23. August 2013

SerboRastoder3Bivši predsjednik Bošnjačkog savjeta, profesor Šerbo Rastoder, kazao je da pojava novog subjekta u bošnjačkom političkom spektru nije iznenađenje.

“Ja sam tako nešto i očekivao, prije svega iz razloga što mislim da je politika Bošnjačke stranke (BS) dobrim dijelom promovisala nekompetentnost, servilnost i krajnju neefikasnost u promociji onoga što su interesi bošnjačkog naroda, te je očigledno da nezadovoljstvo koje se pojavilo neko politički pokušava da kapitalizuje”, rekao je Rastoder za Radio Slobodna Evropa.

“Ono što je za mene djelimično problematično je to što ja ne vidim pomak od onoga što sam nazvao ‘politikom rožajske avlije’ koja cjelokupnu bošnjačku politiku svodi na jednu vrstu političkog tijela unutar kojeg se ne prepoznaju magistralni pravci interesa i zahtjeva ove etničke zajednice”, kazao je Rastoder.

Bivši potpredsjednik BS Hazbija Kalač indirektno je potvrdio da se radi na formiranju nove bošnjačke stranke u Crnoj Gori pod imenom Bošnjačka kulturna zajednica.

Kalač je aktuelni predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Crne Gore.

“U tom smislu sam siguran da i najnovija politička struja unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa ne izvire autohtono iz njegovog interesa, nego su u pitanju neki impulsi sa strane. Dakle, ne bih mogao da dam decidan odgovor u smislu da će ta utakmica biti politički korektna, ali sam siguran da će to dovesti do ponovnog raspada nekih političkih stranaka i odstranjivanja nekih političkih lidera i doprinijeti dodatnom srozavanju interesa i ugleda same bošnjačke zajednice”, zaključio je Rastoder.

(Vijesti.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles