Radnici u Rožajama blokirali 200 metara puta planiranog za zaobilaznicu

0
3

Rožaje – Oko 30 bivših radnika rožajske fabrike ‘’Dekor’’ blokiralo je oko 200 metara puta predviđenog za izgradnju zaobilaznice. Oni već mjesec dana sabotiraju te radove, jer nije isplaćena naknada od oko 100.000 eura za eksproprisano zemljište koje je pripadalo njihovoj firmi.

“Odluka o eksproprijaciji te parcele je donijeta na Skupćini još u septembru i od tada Općina ‘Dekoru’ nije isplatila ni cent, niti je dogovoreno na koji način će ta obaveza biti izvršena.

d tog novca bi trebalo da se podmire dugovanja prema radnicima koji nisu primili zarade za više od tri godine niti dobili otpremnine”, rekli su u ime radnika Salih Pepeljak, Besim Agić i Meša Hasić.

Oni su se obratili i premijeru Igoru Lukšiću i MANS-u od kojih su zatražili da se založe za rješavanje njihovog problema.

“Niko nam još nije odgovorio niti nam se bilo ko od nadležnih do sada obraćao. Čak je nedavno direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, koji je dolazio da obiđe radove, prošao pored nas kao da nas nema. Nije nas udostojio ni pozdrava, a kamoli da nas upita šta radimo tu.

Nemamo komentar na tako drsko ponašanje jednog funkcionera prema narodu zbog kojeg se i nalazi na tom mjestu”, rekli su radnici.

“Hoće li da nas zatvore do 21. maja”

Prema ranijoj najavi lokalne uprave i Direkcije za saobraćaj zaobilaznica bi trebalo da se svečano otvori na Dan državnosti, 21. maja. Blokada nezadovoljnih radnika ometa nastavak radova, pa bi ovih dana u tom slučaju mogla intervenisati policija.

“Umjesto da nam riješe problem ili bar naprave konkretan dogovor u vezi sa isplatom, prijete nam policijom. Nama ne smeta izgradnja zaobilaznice, mi samo tražimo svoje.

I raspoloženi smo za svaki dogovor, ali nam se niko ne obraća. Ako nas policija rastjera, ponovo ćemo se vratiti. Hoće li da nas zatvore do 21. maja, pa da nas puste iz zatvora nakon svečanog otvaranja ceste”, upitali su radnici.

Oni su istakli da je zbog općeg interesa cijena zemljišta spuštena za pet eura po kvadratu, te da je nuđeno da pare budu podmirene u 10 mjesečnih rata, ali da se čini da nema volje da se problem riješi.

Isplata naknade za to zemljište bila je jedno od odborničkih pitanja na prethodnom zasjedanju. Iako je gradonačelnik Nusret Kalač obećao da će Općina ispoštovati svoju obavezu, ostalo je nejasno da li je problem poprimio političke razmjere.

Kalač je lokalnom parlamentu objasnio da isplata kasni zbog neočekivanog troška iz budžeta od oko 100.000 eura, zbog kojeg je lokalnoj upravi, nakon sudske odluke, bio blokiran žiro-račun do naplate potraživanja za oduzeto zemljište odborniku SDP Mustafi Demiću.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.