Rastoder: Stekli se uslovi da Petnjica bude opština

1
25

Berane, Rožaje, Plav – Poslanik SDP-a Rifat Rastoder ocijenio je da su se stekli se svi uslovi za pozitivnu odluku o zahtjevu građana Petnjice za vraćanje statusa opštine tom području. Rastoder, koji je i jedan od predlagača, kazao je da je prijedlog zakona bio uvršten kao šesta tačka Predloga dnevnog reda treće sjednice Skupštine, koja je trebala započeti 10. aprila, ali je zbog predsjedničkih izbora odgođena i počela 30. aprila.

Rastoder je ocijenio da je Prijedlog zakona prošao cjelokupnu, komplikovanu i dugu proceduru, navodeći da nije motivisan „nikakvim uskopolitičkim, odnosno uskostranačkim, uskonacionalnim ili bilo kojim drugim iracionalnim ralozima“.

„Isključivi motiv predlagača je osjećaj želje i obaveze da se izađe u susret višedecenijskom zahtjevu građana da im se dozvoli da se lokalnom samoupravom, pokušaju izboriti za očuvanje života ljudi na ovom područj“, rekao je Rastoder agenciji Mina.

On je ukazao da je Petnjica geografski, ekonomski i kulturološki kompaktna cjelina, jer obuhvata površinu od 173 kvadratnih kilometara sa 28 naselja u kojima, prema popisu iz 2011. godine, bez radnika na privremenom radu u raznim evropskim i drugim državama, živi 6.713 stanovnika.

„Udaljenost pojedinih naselja od mjesnog centra Petnjica kreće se i do 20, a od Berana i do 40 kilometara. Tako da su žitelji ovih sela primorani da i za najmanju potvrdu pređu, često i uzalud, ukupno 80 kilometara u jednom i drugom pravcu“, kazao je Rastoder.

Prema njegovim riječima, u 13 ustanova zaposleno je 185 osoba, dok u privrednom sektoru radi njih 190. Poljoprivredom, kao osnovnom djelatnošću, dodao je, bavi se 1.137 domaćinstava.

Značajan resurs Petnjice, rekao je, jesu pitka voda i hidropotencijal.

„Upravo iz velikog broja izvora, uglavnom pitke vode visokog kvaliteta, područjem teče desetak rijeka i rječica, koje se sve, u donjem toku, slivaju u jedan tok, odnosno rijeku Lješnicu, značajnog hidropotencijala“, kazao je Rastoder.

Kako je naveo, sliv je ukupno veoma pogodan za izgradnju malih i srednjih hidroelektrana.

„O tome možda i dovoljno govori činjenica da je svojevremno na slivu funkcionisalo 137 vodjenica za mljevenje žita. Istraživanjima i projektima iz 1979. godine, Elektroprivreda je, umnogome vać izanaliziral hidropotencijal ovog područja, ali ništa nije učijeno na njegovoj valorizaciji“, naveo je Rastoder.

On je kazao i da je područje Petnjice, takođe, prirodno najuslovnija i najkraća veza Crne Gore sa središnjom Srbijom, „ali je najvjerovatnije zbog tipično iracionalnih razloga ostala neiskorišćena, a područje decenijama već ostavljeno bez ikakve komunikacija sa okolnim centrima“.

Rastoder je kazao da, uprkos očiglednoj razvojnoj zapuštenosti, analize postojećeg fiskalnog kapaciteta Opštine Berane i područja Petnjice, govore o finansjskoj samoodrživosti buduće opštine.

„Analize su pokazale da procijenjeni fiskalni kapacitet područja Petnjice po stanovniku, nije manji od sličnog kapaciteta Opštine Berane iz koje se područje izdvaja. Prevashodni motiv predlagača i samog Predloga je bolja organizacija radi bolje valorizacije raspoloživih resursa“, ukazao je Rastoder.

Da li će tako i biti, dodao je, zavisiće od građana i njihovih političkih i drugih predstavnika, odnosno od umjeća da izborenu šansu i iskoriste.

U protivnom, smatra on, sami sebi će počiniti najveću štetu.

„Mi smo čvrsto uvjereni, a i Vlada je, na osnovu veoma temeljite analize, ocijenila da su ispunjeni uslovi za predloženu teritorijalnu promjenu da područje Petnjice, odnosno Gornjeg Bihora, kod Berana, ponovo dobije status opštine, koje je poslije vjekovnog uživanja, izgubilo 1957. godine“, kazao je Rastoder.

Kako je rekao, nakon očekivane odluke Skupštine, shodno odgovarajućoj odredbi, Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, predsjednik države je dužan, najkasnije u roku od tri mjeseca, raspisati lokalne parlamentarne izbore u novokonstituisanoj kao i opštini iz koje se ista izdvaja.

Na osnovu tih izbora, dodao je, slijedi konstituisanje odgovarajući organa i institucija.

Od ukupno upisanih 6.266 birača sa područja Petnjice, odnosno Gornjeg Bihora, njih 4.673 ili 74,57 odsto glasalo je na prošlogodišnjem konsultativnom referendumu o opravdanosti formiranja opštine.

Za je glasalo njih 4.641 ili 99,81 odsto a protiv njih devet.

Na nivou Opštine Berane, od ukupno upisanih 29.943 birača, glasalo je njih 7.458 ili 25,24 odsto.

Za je glasalo 6.998 ili 23,37 odsto a protiv je bilo njih 418. Nevažećih listića bilo je ukupno 42.

(RTCG)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Snila baba sta joj milo bilo. Rezim sprda sa gradjanima Bihora i Petnjice uz pomoc ovih rezimskih sluga iz bosnjackog naroda.Dok je Rifata Rafeta Suylja i ostalih prodatih sluga rezima Petnjica nikada nece biti opstina..

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.