Promocija romana “Putovanje” dr Numana Balića

0
14

Kosovo – Sutra u četvrtak 30. juna sa početkom u 12 sati, u prostorijama Nacionalne i Univerzitetske biblioteke u Prištini biće održana promocija  knjige “Putovanje” autora dr Numana Balića, predsjednika SDA Kosova.

O knjizi, izdatoj u Sarajevu, govorice prof. dr Daut  Bisljimi i Skender Berisha, a najavljen je i veći broj onih koji će slušati i uzeti učešće na ovoj kulturnoj manifestaciji.

Kako u predgovoru piše dr Balić, knjiga je nastala na osnovu istinitih događaja koji su se zbili u posljednoj deceniji 20. vijeka . To je “svojevrsno svjedočanstvo o stotinama Bošnjaka sa cijelog Kosova a posebno iz pećkog kraja i svemu onom što su preživjeli tih burnih devet godina”.

Dr Balić kaže da je ova knjiga “napisana u obliku romana” nastala iz potrebe da neko po prvi put napiše nešto o našim ljudima na Kosovu i da to ostane kao spomen onima poslije nas.

“Roman je dobio ime ‘Putovanje’ zato što su svi događaji o kojima se govori u stvari jedno veliko putovanje kroz vrijeme, koje obuhvata razdoblje  od 1990. do 1999. sa početkom i glavninom radnje na Kosovu, a onda premještanjem u Makedoniju, Tursku, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, sve do ponovnog povratka na Kosovu”, kaže dr Balić i posebno naglašava:

“Pisao sam u prvom licu onoga čega sam se potpuno sjećao i nastojao sam ono što sam napisao bude istinito. Neke stvari ispustio sam pošto sam ih zaboravio ili su mi nestale iz sjećanja. U sjedistu romana je priča o našoj stranci  i njenim najvažnijim ljudima na Kosovu, Bosni i Sandžaku”.

Balić na kraju kaže da “Ljudi koji su bili zajedno sa mnom i preživjeli toliko događaja zaslužili su da ne budu prepušteni zaboravu i da ova knjiga bude svjedok onoga što su preživjeli. Osjećaću se sretnim ako u tome budem uspio”.

I zaista, onaj ko bude čitao knjigu koja se može naći i u knjižari naspram džamije i ženske medrese u Prizrenu, nedaleko od gimnazije, može doći do podataka kako se i šta dešavalo u tom periodu.

Dr Balić je, primjera radi, do detalja objasnio događaje iz Gore, tačnije Dragaša, Restelice i u povratku kako su kamenovani kod Globočice jedva izvukavsi “živu glavu” ili kako je neko iz njegovog najbližeg kruga srpskom policajcu uzeo “motorolu”…

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.