“Prvi predsjednik” – stvari koje niste znali o dr. Muhammedu Mursiju

0
28

Egipatski sud je proslijedio dosije predsjednika Muhammeda Mursija Vrhovnom muftiji od koga se traži mišljenje o izvršenju smrtne kazne. Ovim činom, Mursi je postao prvi egipatski predsjednik osuđen na smrt. Na taj način, ovo se pridružilo listi od sedam stvari po kojima je Muhammed Mursi prvi predsjednik:

1. Prvi egipatski predsjednik izabran direktnom voljom građana na prvim slobodnim izborima u Egiptu.

2. Prvi egipatski predsjednik koji je pripadao pokretu Muslimanske braće. Prije izbora za predsjednika obnašao je funkciju predsjednika Partije slobode i pravde, političkog krila ovog najvećeg savremenog islamskog pokreta. Bio je i član najvećeg organa pokreta Savjetodavnog vijeća.

3. Prvi egipatski predsjednik sa visokim akademskim obrazovanjem. Doktor je nauka.

4. Prvi je egipatski predsjednik kojeg je svrgla vojska u koordinaciji sa nekim političkim organizacijama i vjerskim liderima al-Azhara i koptske crkve.

5. Prvi egipatski predsjednik osuđen na zatvor. Muhammed Mursi je osuđen na dvadeset godina robije zbog navodnog “pokazivanja sile, i podsticanja napada na demonstrante.”

6. Prvi egipatski predsjednik optužen za špijunažu u korist stranih faktora, navodno Islamskog pokreta otpora Hamasa, ali također i države Katar.

7.  Prvi egipatski predsjednik optužen za “napad” na zatvor i bjekstvo iz zatvora u toku januarske revolucije 2011. godine.

8. Jedna od manje poznatih činjenica o predsjedniku Mursiju je da je on hafiz Kur’ana. Poslanik, s.a.v.s., je kazao: “Najbolji među vama su oni koji nauče Kur’an i druge poučavaju njemu”. (Buharija)

9. Egipatski predsjednik ima veliki broj palata oko Kaira. One su velike i raskošne. Kada je Mursi ušao u predsjedničku palatu po prvi put on je odlučio da neće živjeti ni u jednoj od njih. U njima je obavljao službene poslove ali nastavio je da živi u iznajmljenom stanu.

10. Dok je Mursi bio predsjednik njegova sestra se ozbiljno razboljela. Kada je otišao u posjetu u bolnicu doktori su mu rekli da ona može dobiti bolje liječenje ukoliko je prebace u Evropu ili Ameriku. Sve što im je bilo potrebno je njegovo naređenje kao i medicinskih helikopter i avion koji bi je prebacio na liječenje. On je odbio ponuđeno kazavši da njegova porodica ne smije imati prednost nad drugim Egipćanima samo zbog njegovog položaja. Njegova sestra je umrla u državnoj bolnici kao i svaki drugi egipatski građanin.

U video snimku iznad prikazana je žena koja je spavala na ulicama Kaira. Jednog dana automobil se zaustavio i iz njega je izašao predsjednik Mursi. Upitao je ženu zbog čega spava na ulicama. Ona mu je rekla da otkad je udovica nije u mogućnosti da nastavi sa plaćanjem kirije i tako se našla na ulici. On je kazao da nijedna majka u Egiptu ne bi trebala da pati na ovaj način i naredio je zvaničnicima da joj omoguće stan, kao i stipendiju od države koja bi ga plaćala. Od državnog udara na Mursija ona je opet beskućnica.

12. Iznad je prikazana fotografija predsjednika Mursija u posjeti Banda Aceh, Indonezija, nakon razornog cunamija koji je u Južnoj Aziji ubio na stotine hiljada osoba. On je bio tamo u sklopu humanitarne misije pomoći preživjelima. Kada mu je Bešar el-Assad poslao čestitku zbog pobjede na izborima za predsjednika, Mursi mu je odgovorio: “Ne priznajem vas kao zakonitog predstavnika sirijskog naroda”. Uprkos svim protokolima nije mogao biti ljubazan prema ubici velikog broja nevinih osoba.

13. Egipat, kao i većina arapskih diktatura, ima fotografije svojih ‘dobronamjernih’ vođa koje su postavljene na zidovima svake zgrade. Niste mogli otići bilo gdje u Egipat a da Mubarak ne zuri u vas. Kada je Mursi izabran, on je naredio da njegove fotografije ne smiju biti postavljene u bilo kojoj vladinoj zgradi i da se zamijene portreti njegovog prethodnika sa imenom Allaha. Ova politika je ukinuta nakon državnog udara.

14. Nakon državnog udara se ispostavilo da je najmanje plaćeni svjetski vođa. On je odredio da njegova plata bude 10.000 dolara na godišnjem nivou. Kada su ga kidnapovali, za vrijeme državnog udara, ispostavilo se da on zapravo nije primio nijednu platu. Radio je potpuno besplatno.

Šezdesetogodišnja diktatura vojne hunte očigledno “nije” napravila ovoliko zločina za svo vrijeme vladavine koliko Muhammed Mursi za jednu godinu iako je u tih šezdeset godina ubijeno na hiljade demonstranata, opljačkano na milijarde dolara, uništena zemlja, postala jedan od najbližih saveznika cionističke tvorevine Izraela. Ipak, sve to je u očima diktatora mnogo manje nego ono što je dr. Muhammed Mursi uradio za samo godinu dana vladavine.

Izvor: IslamBosna.ba

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

“Prvi predsjednik” – stvari koje niste znali o dr. Muhammedu Mursiju


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.