit zemlje. Ne želim da ja budem okrivljen zbog eventualnog skretanja sa kursa ministarstva što je za mene neprihvatljivo, ovo tim prije što će od 1. oktobra ove godine na univerzitetu u Prizrenu biti 3.700 studenata”, kazao je Münch.

Ovaj Nijemac, koji je u svojoj zemlji na više univerziteta ulogu rektora obavljao 27 godina, smatra da će ovakvom politikom ovaj, drugi javni univerzitet na Kosovu, izgubiti temeljnu filozofiju uspjeha.

“Vjerujem da će ovaj visoko obrazovna institucija izgubiti temeljnu filozofiju uspjeha putem novog statuta. Osnivanje ovog univerziteta prošle godine i tog i takvog statuta bio je motiv mog dolaska ovdje. Za to mjesto ja nisam konkurisao nego me je angazovao lično tadašnji ministar za obrazovanje Enver Hoxhaj. Nisam se slagao sa promjenom statuta, a ministarstvo je donijelo konačnu verziju teksta gdje nisu usvojene moje sugestije. Neću da komentarisem da li je to  uloga novog ministra za obrazovanje. To smo trebali da uradimo zajedno, a sve u cilju daljeg razvoja ovog univerziteta”.

Ipak, Münch je kazao na kraju da odlazi sa ove pozicije ne kao veliki pesimista. Izrazio je nadu da će ova visoko obarzovna institucija postati respektabilna u regionu, ali samo ako se prevaziđu trenutne barijere.

Rektor Roland Münch je na čelu univerziteta u Prizrenu od 1. oktobra prošle godine, mjesec i po dana prije nego je počeo sa radom suočavao se a i dalje se suočava sa velikim problemima.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.