Rektor Duduć u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Amerčkim državama

1
6

Novi Pazar – Rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, prof.dr. Mevlud Dudić, boravio je proteklih nedjelju dana u Nju Jorku gdje je imao niz značajnih susreta sa predstavnicima univerziteta, među kojima treba posebno istaći posjetu Baruch koledžu siti univerziteta u Nju Jorku.
Rektor se sastao sa James Retigen i Evangelinom Pokaso, rukovodiocima tog univerziteta. U jednočasovnom razgovoru predstavnici dvaju univerziteta razmijenili su iskustva i upoznali se sa radom visokoškolskih ustanova.

Dogovorena je saradnja na svim nivoima a posebno iz oblasti menadžmenta i ekonomije. U narednom periodu Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru i Baruch koledž potpisaće sporazum o saradnji. Domaćini su obećali uzvratnu posjetu IUNP-u.

Rektor Dudić je iskoristio boravak u Nju Jorku da se sastane sa velikim brojem značajnih intelektualaca i udruženja Bošnjaka. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike ponudio je svaku vrstu pomoći i podrške Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u riješavanju problema sa politizacijom akreditacije. Predloženo je da se otvori istureno odeljenje IUNP-a u Nju Jorku.

Rektor je imao više susreta sa novinarima pisanih i elektronskih medija kojima je dao intervjue, gdje je govorio o univerzitetu i nepravilnostima koje se ovoj instituciji čine od strane srbijanskog režima.

Kao vođa bošnjačkih institucija prisustvovao je svečanosti formiranja Inicijativnog odbora za osnivanje Bošnjačke kulturne zajednice u Americi i imenovanju predstavnika Sandžaka u SAD-u.

Dudić se susreo sa više američkih zvaničnika, među kojima su i gradonačelnik grada Monticello, Gordon Jenkins, regionalni sudija, Frank LaBuda, predstavnik organizacije Human Rights, Erik Monro i šef trezora grada Monticello, Karmen Rue.

Ekspert za ljudska prava i slobode Frank LaBuda, na zasebnom razgovoru sa rektorom Dudićem, interesirao se za stanje ljudskih prava u Sandžaku, sa posebnim osvrtom na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. Dogovoreno je da gospodin LaBuda u skorijoj budućnosti posjeti Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru i tom prilikom održi seminar o ljudskim pravima i slobodama.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Raduje, bezbelji, saradnja Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i Baruch koledža.

  Raduje i to što su studije iz oblasti menadžmenta i ekonomije posebno naglašeni.

  Držite se američke ekonomije i menadžmenta, i nećete pogrešiti. Od njih boljih na kugli zemaljskoj nema.

  Želeo bi samo da skrenem pažnju na Culinarski Institut Amerike, koji je apsolutno najbolji na svetu. Sa budžetom od preko sto miliona dolara godišnje, iskustvom od više od 60 godina, najboljim svetskim kadrovima iz oblasti kulinarstva i usluživanja, gde se izučavaju sve najvažnije svetske kuhinje, od francuske, italijanske, američke, azijske, sa posebnim osvrtom na pekarsko-poslastičarske proizvode (svaka od ovih kuhinja ima svoj restoran sa najboljim šefovima kuhinja tih nacija).

  Za nas, Sandžaklije, je od posebne važnosti njihov sistem karijernog obrazovanja odraslih gde prirodno talentovani mladi ljudi mogu da nauče da rade.

  Krajnje je vreme da se, barem iz Sandžaka, protera besmisleni i beskorisni “šuvarov” nastavni program iz ugostiteljskih škola.

  A drugi, kako im volja.

  Uzgred, od ovih talenata se kasnije dobijaju menadžeri kuhinja & restorana.

  Ne može neko da bude dobar šef kuhinje ako prethodno nije bio dobar kuvar.

  Isto tako, ne može neko da bude dobar menadžer restorana ako prethodno nije bio dobar konobar – prodavac te dobre hrane. To je posebna veština i traži mnogo znanja i iskustva.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.