Raguž se objesio nakon što je optužen pred Sudom BiH za zločine protiv Bošnjaka

0
3

Raguž se objesio nakon što je optužen pred Sudom BiH za zločine protiv Bošnjaka

BiH – U medijima je u petak ujutro, a na osnovu izvještaja Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, objavljena vijest o tome da je u četvrtak u 9 sati i 15 minuta, u mjestu Njivice-Poplat, samoubistvo vješanjem izvršio Mirko Raguž, sin Stane, rođen 23. jula 1948. godine u Njivicama. Riječ o osobi koja je ovih dana optužena za ratne zločine, počinjene tokom rata, na području opštine Stolac.

Na zvaničnoj internet-stranici Tužilaštva BiH, objavljeno je prije sedam dana da je osoba po imenu Mirko Raguž, rođen 23. 07. 1948. godine u Njivicama, opština Stolac, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, jedna od četiri osobe protiv kojih je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao optužnicu.

Zločini protiv civila

“Navedeni optuženi terete se da su, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH, u periodu od 13. 07. do mjeseca augusta 1993. godine, na području opštine Stolac, u svojstvu pripadnika HVO-a, a optuženi Pažin Mile i Raguž Mirko i u svojstvu komandanta i dokomandanta Civilne zaštite Stolac, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e), d) i f) u vezi sa članom 180. stav 1. KZ-a BiH.

U okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području opštine Stolac, nezakonito lišavani civili, među kojima žene, djeca, starija lica i nekoliko muškaraca, sa mjesta Pješevac, Đulića mahala, Kaplan mahala, Humačkići, Zilići i drugih okolnih mjesta, su prvo zatvarani i protivpravno držani zatvoreni u zatvoreničkom centru Osnovne škole „Branko Šotra“ u Crnićima, opština Stolac, a potom prisilno premješteni u zatvoreničke objekte u Đulića i Kaplana mahalama, gdje su boravili u nehumanim uslovima, izloženi psihičkom i fizičkom maltretiranju.

Optuženi Pažin Mile i Raguž Mirko su rukovodili zatvoreničkim objektima i bili odgovorni za uslove zatvorenika, kako u pogledu uslova života tako i pogledu njihove sigurnosti. Zatvorenici su držani u nečovječnim uslovima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine. Usljed zlostavljanja mnogim zatvorenicima bile su nanesene teške fizičke povrede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatvaranje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Nakon zadržavanja u zatvoreničkim objektima, Đulića i Kaplana mahali i VP domu u Stocu, sva hapšena lica bošnjačke nacionalnosti, nakon oduzimanja i pljačkanja novca i drugih dragocjenosti, trpana su u kamione i odvezena na područje Blagaja opština Mostar, koje je bilo pod kontrolom Armije R BiH”, objavljeno je na zvaničnoj internet-stranici Tužilaštva BiH.

Hapšenje u julu

Inače, mediji su prenijeli prije nešto više od dva mjeseca informaciju iz Tužilaštva BiH o tome da su četverica osumnjičenih tada i hapšeni u akciji SIPA-e, zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Stolac.

“Mile Pažin i Mirko Raguž osumnjičeni su da su kao pripadnici vojske HVO i Civilne zaštite tokom jula 1993. godine rukovodili logorima HVO-a u selu Crnići i u selu Pješivac, opština Stolac, u kojem je bilo oko 1.500 protivzakonito zatvorenih civila Bošnjaka, kojima su uskraćivani hrana i voda. Prema naredbi osumnjičenih Mirka Raguža i Mile Pažina, zatvorenici u selu Pješivac su početkom augusta 1993. godine bili prinudno raseljeni i protjerani van područja opštine Stolac, kroz borbene linije usljed čega su četiri lica smrtno stradala”, objavljeno je 9. jula ove godine u medijima iz saopštenja Tužilaštva BiH.

Bio spreman na saradnju?

Da je osoba koja je izvršila samoubistvo ona koja je optužena za ratne zločine za portal “starmo” je potvrđeno i iz izvora u povratničkoj populaciji u Stocu.

“Priča se da je Raguž, kad je privođen, govorio da treba hapsiti njegove nalogodavce i da je navodno bio spreman ‘progovoriti’”, ustvrdili su izvori bliski povratničkoj populaciji u Stocu.

(saff.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Raguž se objesio nakon što je optužen pred Sudom BiH za zločine protiv Bošnjaka


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.