20. Oktobar 2010

Novi Pazar – U Novom Pazaru se 28. oktobra ne smiju ponoviti scene u kojima će se kordonima policije rješavati problemi čiji su uzroci mnogo dublji, vezani za brojne propuste države i njenu zloupotrebu za privatne političke ciljeve dvije sandžačke partije koje su u vladi. Besmisleno je da se ponovo angažuje policija, najavljuju nasilna i prinudna izvršenja, a da se pritom dovodi u pitanje funkcionisanje univerziteta kao obrazovne ustanove.

Nije dobro da se policija gura u problem koji nema nikakve veze sa njom, a da se istovremeno šalje poruka Islamskoj zajednici u Srbiji da vlast nije sposobna da pronađe civilizovan, miran i demokratski izlaz iz ogromnih problema koje svi zajedno imamo u Sandžaku.

Svakodnevno smo angažovani na rješavanju problema za koje je odgovorna država koja je sebe dovela u situaciju da učestvuju u daljem produbljivanju problema, na osnovu potreba Ljajićeve i Ugljaninove stranke. Vrijeme je da se u rješavanje problema uključi i predsjednik Tadić i da urazumi koalicione partnere iz svoje vlade, one koji dolaze iz Sandžaka, kako bi prestali da zloupotrebljavaju lokalnu samoupravu i institucije za svoj sukob sa muftijom Zukorlićem.

Sada je neophodno da se odmah zaustavi stalna proizvodnja problema i da se vrlo brzo riješe najvažniji problemi. To podrazumeva da se konačno prizna legitimni sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća, da se izdaju sve akreditacije na koje imaju pravo fakulteti Internacionalnog univreziteta u Novom Pazaru i da se pronađe način, kroz dijalog, za početak rješavanje svih drugih problema, koji ne mogu biti svedeni na tehnička ili imovinsko-pravna pitanja.

Taj univerzitet smo podržali 2002. godine, kao Vlada, zato što smo hteli da pomognemo mladima u Sandžaku koji je, kao najmlađi region u Evropi, bio ostavljen bez ikakve mogućnosti za studiranje. To je danas jedan od većih univerziteta u zemlji i to dovoljno govori da tada nismo pogriješili. Upravo suprotno, griješi današnja vlast koja tom univerzitetu uskraćuje akreditacije, dodatno pogoršavajući probleme i nerazumijevanje u Sandžaku.

Izvor: LDP.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone



Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles