Reisu-l-ulema posjetio Katar

0
3

BIH – Na poziv Ministarstva vakufa i islamskih pitanja države Katar u službenoj posjeti ovoj državi u periodu od 17.3. do 20.3. boravila je visoka delegacija Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Huseinom  ef. Kavazovićem.

U delegaciji su još bili Razim Čolić, šef Kabineta reisu-l-uleme, prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka, mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, dr. Mustafa Jahić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i Ibrahim Ahmetagić, šef Ureda za odnose sa islamskim svijetom.

Cilj posjete bio je jačanje i proširivanje saradnje sa ministarstvom vakufa, generalnom upravom za vakufe, fondom za zekat, kao i finaliziranje projekta izgradnje biblioteke i dogovor u vezi pripreme za njeno svečano otvaranje čiju izgradnju i opremanje je finansirala država Katar.

Prvi dan delegacija je posjetila Kulturni centar „Fanar“ kojom prilikom se upoznala sa programima i različitim kulturnim sadržajima koje nudi ovaj centar, kao i novim metodama učenja arapskog jezika. Centar se inače bavi promocijom islama na sofisticiran i moderan način.

Drugi dan delegacija je  posjetila uredništvo prvog islamskog internet portala „islamweb.net“ koji je osnovan 1998. godine. Islamweb.net dnevno bilježi više od 270.000 posjeta, na njegovim stranicama se može pronaći oko 180.000 fetvi, ima više od 200.000 audio-predavanja, više od 80.000 članaka i više od 3,500.000 stranica teksta. Posebna pažnja je posvećena problemima mladih i dječijem programu. U uređivanju i realizaciji učestvuje 120 uposlenika.

Na prijemu kod ministra vakufa dr. Gajs bin Mubarek el-Kevarija sa njegovim saradnicima izražena je zahvalnost za dosadašnju uspješnu saradnju i prezentiran je određen broj novih projekata IZ u BiH.

Nakon prijema kod ministra delegacija je posjetila Fondaciju Šejh Thani Bin Abdullah za humanitarne aktivnosti „RAF“. U ugodnom i prijateljskom razgovoru Reisu-l-ulema je pozvao generalnog direktora dr. Aid bin Debsan el-Kahtanija na saradnju i posjetu Islamskoj zajednici u BiH.

U programu posjeta bila je i posjeta  najpoznatijoj džamiji u Kataru pod nazivom džamija Muhammed ibn Abduvehhab. Poseban ugođaj bila je posjeta muzeju islamskih umjetnosti koji se u velikoj kvadraturi prostire na vodi.

Sljedeći dan delegacija je imala priliku da se upozna sa najznačajnijim institucijama ministarstva vakufa; sa Generalnom upravom za vakufe i  Fondom za zekat.

Prema riječima generalnog direktora Abdullah ed-Duserija institucija vakufa i uvakufljavanja u Kataru stara je stotinu godina. Konstantno napreduju i bilježe uspjehe. Reisu-l-ulema i direktor Vakufske direkcije IZ zajednice upoznali su domaćine sa stanjem vakufa u BiH i ponudili saradnju u  razvoju vakufa. Institucija zekata također je mlada institucija, ali vrlo uspješna. Reisu-l ulema se zahvalio direktoru Džasim bin Muhamed el-Kubejsiju na pomoći koju pružaju IZ Bošnjaka u Sloveniji i pozvao ih na saradnju sa IZ BiH.

Isti dan ministar vakufa priredio je svečani ručak u čast delegacije IZ. To je ujedno bio i oproštajni susret sa ministrom vakufa.

Posljednji  dan posjete Reisu-l- ulema se sastao sa ambasadorom BiH u Kataru Nudžejmom Rečicom, kao i nekoliko naših građana iz BiH, poslovnih ljudi i studenata.

(Rijaset)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.