20. Mart 2018

Paravjerska tvorevina koja je formirana 2007. godine u koordinaciji lokalne vlasti SDA Sulejmana Ugljanina i Bezbjedonosno informativne agencije – BIA se iz dana u dan raspada.

Nakon smjene Adema Zilkića sa mjesta parareisa, nakon smjene Hasiba Suljevića sa mjesta paramuftije i nakon što su se džamije počele vraćati masovno u sistem jedinstvene Islamske zajednice, uslijedile su nove podjele u paravjerskoj zajednici. 

Grupa Hasiba Suljevića, očigledno podržana strankom SDA Sulejmana Ugljanina, se odcijepila od paravjerske zajednice i formirala posebnu paravjersku zajednicu pod imenom “Mešihat Sandžaka”.

Tzv. “Rijaset Srbije” na čelu sa Seadom Nasufovićem i Muhamedom Jusufspahićem je sada očigledno pod kontrolu Ljajićeve opcije.

Na taj način je koalicija SDP-SDA međusobno podijelila i paravjersku tvorevinu zarad uskih ličnih interesa.

Naime, do krize je došlo prije svega zbog nedostatka finansija u paravjerskoj tvorevinI. Novac koji se dobija iz Beograda i Turske se ne troši na adekvatan način, po mišljenju nove paravjerske tvorevine na čelu sa Suljevićem.

Malobrojni radnici u paravjerskim institucijama nisu primili plate i do 20 mjeseci. Svakodnevno se radnici paravjerske tvorevine javljaju legitimnoj Islamskoj zajednici sa molbom za spas i rješenje za tešku krizu u koju su upali. Zbog nedostatka finansija, paravjerska tvorevina nije bila više u mogućnosti da plaća kiriju za sjedište paravjerske tvorevine.

Danas je statistika kontrole džamija više nego poražavajuća za pučiste. Legalna Islamska zajednica broji tačno 50 džamija (30 gradskih i 20 seoskih). Paravjerska tvorevina je spala na situaciju da Nasufović u Novom Pazaru kontroliše 4 džamije i Suljević 4 džamije – po dvije u gradu i selima.

Islamska zajednica, na čelu sa muftijom Mevlud ef. Dudićem i reisul ulemom Husein ef. Kavazovićem, je pozvala sve paradžemate u Sandžaku da se vrate u legalne i legitimne tokove Islamske zajednice, na čelu sa svojim imamima i sva zlodjela učinjena 2007. godine će biti oproštena.

Osnivačka skupština Suljevićeve paravjerske tvorevine

Izdaje se bivša zgrada paravjerske tvorevine

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles