Promovisana “Drevna Bosna” u Balingenu kod Štutgarta

2
3

U Balingenu kod Štutgarta u Njemačkoj u prepunoj sali, u organizaciji tamošnjeg bošnjačkog džemata, upriličena je promocija knjige Drevna Bosna autora dr. Muamera Zukorlića. 

Glavni promotor knjige akademik Refik Sećibović, govoreći o posebnostima ovog djela, istakao je da Bošnjaci po prvi put u ovoj studiji imaju zaokruženu i naučno argumentovanu priču i sliku o temeljima svoga identiteta naglasivši da svaka bošnjačka kuća treba imati ovu knjigu i izučavati je kao nacionalni udžbenik.

Autor dr. Zukorlić nije govorio o sadržaju knjige već o motivima i cilju ovog petogodišnjeg istraživanja istakavši da nije mogao odoljeti izazovu da spozna snagu i dubinu korijena bosanske države i bošnjačke nacije kako bi mogao predvidjeti mogućnost obnove svih, kako je kazao, ratovima i zločinima isječenih grana. 

Promocija Drevne Bosne upriličena je u okviru manifestacije obilježavanja Dana državnosti Bosne i Dana Sandžaka.

 izvor: SANASandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Sandžak je dočekao i ispratio i silne i sramne, oni otišli, a on opstao. Jači su njegovi korjeni od svakog vjetra političkih prilika, čak i od vjetra ratova.

  0

  0
 2. Identitet znači:istovjetnost, ISTOST potpuna jednakost, odnos po kojemu je netko ili nešto jednako samo sebi.
  identitet je moguće definisati kao osećaj pripadnosti nekoj društvenoj grupi (etničkoj, kulturnoj, nacionalnoj, konfesionalnoj itd. Ljudi jednostavno osećaju potrebu za identitetom koji će ih razlikovati od drugih ljudi. U nastojanju i strahu da ne izgube identitet, oni sami izgrađuju razlike.
  Bez razlike nema identiteta, jer razlike uz jednakosti konstituišu identitet. U personalnom identitetu te jednakosti i razlike vidljive su samim okom: način odevanja, način ishrane, navike, govor, itd.
  IDENTITET kao što ime (predstavlja čoveka ) ( tako I ime domovine predstavlja ime (naše) domovine —SANDŽAKA– T.J. mesta,t.j. zemlje na kojoj su naši domovi. Otuda I reč domovina. Jer domovina pripada onim koji se identifikuju kao pripadnici SANDŽAKA I oni pripadaju njemu.I kao SANDŽAKA se identifikuju I prihvataju takvu identifikaciju) preko svog simbola vrijednosti ( Zastave , grba ,simbola vere) . Oni žive I umiru tu I umiru za te simbole vrednosti.
  ”odricanje od TERITORIJALNOG identiteta JE IZDAJA ”. Zašto Jje odricanje IZDAJA ? Zato jer to više niste vi. Niste SANDŽAK. Ako ste SANDŽAK zašto biste se odricali sebe, odnosno sandžaštva .
  Odnosno Zašto bi se poistovjećivali s Srbijom ako niste srbin ?
  ” Ne odricanje od identiteta”.
  Šta znači neodricanje od teritorijalnog identiteta? To znači da ste to vi ( Sandžaklije koji ste većina na tom prostoru). I zato što se Lider nepoistovećivanjem identifikuje kao sam I svoj, I sebi ravan.
  Zato muamere Zašto bi se SANDŽAKLIJE poistovjećivali s SRBIJOM ako nisu srbi ?
  – Šta nas objedinjava u srbiji ? ( Šta nas integriše- udružuje ili ujedinjuje u srbiji ?
  . Zajednički simbol vrednosti )
  Sa Srpskog jezika Objedinitelj na Bosanskom jeziku znači –INTEGRATOR – onaj što udružuje u zajednicu, Ako nas udružuje u srbiju on je onaj što nas integriše -odnosno asimiliše .

  zato se zalagao i vuk drašković (kao I Skender-aga u gorskom vijencu protiv čega su crnogorci ustali…
  Ja se čudim, lijepe mi vjere, 790 kakav davaš prigovor, vladiko! Vidije li suda od dva pića, ali kape za po dvije glave? Manji potok u viši uvire, kod uvora svoje ime gubi, 795 a na brijeg morski obojica .) te je poručivao u Novom Pazaru:
  ….Manja reka u višu uvire na uviru svoje ime gubi. Zašto svoje ime gubi? Jer se integriše -odnosno asimiliše od strane simbola vrijednosti.
  Teritorijalni Integratori su oni koji teže, uviru, i gubitku svog imena, svog identiteta , i svoje slobode, i svoje domovine i njenog imena. (ovo se odnosi na bilo koga bez razlike)
  Svaki tkz. predstavnik Sandžaka koji prihvati suverenitet srbije on je izdajnik teritorijalnog identiteta Sandžaka. Taj i takav tkz. predstavnik Sandžaka pokušava da sedi na dve stolice i ide istovremeno u dva pravca radeći protiv interesa Sandžaka i njegovog suvereniteta. Ti tkz. predstavnici Sandžaka potcenjuju bošnjačku inteligenciju, i treba da se stide.i

  ….Manja reka u višu uvire na uviru svoje ime gubi.
  Naše vođe –t.j. –Integratori su oni koji teže uviru, i gubitku SANDŽAČKOG mena ,T.j. svog teritorijalnog identiteta , i naše slobode, i gubitka svoje domovine gubitkom imena SANDŽAK.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.