Reakcije na presudu Momčilu Perišiću

0
19

Srbija – Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izrazio je žaljenje zbog presude koju od 27 godina zatvora na koliko je Haški tribunal osudio Momčila Perišića.

“Ne ulazeći u meritum optužnice, to je izuzetno velika osuda. Očekujem da se on žali”, rekao je Šutanovac .

Šutanovac je rekao da je “konačno vrijeme da se završi sa svim tim optužnicama i presudama, kako bi se okrenuli budućnosti, a ne da se stalno otvaraju stare rane i razgovara o prošlosti”.

Ljajić: Konačna riječ tek u žalbenom postupku

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da nepravosnažne presude tog tribunala ne treba  komentarisati, ali da je uvjeren da će, u slučaju prvostepene presude Momčilu Perišiću, konačna riječ biti data u žalbenom postupku.

“Pritom posebno imam u vidu činjenicu da je predsjedavajući Veća sudija  Bejkon Džastis Moloto po većini tačaka optužnice izdvajao svoje mišljene”, rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike, najavio je da će u skladu sa zakonom, Srbija pružiti svu potrrebnu podršku dostavljanjem dokumentacije odbrani generala Perišića.

“To je ono što mi možemo da učinimo u ovom trenutku”, kazao je Ljajić.

On je rekao i da ova presuda neće imati nikakve implikacije po Srbiju jer je riječ o utvrđivanju individualne odgovornosti i zato jer, osim u pojedinim  slučajevima, nije utvrđena Perišićeva komandna odgovornost.

Kandić: Presuda Perišiću je primerena

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je da je  presuda primjerena i odgovarajuća.

“Presuda je odgovarajuća i primjerena. Nema razloga da sumnjamo da ima
nekih političkih motiva, ali je teško objašnjivo da je Perišić imao kontrolu nad vojskom Republike Srpske Krajine, a nije imao nad Ratkom Mladićem kako se navodi u presudi”, rekla je Kandić.

Ona je rekla da iz presude Perišiću proizilazi da je on “oslobođen (optužbe)da je mogao znati da će podrška koju je pružao dovesti do plana i namjere o istrebljenju muslimanskog stanovništva iz Srebrenice”.

Dimitrijević: Ništa bitno se nije promenilo

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da se ništa bitno nije promenilo presudom bivšem načelniku Generalštaba Vojske
Jugoslavije Momčilu Perišiću, jer je on osuđen za podršku u zločinima, a ne za genocid.

“Prvo treba pročitati cijelu presudu, ali prema prvim vijestima za sada  i izgleda da je Perišić i prema visini kazne i prema svemu osuđen za podršku zločina, a ne za genocid”, rekao je Dimitrijević navodeci da presudom nije ništa bitno promenjeno i ukazao da međunarodni sud rijetko revidira presudu.

Perišić je osuđen na visoku kaznu, ali ne tako visoku kao što je tražilo  Tužilaštvo, dodao je Dimitrijević.

Ignjatović: Bitni elementi presude Perišiću

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović rekao je da je za Srbiju “veoma značnajno” što je u presudi bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću utvrđeno da nije
bio nadređen Vojsci Republike Srpske i njenom komandantu Ratku Mladiću.

“Takođe je važno što je sudsko veće oslobodilo Perišića za pomaganje u  istrebljenju u Srebrenici”, rekao je Ignjatović.

Ignjatović je ocijenio da je “pomalo iznenađujuće” što je Perišić osuđen po  komandnoj odgovornosti za raketne napade na Zagreb.

“Prvi utisak je da je kazna dosta visoka, ali u ovom trenutku je zaista teško komentarisati presudu, biće potrebne dodatne analize. Radi se, na kraju krajeva, o prvostepenoj presudi i siguran sam da će doći do žalbenog postupka”, naveo je Ignjatović.

SRS: Strašna i sramna presuda

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da nije iznenađen presudom Momčilu Perišću, koju je ocijenio kao “strašnu i
sramnu”.

“Niko na svetu ne može da bude iznenađen presudom nad Srbima u Hagu. Da postoji smrtna kazna, nijedan Srbin ne bi izašao živ”, rekao je Todorović dodajući da Evropska unija i SAD pokušavaju da presudama Srbima u Hagu opravdaju svoje zločine.

“Šta očekivati od onih pod čijim okriljem se trgovalo ljudskim organima na Kosovu”, rekao je Todorović.

Nova Srbija: Izuzetno visoka kazna

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je kazna koju je Haški tribunal izrekao izuzetno visoka i da se nada da će biti umanjena.

“Nema smisla da general koji je obavljao funkciju načelnika generalštaba i  imao svog komandanta bude sam odgovran”, kazao je Ilić.

Izvor: NoviMagazin.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.