Promocija novela “…pa sve do Stambola” akademika Bačija i drugih izdanja Matice bošnjačke na Podgoričkom sajmu knjiga

0

Na 14. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja, večeras je održana promocija izdanja Matice bošnjačke, a posebno je bilo riječi o knjizi “…pa sve do Stambola” autora akademika Fatmira Bačija.

Na promociji su pored autora Bačija govorili i akademik Šerbo Rastoder, prof. Hazbija Kalač i Špetim Doda, a tribinu je moderirala prof. Kanita Višnjić.

Kalač je kao prvi promotor kazao da je akademik Bači pisac metafore, da su njegovi likovi u novelama univerzalni, te da je njegovo selo u romanu, životni prostor svih čitatelja, što znači da se u njima mogu pronaći svi koji ga budu čitali.

Potom je Doda govorio o epistemologiji Fatmirovih novela, konstatujući da njihovim čitanjem, doživljavajući sve što je u njima napisano, svaki čitalac ponovno na svoj način “piše” njegovu knjigu. On ističe, da Bačijevo djelo ukazuje na to da se istina ne može do kraja nikada spoznati, već samo nazrijeti, te da je kao takvom trebamo prihvatiti.

Akademik Rastoder je govorio o razlici ismeđu historijske i književne istine, te podvukao da je akademik Bači u svom djelu otvorio brojna pitanja intelektualnim provokacijama, na koja čitatelji, svaki na svoj način, trebaju davati odgovre.

Na posljetku se obratio akademik Bači, koji je kazao da tokom pisanja ove knjige, ni sam nije znao kako će ona u konačnici izgledati. To iznenađenje, koje je doživio na kraju, vjeruje autor, doživjet će svaki onaj koji bude čitao novele “…pa sve do Stambola”.
Autor ističe da su vjera i književnost dva temelja na kojima počiva ljudska nutrina.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.