Prva TV objavila aferu o Centru za socijalni rad u Novom Pazaru – Dokaz zloupotrebe položaja, korupcije i sprege Centra i Tužilaštva

0
237

U srijedu, 31. 10. 2018. godine na Prvoj TV u emisiji Život priča kod Tanje Vojtehovski, gostovala je Ukrajinka Natalija Titovna, bivša novopazarska snaha, koja od 2016. godine preživljava neviđenu golgotu od strane svog bivšeg muža, uglednog novopazarca, ali i Centra za socijalni rad u Novom Pazaru na čijem čelu je njen bivši djever, tužilaštva i nekih kvazi-uglednika ovog grada.

Njena priča samo je još jedna potvrda da u Novom Pazaru vlada sprega kriminalnih struktura i vlasti, koja drži pozicije u javnim ustanovama.

O ČEMU GOVORI EMISIJA

Da ukratko rezimiramo emisiju: Nataliju je bila udata za uglednog novopazarca, i sa njim imala jedno dijete – kćerku. Živjeli su u Turskoj a potom u Sloveniji. Na porođaju sa drugim djetetom – sinom, bez prethodne najave, muž je ostavlja i sa kćerkom odlazi u Novi Pazar. Od tada kreće njena borba za povraćaj djeteta.
Obzirom da je ostala bez novca, jer joj je muž prethodno ispraznio bankovnu karticu, i bez ikoga u Sloveniji, Natalija, tek porođena, obraća se ambasadi i organima u Sloveniji da joj pomognu da povrati dijete. Dolazi u Novi Pazar i u Policiji prijavljuje otmicu djeteta od strane muža. Policija dovodi njenog muža koji je uzima i odvodi kući, odakle nakon par dana opet biva izbačena.

Natalija boravi u Novi Pazar 30 dana, obraća se sudu, tražeći da joj se vrati dijete. U Sudu saznaje da je već presuđeno u korist njenog muža – tj. da starije dijete je već pripalo ocu, te da je takva odluka donešene na osnovu mišljenja centra za socijalni rad na čijem je čelu, ponavljamo, njen djever. Ona angažuje advokata, ali ni do dan danas iako se sve desilo u novembru 2016. Natalija ne dobija odgovor. Održano je još jedno ročište u Kraljevu na koje nije bila pozvana. Slučaj je pred Sudom u Beoradu, te ako i tu ne dobije svoju pravdu, Natalija nastavlja pred Međunarodnim institucijama. Za svo ovo vrijeme, ona svoje dijete viđa 1 sahat dnevno putem skajpa.

DOKAZ ZLOUPOTREBE POLOŽAJA, SPREGE CENTRA I TUŽILAŠTVA

Direktor centra za socijalni rad u Novom Pazaru je Adnan Dizdarević, koji sa svojim bratom živi u isoj kući. Na mjesto direktora ove ustanove došao je na prijedlog SDP-a, kao njihov stranački kadar, u vremenu kada je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja bio Rasim Ljajić. Dizdarević je svom bratu omogućio da protivpravno zadrži svoje dijete odvojeno od majke, bez da su je i jednom saslušali u Centru.

U ovom slučaju imamo direktan sukob interesa jer je direktor Centra omogućio svom bratu da pokrene postupak povjere deteta njemu kao ocu, koji je na dan podnošenja zahtjeva bio u Sloveniji. Majku nikada niko nije vidio niti saslušao lično, sto je neophodno prilikom sačinjavanja procjene o podobnosti roditelja, već su poslali prijedlog Sudu samo na osnovu izjave oca. Postavlja se pitanje ko je od stručnih saradnika vodio ovaj slučaj, ko je bio povjerljiv radnik direktoru Centra. Socijalni radnik koji je vodio ovaj slučaj je prekršio niz pravila i obavezu da makar obavi razgovor sa majkom i na osnovu toga napravi procjenu i ugrozio prava majke, prava djeteta. Direktor Centra je na ovaj način ušao u sukob interesa. Jer svaki predmet na kraju potpisuje direktor, što je svakako dokaz da je on upoznat sa svim nepravilnostima u ovom slučaju od početka do kraja. Iskoristio je svoj položaj rukovodioca, spregu sa Sudom i tužilaštvom. Tražili su čak i izuzeće određenih sudija dok nisu došli do podobnih koji su maloljetnu djevojčicu povjerili ocu.

Ne možemo reći da je ovo problem malih sredina. Ovo je više problem sprege pojedinaca rukovodioca važnih ustanova i trenutne vlasti.
U interesu zaštite djece i porodice kao osnovne ćelije zdravog društva potrebno je rasvijetliti slučaj, ispitati uticaj i povezanost direktora, voditelja slučaja i Suda.
Iako se već godinama u narodu govori da je Centar za socijalni rad leglo Ljajićevih SDP-ovskih korupcijskih radnji, ucjena i trgovine utjecajem, pitamo se na kraju ko je toliko „moćan“ da izvrši ovoliko prekršaja i sve to zataška.

Centar se čak oglušio i na ukazivanja MUP-a Republike Slovenije, posredstvom diplomatskog predstavništva, da se radi o otmici djeteta, odvođenja iz države bez saglasnosti majke, kao i o zahjtevu prvog sudije o izuzeću Centra iz postupka, jer su utvrđene nepravilnosti i bliska veza direktora sa akterom procesa. Međutim, na kraju, došlo je do izuzeća sudije.

NEPRIJATNOSTI OD PAZARACA

Natalija navodi da se u Novom Pazaru osjeća nebezbjedno, te da je jednom prilikom doživjela veliku neprijatnost od strane uglednog pazarca, koji je živio u Turskoj i kojeg je poznavala preko svog muža, kada joj je ispred suda uputio niz uvreda i prijetnji zbog postupka kojeg pokušava da vodi protiv svog muža, uz napomenu da u Novom Pazaru se sve završava novcem, te da nema šta da traži. Nakon ovog slučaja Natalija nije dolazila u Novi Pazar.

PAZARCI ZATEČENI PRIČOM I POVRIJEĐENI MEDIJSKIM OPASKAMA

Novopazarci su ipak zatečeni pričom i povrijeđeni medijskim interpretacijama i zaključcima. Iako se radi o njihovom sugrađaninu, ipak, opravdavaju i podržavaju borbu majke za svoje dijete i na njenoj su strani. Međutim, ono što je zasmetalo žiteljima ovog grada jeste medijsko predstavljanje Novog Pazara, kao loše sredine, a novopazaraca kao primitivnih i loših ljudi. Što nipošto ne može biti tačno. Novi Pazar je plemenita sredina, novopazarci čuveni, vrijedni, dobri porodični ljudi, koji nadasve cijene i poštuju porodicu i majku. Međutim, u svakom žitu ima kukolja. Kao što je slučaj sa ovom pričom.

 

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

http://www.prva.rs/web-tv/emisija/zivot-prica/44084/zivot-prica-mati.html


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.