Ratni zločinac Đukić najavio krivičnu prijavu protiv vještaka Zečevića

1
9
general-novak-dukic-tuzlanska-kapija-fotoprintscreen-youtube-1456414429-851717Srbija, Tuzla – General Vojske Republike Srpske Novak Đukić, koji je u BiH osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, podnijeće krivičnu prijavu protiv vještaka tužilaštva u tom postupku Berka Zečevića i N.N. osobe, saznaje “Politika”.

General Đukić, koji je pred Sudom BiH proglašen krivim da je naredio granatiranje Tuzle, sumnja da su Zečević i nepoznate osobe “svjesno sačinili nalaz protivno pravilima struke i pod pritiskom N.N. osoba”. On je osuđen isključivo na osnovu Zečevićevog vještačenja u kojem se navodilo da je masakr na tuzlanskom Trgu Kapija 1995. godine, kada je ubijena 71 osoba, a ranjeno 240, izazvan eksplozijom projektila sa srpskih položaja.

“Sa ekipom stručnjaka uradili smo mnoge oglede kako bismo provjerili nalaz i mišljenje vještaka Berka Zečevića. Proveli smo na terenu 93 dana od čega je izgradnja replike Trga Tuzlanska kapija trajala 52 dana, dok je deset dana utrošeno na pripremanje ogleda, a 30 na njihovo izvođenje”, rekao je general Đukić za “Politiku”.

On kaže da su angažovani vještaci iz Izraela, Francuske i tročlani ekspertski tim iz Češke u odvojenim nalazima došli do zaključka da posljedice koje su nastupile na terenu apsolutno isključuju projektil topa od 130 milimetara, kako to proističe iz nalaza vještaka Zečevića. Određenim provjerama eksperti su zaključili da uglovi doleta granate, koje je uspostavio vještak Zečević, nisu stručno održivi.

General Đukić ističe da zaključke ovih vještaka potvrđuje i činjenica da tokom dokaznog postupka nikada u sudnici nisu pokazani geleri na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da sud, uprkos dva oprečna nalaza vještaka, ne vrši nadvještačenje što je univerzalan standard u krivičnim postupcima. “Sve ovo potvrđuje ono što uporno tvrdim, a što sadrži i presuda, da sam osuđen na bazi pretpostavki sa jedne strane ili u ozbiljno montiranom procesu sa druge strane”, rekao je general Đukić. Pred Višim sudom u Beogradu za 15. april je zakazano ročište po zamolnici Ministarstva pravde BiH kojom se traži priznanje presude kojom je general Đukić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Banjalučki advokat Krstan Simić, koji bi trebalo da se priključi timu odbrane generala Đukića, kaže za “Politiku” da je riječ o “vrlo suptilnom pravnom postupku u kome Srbija mora da odluči da li presuda Suda BiH odgovara propisima, standardima, zaštiti ljudskih prava i sudskoj praksi te zemlje.

“Apelacioni sud u Beogradu donio je oslobađajući presudu u slučaju Ilije Jurišića, koji je gotovo identičan slučaj generala Đukića. Smatram da bi Srbija u slučaju generala Đukića trebalo da obezbijedi identične standarde koje je uspostavila u slučaju ‘Jurišić’”, rekao je Simić.

(Vijesti.ba / SRNA)

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/305035/dukic-najavio-krivicnu-prijavu-protiv-vjestaka-zecevica#sthash.fa0DlVm8.dpuf

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ratni zločinac Đukić najavio krivičnu prijavu protiv vještaka Zečevića


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.