Ratkovićeve večeri poezije postale su poezija

0
12

Sa otvaranja

Nakon skoro pola vijeka postojanja, književna manifestacija “Ratkovićeve večeri poezije” i sama je postala poezija, kazao je preksinoć na otvaranju 49. izdanja trodnevnog festivala, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić.

“Učvršćujemo naše temelje na promišljenostima i saznanjima, tradiciji i kulturnim, moralnim, socijalnim i etničkim vrijednostima, a sve u cilju njegovanja stvaralaštva i umjetničkog oblikovanja pojedinca i kolektiva, sa ambicijom da to bude znak prepoznavanja vrijednosti i suvi pečat na bogatoj crnogorskoj umjetničkoj sceni”, istakao je Musić.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, koji je otvorio ovogodišnju manifestaciju, izjavio je da je nivo entuzijazma kakav se svakog septembra sreće u Bijelom Polju tokom trajanja “Ratkovićevih večeri poezije“ rijedak u gradovima regiona koji imaju slične manifestacije. On je posebno istakao istrajnost ovog festivala poezije uprkos gašenju velikog broja književnih manifestacija u regionu.

“Tokom ove skoro dvije decenije novog milenijuma bili smo svjedoci gašenja nemalog broja književnih manifestacija u regionu, dok su se pjesničke zbirke na tržištu knjiga povlačile pred najezdom komercijalnih izdanja, a pozicija pjesnika u društvu sve je više postajala egzistencijalna avantura. U tom kontekstu otkriva se značaj istrajnosti koncepta ‘Ratkovićevih večeri poezije’, što nas obavezuje da se prema ovoj manifestaciji odnosimo s posebnom odgovornošću, ali i da tragamo za inoviranim formama popularizacije poezije i njenog uvezivanja s umjetničkim izrazima koje donosi novo doba”, rekao je on i dodao da je država “pravovremeno prepoznala potrebu dodatnog angažmana, kojim bi se pomenuti problemi prevazišli”, pa su tako 2010. godine “Ratkovićeve večeri poezije” dobile status manifestacije od posebnog značaja za kulturu.

Prisutne je na otvaranju pozdravio i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

“Risto Ratković je galeriju likova iz naše sredine, svog zavičaja, portretisao paradigmatično u negativnom i pozitivnom smislu, onako kako to vanvremeno književnosti čini vispernije i ubjedljivije od svih naučnih oblasti. On je stub naše duhovnosti, srastao sa našom sviješću da mu se posvećujemo, ne samo godišnjim svečarskim i takmičarskim činom, već da kroz kulturnu razmjenu u okruženju pronosimo njegove pjesničke iskre i prozne slike vremena u kojem je živio”, rekao je Smolović.

Program završnog dana festivala i uručenje nagrade

Nakon bogatog programa manifestacija se zatvara večeras u Kući Rista Ratkovića gdje će biti uručena nagrada “Risto Ratković”, uz predstavljanje laureata.

Današnji repertoar počinje u devet časova “Malim sajmom velikih knjiga”. U 10 časova će biti upriličena “Kafa sa piscem” na kojoj će razgovarati novinar Vanja Kovačević i književnica Jovana Bojović. Biće održan i pjesnički čas u osnovnim školama “Risto Ratković” (u 10 časova), “Dušan Korać” (u podne) i u “Vladislav Sl. Ribnikar” (u 14 časova). Program “Epika Avda Međedovića” u kojem učestvuju Sinan Gudžević, Aleksandar Čogurić, Hodo Katal i Dejan Vuković biće upriličen u u 13 časova. “Poetika prolaznosti” sa Draganom Kršenković – Brković počinje u 15 časova u biblioteci Srednje stručne škole.
Međunarodno pjesničko veče, pod nazivom “Eno ga, po moru teče Lim”, počeće u 19 časova u Kući Rista Ratkovića, a učestvuju Lena Ruth Stefanović i Radoman Čečović iz Crne Gore, Rodolfo Hasler (Kuba – Španija), Jurko Pozajak (Ukrajina), Ferida Dduraković (Bosna i Hercegovina) i Li Yunlei (Kina).

Prije dodjele nagrade biće izvedena predstava “Balkanska carica” u 20 časova, u Centru za kulturu Bijelo Polje.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.