Reisu-l-ulema: Nijaz je bio ljudina i živio je za svoj narod

0
3

BiH – Nakon klanjanja dženaze prof. dr. Nijazu Durakoviću reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH dr. Mustafa ef. Cerić obratio se prisutnima podsjetivši na jedan hadis.

Pošten čovjek

Poslanik, a. s., kazao je reis Cerić, prošao je jednom prilikom pored neke dženaze u društvu s hazreti Omerom. Božiji Poslanik htio se priključiti džematu, a hazreti Omer povukao ga je za ruku i kazao da ne bi bilo primjereno da Božiji Poslanik klanja dženazu ovom čovjeku, jer je on čuo da taj čovjek u svom životu nije bio u svim aspektima onakav kakav bi trebao biti musliman.

Onda je Božiji Poslanik izašao pred džemat i upitao: “Ima li iko ovdje prisutan ko zna da je ovaj čovjek makar jedno dobro učinio za svoj narod, za svoju vjeru i za druge ljude?”

Potom je izašao jedan čovjek i kazao: “Božiji Poslaniče, ja znam za ovog čovjeka da je jednu noć bio na straži u Medini kada je naš grad, Medina, bio napadnut.” Poslanik se okrenuo ispred džemata, zanijetio dženazu i klanjao kao imam, a onda se, ponovo, okrenuo ljudima i kazao obraćajući se mejtu:

“Oni misle da ćeš ti u Džehennem, a ja svjedočim da ćeš u Džennet samo zato što si bio jednu noć na straži… za svoj narod.

A ja nemam potrebe da pitam znate li vi za našeg Nijaza Durakovića da je išta dobro uradio za svoj narod, jer svi koji ste danas došli ovdje svjedočite na ovom svijetu i posvjedočit ćete na drugom svijetu da je Nijaz Duraković branio, štitio i bio na straži svoga naroda, svoje vjere, svoje kulture, svoje Bosne, svoje države i svakog čovjeka dobre volje.

Pa, i ja svjedočim pred svima Vama, pred Bogom da je Nijaz Duraković bio ljudina, da je bio pošten čovjek, da je živio život za svoj narod, da je živio život dostojan čovjeka, koji je uvijek znao prepoznati između dobra i zla.

Ali, pošto smo mi ljudi na ovom svijetu grješnici, pa i naš Nijaz vjerovatno ima grijeha, mi molimo dragog Allaha, dž. š., na ovom današnjem lijepome danu: “Bože, oprosti grijehe našem Nijazu.”

Smrti nema

A za ona dobra djela koja je učinio, Bože, povećaj mu nagradu koliko je moguće. Bože, mi znamo da si ti Milostiv i da praštaš grijehe.

Mi se danas opraštamo od čovjeka koji nas je zadužio da se osjećamo sigurnijim u ovome gradu i ovoj zemlji. Odlaskom našeg Nijaza osjećamo malu neizvjesnost i imamo mali osjećaj nesigurnosti za naš grad, za našu zemlju i naš narod.

Ali, uvjeren sam da je profesor Nijaz Duraković ostavio iza sebe svoju porodicu, svoje studente i ine koji će pamtiti i učiti na njegovom primjeru hrabrosti patriote i da neće izdati ono što ih je profesor Duraković naučio. Neka Nijaz u svom patriotizmu i borbi za svoj narod bude primjer.

Sjećam se, a hoću to da s Vama podijelim, njegova najomiljenija zakletva bila je: “Kibleta ti!” Dakle, uradi to, ako već treba biti urađeno. …A smrti zapravo i nema, samo prelazak iz jednog u drugo stanje…

Izvor: Avaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.