Regija Sandžak predstavljena doktorantima univerziteta u Luksemburgu

1
14
Regija Sandžak predstavljena doktorantima Univerziteta u Luksemburgu

 Luksemburg – Na Univerzitetu u Luksemburgu, pred doktorantima društvenih nauka, predstavljen je Sandžak, s posebnim osvrtom na proces uvođenja bosanskog jezika u osnovne i srednje škole Sjevernog Sandžaka.
Naime, u sklopu seminara koji je organizovan u suradnji Univerziteta u Metzu (Francuska), Univerziteta u Saarbruckenu (Njemačka) i Univerziteta u Luksemburgu, student druge godine postdiplomskih studija na Univerzitetu u Luksemburgu, Muhamed Ćeman, odlučio je u sklopu svog rada predstaviti regiju Sandžak prisutnim studentima triju univerziteta, s posebnim osvrtom na proces uvođenja bosanskog jezika u tamošnji obrazovni sistem. Međutim, zbog osobitog interesovanja uvažene profesorice Erhard, prezentacija je naknadno upriličena pred nekolicinom doktoranata Univerziteta u Luksemburgu.
Tom prilikom, uz pomoć Power-Point prezentacije, predstavljen je historijat Sandžaka, zatim identitarne odlike Bošnjaka, te aktuelna politička i generalno društvena situacija u Sandžaku. Progovorilo se svakako i o diskriminaciji tamošnjih Bošnjaka te o pojavi jakog nacionalnog pokreta među sandžačkim Bošnjacima koji stremi obnovi autonomnosti te regije.
Nakon toga, prikazan je i video zapis u čijoj izradi je surađivalo mnoštvo osoba. – Počev od studenata Univerziteta FON iz Skoplja, studenata-doktoranata Univerziteta iz Niša, studenata Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, uz značajnu koordinaciju Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu. Video je realizovan u studiju TV EDO iz Skoplja. U kontekstu koordinacije tokom rada na ovom projektu, ključan doprinos pružio je hafiz Hilmija Redžić, doktorant Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.
U sklopu video zapisa, na engleskom jeziku, kojeg u ovom prilogu premijerno objavljujemo, doktoranti Univerziteta u Luksemburgu imali su priliku saznati više informacija o bosanskom jeziku generalno, zatim o bosanskom jeziku u obrazovnim ustanovama Sjevernog Sandžaka, o važnosti prisustva bosanskog jezika u školama Sandžaka, o pozitivnom i negativnom impaktu čitavog procesa uvođenja bosanske nastave u tamošnjim školama, te o vrlo čestim obstrukcijama koje su pratile čitav proces uvođenja bosanskog jezika u osnovne i srednje škole Sjevernog Sandžaka. Značajno je još napomenuti, da je nakon svakog poglavlja u video zapisu pravljena pauza kako bi prezentator Ćeman dao dodatna pojašnjenja uvezi rečenog, te kako bi studenti-doktoranti mogli postaviti pitanja.
Nadati je se da će inicijative ovakvog tipa, koje omogućavaju da se o Sandžaku, bosanskom jeziku i o Bošnjacima uopćeno prozbori u akademskim krugovima, na univerzitetima evropskih i drugih zemalja u svijetu, biti sve prisutnije.  Shodno tome da u Evropi, Americi pa čak i u Australiji, raste već druga generacija bošnjačkih imigranata od kojih nemali broj studira na tamošnjim univerzitetima, prirodno i očekivano bi bilo da u svojim naučnim istupima i radovima ne zanemare svoj domovinski prostor, već da budu najbolji ambasadori Bosne i Sandžaka.
(identitet.lu)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Aferim, sve pohvale za Ćemana. To je jedan od najboljih načina prezentacije autonomne oblasti Sandžak i njegovih autohtonih stanovnika Bošnjaka. Mislim da je presedan svih presedana u svijetu položaj Bošnjaka u Sandžaku, gde se njihovoj djeci u školi od strane države dozvoljava izučavanje bosanskog jezika kontrolisano i metodom na kašičici- toliko nam je dozvoljeno od SANU.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.