Radionice za djecu oštećenog vida

0
13

Novi Pazar – Udruženje slepih i slabovidih u sklopu svojih redovnih aktivnosti, i ove godine prije početka nove školske godine, realizuje radionice za slijepu djecu i njihove roditelje.

Na ovim radionicama, roditelji dobijaju stručne smernice o tome kako da se odnose prema djeci oštećenog vida, a takva djeca, na edukativan, kreativan i zabavan način, u zavisnosti od ostatka vizuelnih sposobnosti, koristeći odgovarajuća sredstva za rad, dobijaju i realizuju svoje zadatke.

” Jedan opšti zaključak je da ukoliko se procjeni da dijete oštećenog vida može da pohađa redovnu školu i da pritom ostane u sredini u kojoj je rođen, dakle u svojoj porodici, zašto mu to ne omogućiti. Poznate su nam tužne situacije odvajanja djece od roditelja, poznat je i domski sindrom koji ima skoro svako dijete koje je na ranom uzrastu bilo odvojeno od roditelja. Dakle nije više pitanje – inkluzija – da ili ne, već kako,” izjavila je defektolog tiflolog novopazarskog Udruženja slepih i slabovidih, Mirsada Dibranin Ajdinović.

Defektolog – tiflolog novopazarskog Udruženja slepih i slabovidih, Mirsada Dibranin Ajdinović kaže da kod djece sa oštećenim vidom treba forsirati ostale sposobnosti i ističe da inkluzivne metode daju dobre rezultate.

” Kod nas je zaista jedan pozitivan rezultat u tom smislu, imamo samo jedno dijete koje pohađa redovnu školu u Zemunu, koja je isključivo namenjena za slijepu djecu, a četvoro  naše djece, redovnih članova ide u redovne škole, znači ovde je uključeno u školski sistem Novog Pazara, tako da je to po meni značajan uspjeh”, kaže Dibranin Ajdinović.

Pored redovnih aktivnosti za djecu oštećenog vida, redovne članove Udruženja slepih i slabovidih, u septembru će biti organizovana posjeta igranoici.

(Rtv)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.