Prvi cjeloviti prijevod Sahihu-l-Buhari

0
46

BiH – U prostorijama Kulturnog centra Kralj Fahd u Sarajevu 24.03.2010. god. održana je promocija prvog cjelovitog prijevoda Buharijine zbirke hadisa „Sahihu-l-Buhari” na bosanski jezik. Promotori ovog veoma značajnog djela bili su ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Eid al-Thaqafi, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić te bihaćki muftija Hasan ef. Makić.

Ideja za realizaciju ovog projekta javila se još davne 1998. godine kada je u Bosni i Hercegovini djelovao Visoki saudijski komitet za pomoć Bosni i Hercegovini. Nakon kraćeg perioda aktivnog rada na realizaciji ove ideje, došlo je do privremenog zastoja projekta te je reaktiviran krajem 2003. i početkom 2004. godine kada je sa radom počeo Kulturni centar Kralj Fahd u Sarajevu. Projekat je financiran sredstvima iz ličnog vakufa prethodnog kralja Saudijske Arabije Fahda ibn Abdul-aziza.

Prevodilački tim koji je radio na prevodu ovog velikog djela islamske znanosti sačinjavali su: Hasan Makić, Muharem Štulanović, Zuhdija Adilović, Šefik Kurdić, Šukrija Ramić, Muhamed Mehanović, Ibrahim Husić, Haso Popara, Ahmed Halilović, Enes Ljevaković i Halil Mehanović.
Promocija je održana tokom sjednice Rijaseta tako da su joj prisustvovali svi eminentni članovi vrha Islamske zajednice, među kojima i Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

Islamski učenjaci Sahihu-l-Buhari smatraju najvjerodostojnijom zbirkom hadisa Božijeg Poslanika i poslije Kur`ana smatra se osnovnim izvorom islamskog učenja i prakse. Prijevod kompletne Buharijine zbirke na bosanski jezik je veliki i važan događaj kojim se temeljna islamska literatura uvodi u bosanski jezik. Kvalitetu prevoda doprinosi i činjenica da je teksta izvornika vokaliziran i štampan paralelno sa prevodom uz značajan objašnjenja i komentare prevodilaca.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.