Radnici “Grijanja” upozoravaju: Dajte plate, ili će kotlovi ostati hladni

0
9

Dio radnika “Grijanja” (arhivska fotografija)

Radnici opštinskog preduzeća “Grijanje” u Pljevljima koji rade u gradskoj kotlarnici u Skerlićevoj ulici, neće podložiti kotlove 1. oktobra, kada bi trebalo da počne nova sezona grijanja, ukoliko im rukovodstvo preduzeća ne isplati dio zaostalih dugovanja.

Radnicima se duguje 11 zarada, a posljednju su primili prije mjesec, za septembar prošle godine.
Traže da se u rješavanje problema u “Grijanju” uključi i lokalna uprava, s obzirom na to da je Opština osnivač preduzeća.

„Izvinjavamo se našim korisnicima i obavještavamo ih da 1. oktobra neće krenuti sezona grijanja, kao što je to predviđeno opštinskom odlukom o isporuci toplotne energije, ukoliko nam poslovodstvo ne izmiri dio dugovanja i riješi nagomilane probleme u firmi. Zbog toga upozoravamo naše korisnike da se na vrijeme snalaze. Prinuđeni smo na takav korak, jer u ovakvu situaciju nismo došli našom krivicom, već krivicom rukovodstva preduzeća“, kazali su radnici.

Iz gradske kotlarnice zagrijavaju se stanovi i poslovni prostori u centru grada.

Radnici kažu da neće podložiti kotlove, ali će redovno dolaziti na posao, s obzirom na to da po zakonu nemaju pravo na štrajk jer obavljaju djelatnosti od javnog interesa.

Nekoliko radnika zainteresovano je za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine koji je predložila Vlada, ali mnogi od njih, kako tvrde, to ne mogu da ostvare.

“Tražimo da nam se omogući da kao i radnicima u drugim opštinskim preduzećima napustimo firmu uz isplatu otpremnine. Mi to ne radimo od dobra već što smo u ozbiljnim egzistencijalnim problemima. Jedan radnik u petak je napustio preduzeće, a to namjeravaju da urade još neki”.

Radnici kažu da su neki od njih podnijeli tužbe kojima su tražili isplatu zarada, ali da ni godinu nakon toga nijesu donijete presude.

“Još se ne zna ishod krivične prijave koja je podnijeta protiv poslovođe M.P. zbog osnovane sumnje da je nezakonito otuđio 10,32 tone uglja. Mi smo došli do podatka da je u prošloj godini potrošeno 400 tona uglja više nego godinu ranije, a značajno je povećana i potrošnja struje. Tražimo da se ispita zbog čega je došlo do povećane potrošnje uglja i struje. Poslovodstvo angažuje varioce sa strane i plaća im koliko hoće, iako mi imamo svoje radnike koji to mogu raditi”, tvrde zaposleni u “Grijanju”.

Ističu da već tri godine preduzeće nema direktora već vršioce dužnosti.

Komentarišući najave dijela radnika, v.d. izvršnog direktora Mila Vasilijević kazala je da će ovogodišnja sezona grijanja početi na vrijeme “sa ili bez sadašnjih zaposlenih u kotlarnici”.

“Kada su u pitanju prijetnje zaposlenih o tome da neće obavljati svoje radne obaveze početkom grejne sezone, pitanja takve vrste uređena su zakonom, naročito kada su u pitanju javne službe koje obavljaju djelatnosti od opšteg interesa. Na ovakve ultimatume dijela radnika, ‘Grijanje’ nikada neće pristati“, kazala je Vasilijević.

Tvrdi da se sa kašnjenjem isplate zarada počelo od marta 2017.

„Prije tog perioda, održavalo se prividno stanje urednog funkcionisanja preduzeća redovnom isplatom neto zarada, a bez plaćanja doprinosa. Te poreske obaveze došle su na naplatu 2017. Posljedica naslijeđenih obaveza koje sam zatekla stupanjem na dužnost je upravo kašnjenje zarada. Tako je na ime zaostalih poreskih obaveza unazad dvije i po godine izdvojeno onoliko sredstava koliko je potrebno za zaostale zarade zaposlenih. Takođe, preduzeće trenutno isplaćuje i tekuće poreske obaveze, pa smo jedina javna služba čiji je osnivač Opština koja je smanjila svoj ukupan poreski dug“, tvrdi Vasilijević.

Izvršna direktorica kaže da sporazumni raskid radnog odnosa i davanje optremnina ima smisla samo za radnike čiji radni angažman nije potreban.

„Ako je za nesmetano odvijanje proizvodnog procesa u kotlarnici neophodno najmanje osam ložača, a da njih u preduzeću trenutno ima devet, od kojih mnogi tokom sezone grijanja odlaze na bolovanje, dolazi se do zaključka da bi u tom slučaju sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine i primanje novih radnika na njihovo radno mjesto bio besmislen i na štetu preduzeća. Takođe, tržište rada je otvoreno, te ukoliko zaposleni u dijelu potražnje radne snage nađu bolje uslove, niko ih ne može zadržati prisilno u preduzeću“, istakla je Vasilijević.

Demokrate su juče pozvale predsjednika Opštine Igora Golubovića da odmah preduzme mjere kako bi se najkasnije do početka grejne sezone izmirilo svih 11 plata zaposlenima.

“Da je Dom kulture završen na vrijeme i da je po planu priključen na sistem grijanja iz kotlarnice u Skerlićevoj, danas u ovom preduzeću ne bi bilo finansijskih problema, već bi poslovali pozitivno, a zarade bi se uredno izmirivale. Nažalost, rekonstrukcija Doma kulture, koju je započeo DPS i tadašnji menadžer, a sadašnji predsjednik Opštine Golubović, traje već više od 13 godina”, navode iz Demokrata.

Njihovo je da lože, a ne da vode poslovnu politiku

Komentarišući tvrdnje radnika o uvećanim troškovima poslovanja, Vasilijević je kazala da, „radnicima nije u opisu radnog mjesta da vode poslovnu politiku preduzeća, već da lože“.

„Odgovorno tvrdim da se sa svim troškovima na koje je moglo da se utiče racionalno upravljalo, a što potvrđuje činjenica da je u 2018. iskazan najmanji poslovni gubitak unazad pet godina. On je upola manji od gubitka u 2017, a čak i do tri puta manji od onog iskazanog u 2014, 2015. i 2016 godini. Mnogo veće konsekvence će izazvati troškovi koje je upravo taj dio zaposlenih izazvao tužbama zbog neisplaćenih zarada“, rekla je Vasilijević.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.