Ramazan među Bošnjacima u SAD-u: Američki iftari bez kandilja, ali s Bosnom u srcima

0
22

BiH, Amerika – Ramazan se, barem kada je riječ o Bošnjacima, osjeti u svih 53 džemata – od Atlantika do Pacifika

U Americi nema kandilja niti se kraj dugog ljetnog posta objavljuje prolamanjem ezana s džamijskih munara kao u Sarajevu ili Istanbulu. Ali, ramazan se, barem kada je riječ o

Bošnjacima, osjeti u svih 53 džemata širom ove velike zemlje – od Atlantika do Pacifika.

– Okupljamo prijatelje i porodicu na iftaru, koji priređujemo svake godine, slijedeći posebno ramazansku tradiciju da čovjek treba poklanjati čovjeku i dijeliti s njim ono što nam je nasušno – hranu i lijepu riječ, druženje. I to je taj dobri duh ramazana – kaže nam dr. Ismet Osmanović, pedijatar iz Njujorka.

Ukusna jela

Sa suprugom Azrom on već više godina priređuje zajedničke iftare za džematlije u Astoriji, a od ove godine u novom Islamskom centru BiH u Njujorku.

– Gazali je rekao da što je neko čistiji od grijeha to će bolje Kur'an razumjeti, a to čišćenje je svrha ramazana – kaže za “Avaz” glavni imam bošnjačke Islamske zajednice za

područje Čikaga dr. Senad ef. Agić.

Bošnjaci u Čikagu okupljeni su i oko novoosnovanog AICB-a (American Islamic Center of Bosniaks), u kome je, prema Agićevim tvrdnjama, blizu 700 džematlija. Oni, kaže ef. Agić, zajedno provode nezaboravne ramazanske noći natječući se ko će prirediti bolji iftar, donijeti ukusnije jelo, kolač, predati donaciju, ponuditi sugestiju, srdačan osmijeh, jer “i osmijeh je sadaka”. Uz Sent Luis, Čikago je grad u kome ima najviše Bošnjaka u Americi, a procjenjuje se na oko 40.000.

– Istina je da je mjesec ramazan na području cijele Amerike unio posebnu atmosferu u džematima – ističe u izjavi za naš list glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka za SAD Sabahudin ef. Ćeman, sa sjedištem u Feniksu u Arizoni.

Dodaje kako u džematima na području Sjeverne Amerike ramazanski dani prolaze u redovnim aktivnostima ovog blagosovljenog mjeseca, a noći su pune ibadeta i zajedničkih sijela džematlija. Ostaje se do dugo u noć, bez obzira što to ponekad remeti znani američki poslovni ritam pun preciznih satnica i obaveza.

– Neki džemati čak svaku večer organiziraju zajedničke iftare u džamijskim prostorijama, dok u ostalim džematima džematlije vikendima zajedno iftare – navodi Ćeman.

Bošnjaci u Čikagu na jednom od zajedničkih iftara

On dodaje da je ove godine iz BiH, u koordinaciji Ureda za bošnjačku dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, dovedeno osam imama koji su raspoređeni u džemate u kojima još nema stalno uposlenih imama. U drugoj polovini ramazana u posjetu ovim džematima stigli su i sejjar-vaizi (putujući vaizi) iz BiH koji će obići džemate i svojim predavanjima još više uljepšati ramazansku atmosferu.

Ugledni gosti

Ove godine na područje Amerike stigla su trojica uglednih vaiza, dr. Izet ef. Terzić, prof. Halil ef. Mehanović i glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir ef. Hodžić. Poseban gost

Ali-pašine džamije u Njujorku je dr. Hazim ef. Fazlić, imam Bošnjačog islamskog centra u Birmingemu u Velikoj Britaniji.

Ovogodišnji ramazan obilježio je i donekle pionirski poduhvat u Njujorku. Dvije bošnjačke džamije udružile su se s još nekoliko arapskih i indonežanskih mesdžida koji su, osim

vjernika, na zajedničkom iftaru u Indonežanskoj džamiji u Astoriji ugostili i nekoliko uglednih njujorških političara – od državnog senatora do glavnog gradskog. A bilo je i lokalnih policajaca koji su ugošćeni ukusnom hranom pripremljenom u restoranu Age Redžića, bivšeg specijalca Armije RBiH s Igmana.

– Bošnjaci u Bosni su već 700 godina dio evropskog dijela ummeta. Mi nismo novi u tom našem dijelu svijeta, ali smo isto tako već više od 100 godina dio američkog dijela ummeta, jer od tada su se naše zajednice počele organizirati na ovom kontinentu, u Čikagu – poručio je na zajedničkom iftaru imam Bh. islamskog centra u Njujorku Mehdi ef. Demirović.

Muslimanski ‘ujedinjeni narodi’

U prisustvu državnog senatora, te gradskog vijećnika Njujorka Roberta Džeksona (Jackson), glavnog gradskog nadzornika Džona Lija (John C.Liu) te Pitera Valonea (Peter), inače vrlo angažiranog vijećnika u dijelu Njujorka u kome živi najviše građana porijeklom iz BiH, imam Demirović je posebno potcrtao jedinstvo muslimana kao lojalnih građana ovog grada.

– Ako već ovdje, kako vele, žive pripadnici svih nacija i svih vjera koje postoje na planeti Zemlji, a među kojima je i oko 20.000 Bošnjaka, ako je Njujork sjedište Ujedinjenih naroda, onda je ovo mjesto da napravimo i jedne muslimanske ujedinjene narode, od ljudi iz svih krajeva svijeta. A mi ćemo biti ujedinjeni u duhu mira, zajedništva i dobročinstva za sve. Tu je poruku važno prenijeti svima baš u toku ramazana – rekao je on.

(IslamBosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.