Pušten u rad predajnik na Goliji

1
46

Novi Pazar – Na Goliji je danas pušten u rad predajnik javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze, čime je 30.000 domaćinstava na Pešteri i podgolijskim selima dobilo kvalitetan digitalni televizijski signal.

Predajnik je u rad pustio potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je rekao da će oko 30.000 stanovnika Golije i Pešteri dobiti digitalni signal sa 15 kanala.

“Puštanjem u rad ovog predajnika, korisnici u Novom Pazaru će dobiti još bolji signal”, rekao je Ljajić.

(beta)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Umesto komentara – dopis ministru Ljajicu:

  MINISTARSTVO TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA
  Potpredsednik Blade i ministar
  Rasim Ljajić

  Ljajić: Za 30.000 domaćinstava na Goliji digitalni TV signal

  Nova emisiona lokacija “Golija – Kula”

  Postovani gospodine ministre,

  Iz vaseg gore navedenog saopstenja ne vidi se jasno da li mislite i govorite o procentu pokrivanja lokacija ili stanovnistva na teritoriji Srbije sa digitalnim TV signalom.

  U Zakonu o potvđivanju Završnih akata Regionalne konferencije o radio – komunikacijama za planiranje digitalne terestrijalne radiodifuzne službe u delovima regiona 1 i 3, u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 Mhz (RRC-06) u §1.2.2 odredjeno je: “Zona pokrivanja radiodifuzne stanice, ili grupe radiodifuznih stanica, u slučaju mreže koja radi na jednoj frekvenciji (videti definiciju u §1.3.15 ovog Poglavlja) je oblast u okviru koje je jednak ili prevazilazi korisnu vrednost intenziteta električnog polja definisanu za određene uslove prijema i za posmatrani procenat pokrivanja prijemnih lokacija.”

  U Zakonu o elektronskim medijima u clanu 4. tacka 23) definisano je: “zona pokrivanja je pojedinačna servisna zona ili zbir pojedinačnih servisnih zona svakog analognog, odnosno digitalnog radio predajnika u slučaju mreže radio predajnika, unutar koje se obezbeđuje pokrivanje analognim, odnosno digitalnim terestričkim signalom pojedinačne audio-vizuelne medijske usluge, odnosno medijske usluge radija, i koja u slučaju digitalnog emitovanja obuhvata jednu ili više zona raspodele”. U ovoj definiciji nije odredjeno da li se ona (zona pokrivanja) odnosi na procenat pokrivanja prijemnih lokacija ili procenat pokrivanja stanovnisva.

  U Zakonu o javnim medijskim servisima (ZJMS) u clanu 15. stav 3. propisano je: “Javni medijski servis ima pravo da mu operator elektronske komunikacione mreže za terestričko emitovanje obezbedi kvalitetan prijem … digitalnog signala za najmanje 95% stanovništva na području na kome se pruža usluga javnog medijskog servisa … “.

  U Zakonu o potvrdjivanju Zavrsnia akta u Poglavlju 3, Aneks 2, § 3.2.1.4 i § 3.2.2.4 zona pokrivanja odredjena je procenatom pokrivanja prijemnih lokacija od 95%.

  Prema tome, odredbe o zoni pokrivanja iz Zakona o potvrdivanju Zavrsnih akata odnose se na procenat lokacija, dok se odredbe o zoni pokrivanja u vazecem ZJMS – odnose na procenat stanonistva. Medjutim, kao sto je dobro poznato, izmedju te dve vrste procenata nema jednostavne veze.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 24. decembar 2015

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.