Promovirana Enciklopedija Sandžačkobošnjačke književnosti u Minhenu

2
39

IMG_0354Minhen – Džemat Fedžr, na čelu sa imamom Izet-ef. Bibićem, bio je domaćin promocije Enciklopedije Sandžačkobošnjačke književnosti, koja je održana večeras (24.01.2015. godine) u 19:30 časova.

U ime domaćina, na početku se obratio Izet ef. Bibić, koji je izrazio dobrodošlicu autoru Enciklopedije dr. Jahji Fehratoviću, direktoru Izdavačke kuće El-Kelimeh Maliku-ef. Nuroviću, te direktoru Media centra Salahudinu Fetiću, koji su iz Novog Pazara ovim povodom došli u Minhen.

On je podvukao značaj Enciklopedije za očuvanje identiteta Bošnjaka, pogotovo sandžaklija, pogotovo onih koji žive izvan svog matičnog prostora, te preporučio svim svojim džematlijama da za sebe pribave objavljena dva toma Enciklopedije po promotivnoj cijeni.

„Ova knjiga treba biti obavezan priručnik u našim domovima. Ovom knjigom se trebamo faliti svakome ko nas podsjeti. Jer ona svjedoči da smo mi znali da pišemo kada mnogi nisu. Ona je trag o našoj dugogodišnjoj tradiciji u književnosti.“ – kazao je Bibić.

Direktor El-Kelimeha Malik Nurović, kazao je da je njegova izdavačka kuća počašćena projektom Enciklopedije. „Od 300 izdanja, koliko je Kelimeh u svom radu obradila i objavila, ovo je jedno od najznačajnijih“ – kazao je Nurović.

On je u drugom dijelu obraćanja promovirao još neka najznačajnija izdanja ove izdavačke kuće, koja djeluje u sastavu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji više od 20 godine.

Autor Enciklopedije dr. Jahja Fehratović je prenio selame od muftije sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića, koji ove večeri nije bio prisutan na promociji.

Dr. Fehratović je govorio o jezičkom bogatstvu Bošnjaka, koje je dugo godina bilo pripisivano drugim narodima, jer nije bilo literature koja će stati u zaštitu svom jeziku. On je kazao da Enciklopedija obrađuje sve segmente sandžačko bošnjačke književnosti.

On je spomenuo usmenu književnost, orjentalnu, alhamijado i druge dijelove književnosti gdje su se Bošnjaci ugradili brojnim piscima.

„Ono što imaju Bošnjaci kada je epika, lirika, balada, nema niko. Bošnjaci imaju najznačajniju duhovnost, kulturu i tradiciju na Balkanu, te da ima što šta ponuditi i Evropi. A šifra tog uspjeha je kelimei šehadet, jer se u Bošnjaka sve izvire iz Šehadeta.“ – kazao je Fehratović i dodao da se ovaj projekat nastavlja te da je već u planu  izrada još tri toma enciklopedije.

Nakon promocije, autor Fehratović je potpisivao kupljene primjerke na promociji, a druženje je nastavljeno do kasno u noć.

IMG_0361 IMG_0358 IMG_0352 IMG_0356

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.