PUTOPIS: Putevima islamskog naslijeđa Malte i Sicilije (FOTO+VIDEO)

0

Autor: Muhamed ĆEMAN

 

Naša putovanja Mediteranom nastavljamo u proširenom sastavu. – Našem sada već uigranom timu priključili su se još Emir, Jahja i Bato, tako da nas je devetetorica, ali svi sa jednim jedinim ciljem. – Podsjetiti sebe a zatim i druge na bogato islamsko kulturno naslijeđe Republike Malte, a nakon toga i Sicilije. – Na tom putu proputovali smo mnoga sela i gradove, redovno izvještavajući naše mnogobrojne FB prijatelje o svim zatečenim zanimljivostima koje se vežu za temu našeg interesovanja. 

Ne mijenjajući našu ustaljenu metodologiju, ovim putem objedinjujemo naše crtice s putovanja Maltom i Sicilijom, objavljujući fotografije propraćene našim zapažanjima, a sve poštujući njihovu hronologiju objavljivanja na Facebooku.

Prva destinacija na ovom putovanju bila je Malta, tako da se na istom mjestu kroz jedan kratki video zapis sačinjen u porvratku i okončava naš putopis.

Epilog putovanja nastao je pri povratku u Luksemburg, a važan je jer u sebi sadrži naše glavne zaključke, te ga možete pročitati na samom kraju putopisa.

 

Nadamo se da ćete uživati u fotografijama i komentarima, a nadasve gajimo iskrenu nadu da ćete doći do novih saznanja, te da će cjelokupan dojam nakon čitanja ovog putopisa djelovati stimulativno na svakog cijenjenog čitatelja, ne bi li se i sam otisnuo putem otkrivanja potisnutog (ali vidimo  ne i zaboravljenog) islamskog kulturnog naslijeđa u Evropi koji je, nema sumnje, sastavni dio evropskog identiteta. Toliko dugujemo sebi. Toliko dugujemo Evropi.

 


 

 

UMJETNIČKA INSTALACIJA – MJESEC I ZVIJEZDA (PONOVNO) NA MALTI

Ekspidicija u proširenom sastavu stigla na Maltu. – U danima koji su pred nama, bavićemo se istraživanjem historije, kulturološkog naslijeđa, arhitekture, jezika i običaja ove ostrvske zemlje, s posebnim akcentom na djelimično zaboravljenu islamsko-arapsku dimenziju malteškog identiteta.

Nadamo se da ćemo doći do novih saznanja i da ćemo iste uspijeti prenijeti do svih onih koji se interesiraju za ovu vrstu znanja.

Sa Allahovim imenom počinjemo!

 

Malta, 02.04.2019.

 


 

 

 

Republiku Maltu sačinjava više ostrva od kojih su tri naseljena. Nalazi se u Mediteranskom moru, na samo par stotina kilometara od afričke obale.

Muslimani su preuzeli potpunu kontrolu nad Maltom 870. godine, bez osobitog otpora malobrojnog stanovništva, od strane arapske dinastije Aglabida kojoj je abasijski halifa, Harun er-Rašid povjerio upravu nad sjevernom Afrikom. Međutim, nisu se zadovoljili kontrolom nad “Afriqijom” već su svoj uticaj uspjeli proširiti na prostor Malte a i Sicilije. Muslimanska vlast održala se tokom 220 godina, sve do 1091., kada je Malta osvojena od strane normanskog vojvode Rodžera I. Zanimljiv je podatak koji ukazuje da se muslimansko stanovništvo održalo na Malti sve do polovine 13. vijeka. – Izvjesni Abbate Gilberto oko 1240. godine zabilježio je da na Malti živi čak 681 “saraćenska” tj. muslimanska porodica, te pored njih i 47 kršćanskih porodica i 25 jevrejskih domaćinstava. Isti autor dalje navodi da se na drugom po veličini malteškom ostrvu imena Gozo, nalazi 155 muslimanskih porodica, 203 kršćanske i samo 8 jevrejskih. Nažalost, godine 1249. preostale muslimanske porodice, koje su u trajanju od vijek i pol odlučno odolijevale raznim pritiscima i procesu asimilacije, bile su prinuđene od strane Fridrika II, cara Svetog Rimskog Carstva, prihvatiti kršćanstvo ili u boljem slučaju napustiti Maltu.

Tokom vijekovne muslimanske dominacije Maltom, islam i arapsko-berberska kultura izvršile su trajni uticaj na ovu zemlju i njene stanovništvo. – Šta se od toga očuvalo do danas, saznat ćemo u skorom nastavku.

