Prvostepene presude Karadžiću i Šešelju ove godine

1
10

BiH, Radovan Karadžić, Vojislav Šešelj, Haški tribubal, Vijeće sigurnosti UN-a, Serge Brammertz

Holandija – Glavni haški tužilac Serge Brammertz rekao je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a kako se očekuje da će prvostepene presude u predmetima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, biti izrečene kasnije u toku ove godine, javlja Srna.

U vezi s predmetom protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, glavni haški tužilac rekao je da će Tužilaštvo kasnije tokom ovog mjeseca nakratko ponovo otvoriti svoj dokazni postupak kako bi bili predočeni nedavno otkriveni dokazi u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica.

Dokazi Tužilaštva bit će izvođeni tokom devet sati u sudnici, saopćeno je iz Haškog tribunala.

Brammertz je naveo da je suđenje Goranu Hadžiću za ratne zločine u Hrvatskoj, privremeno prekinuto u oktobru 2014. godine zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Brammertz je obavijestio Vijeće sigurnosti da su trenutno u toku četiri prvostepena i tri žalbena postupka koji su preostali pred Haškim tribunalom.

Pronalazak nestalih

Preostala su još tri žalbena postupka u predmetima “Stanišić i Simatović”, “Stanišić i Župljanin” i “Prlić i drugi”, naveo je Brammertz, koji je predstavio 23. izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u ispunjavanju strategije okončanja rada Haškog tribunala, koji se odnosi na period od 16. novembra 2014. godine do 15. maja ove godine.

Tužilac je, prvenstveno u vezi sa Tužilaštvom BiH, podsjetio Vijeće sigurnosti UN-a da je i u prethodnim izvještajima napomenuo “potrebu za unapređenjem upravljanja i vodstva”.

U predmetima koje je Haško tužilaštvo proslijedilo Tužilaštvu BiH (predmeti druge kategorije) ostvaren je samo “ograničen napredak”, iako je glavni tužilac BiH “prenio snažna uvjeravanja da će tužilačke odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja ove godine”.

Naglasio je potrebu da se intenziviraju napori na pronalaženju nestalih osoba u regionu.

Direktna saradnja sa vlastima

Brammertz se osvrnuo i na saradnju zemalja sa Haškim tribunalom: “Države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na naše zahtjeve za pomoć.”

On je napomenuo da je “do sada na nacionalnom nivou došlo do krivičnog gonjenja samo u ograničenom broju preostalih predmeta” i da se “mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta” te ukazao na uspješna krivična gonjenja za zločine u vezi sa Srebrenicom koja vode tužioci u BiH.

Iznio je uvjeravanja Vijeću sigurnosti da će Haško tužilaštvo i dalje direktno sarađivati s nacionalnim vlastima i podsticati preuzimanje pune nadležnosti nad procesom pozivanja na odgovornost, pritom im pomažući da unaprijede svoje metode i primjene znanje stečeno iz iskustava.

Izvor: Agencije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.