 

Malta, 03.04.2019.

 


 

 

Kada govorimo o islamskom i arapsko-berberskom uticaju na Malti, poznati socijolog i historičar Carmel Sammut ističe da našu analizu ne bi smjeli fokusirati na preostale elemente koji svjedoče o tom uticaju, već na one mnogobrojnije, koji su sistematski utirani, uništavani i na kraju gurnuti u zaborav.

Međutim, iako materijalnih dokaza o islamskom uticaju na Malti nije preostalo puno – nekolikogrobova u kojima su ukopani muslimani, Allah im se smilovao, okrenuti na desnoj strani tijela i u pravcu kible, i nagrobnih spomenika tj. mezara ispisanih kufi pismom, te određeni broj kovanica muslimanskih dinastija koje su vladale Maltom, zadržao se dovoljan broj ekplicitnih elemenata na više nivoa, koji ne ostavljaju prostor da bilo kakva mitološka konstrukcija, a ima ih itekako, koja nastoji dovesti u pitanje islamski uticaj na malteški identitet, bude ozbiljno shvaćena.

Ukoliko za primjer uzmemo arhitekturu, sa žaljenjem konstatujemo da na Malti nećemo naći ni jedan ostatak, od nekada mnogobrojnih malteških džamija, ili pak vidljivi trag bilo kojeg drugog muslimanskog sakralnog objekta iz tog vremena. Jedino što ukazuje na nekadašnje bitisanje džamije na određenoj lokaciji je preostalo ime ulice koje u sebi sadrži ime “Mesquita” tj. džamija.

 

Malta, 02.04.2019.

 


 

 

U kontekstu malteške arhitekture pod islamskim uticajem, primjećujemo, hodajući uskim ulicama, na kućama boje pijeska i bez krova – što je dominantna praksa u arapskim sredinama, ističu se zatvoreni balkoni raznovrsnih boja u “mušarabija” stilu. Sličan, ali ne i isti, izgled balkona sa mušarabijom primijetili smo i u Portugalu te smo o tome već pisali. – Podsjetimo samo da mušarabija na balkonima imala je za svrhu omogućiti ukućanima, uglavnom ženama, da imaju uvid na ulična dešavanja, vrlo često odloženih šamija, bez da budu primijećene izvana od strane radoznalog prolaznika.


Malta, 02.04.2019.

 


 

 

Džamija Merjem el-Batul (Djevica Marija) nalazi se u gradiću Paola na Malti. – Kamen temeljac za njenu izgradnju položio je Muamer Gadafi davne 1978. godine, ujedno finansirajući glavninu radova na njenoj izgradnji, a zvanično je otvorena 1984. godine. Uz samu džamiju aktivna je i istoimena osnovna škola koju pohađa oko 150 učenika.

Sreli smo i imama džamije koji je rodom iz Libije a oženjen je Maltežankom konvertitkinjom na islam. – Doista mu je bilo drago kada je čuo da smo iz Bosne. – U razgovoru sa bratom Mithadom i njegovim sinom Jahjom na arapskom izrazio je oduševljenje zbog činjenice da Bošnjaci drže do učenja jezika Objave. – Raspitivao se za naše stanje i hal islama u našoj zemlji. Upoznao nas je da muslimana na Malti ima oko 30’000, što predstavlja nešto više od 7% od ukupnog broja stanovnika ove zemlje. Zadovoljan je stanjem zajednice i tvrdi da trenutno nemaju većih problema. Imaju halal restorane, muslimansko groblje koje se nalazi uz sam džamijski kompleks, mogućnost da žene budu obučene u skladu sa islamskim normama,… Do skora su imali i srednju islamsku školu koja je nažalost ugašena zbog nedostatka finansijskih sredstava. Također nam je saopštio da pored ove džamije na Malti djeluje nešto manje od 10-ak mesdžida.

Trenutno se ulažu napori od strane predstavnika muslimana Malte kroz pregovore sa Državom, s ciljem dobijanja saglasnosti za izgradnju barem još jedne džamije, uslijed primjetne potreba za većim i adekvatnijim molitvenim prostorom.

Zanimljivo je još pomenuti da je na samom početku XVIII stoljeća izgrađena džamija na prostoru Malte za potrebe turskih zarobljenika. Nažalost, njeni tragovi nisu sačuvani.

 

Malta, 03.04.2019.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

PUTOPIS: Putevima islamskog naslijeđa Malte i Sicilije (FOTO+VIDEO)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.