Promjene se (ne)dešavaju brzo

0
13

Ako se po jutru dan poznaje, onda  sudeći po Konstitutivnoj sjednici BNV­­-a  rad ni u ovom četvorogodišnjem mandatu neće biti bolji od predhodnog , no to ipak ostaje da se vidi, da ne prejudiciramo stvari.  Međutim, spomenuta sjednica je iza nas i imam potrebu kao direktni sudionik i svjedok dešavanja toga dana, u svojstvu vijećnice ispred Matice bošnjačke, iznijeti svoje viđenje.

Ono što je iznenadilo i zaprepastilo sve , one koji su prvi put ušli u ovaj Dom ali i nas koji smo  u prethodnom sazivu bili,  jeste sam doček i prijem  vijećnika. Mi u prostorije Vijeća nismo mogli ući bez potpisa a sam proces legitimacije se dešavao bukvalno na ulici. Sto sa potrebnim materijalom se nalazio ispred zgrade pri tom okružen ljudima kojima tu nije bilo mjesto, zbog njihove kriminalne reputacije. Poređenja radi  procedura prije četiri godine je bila i odgovarala je nekom uobičajenom redu i protokolu, ovoga puta se otislo korak dalje pa se i na ulicu izašlo.

Tok sjednice, način vođenja i  pravo na diskusiju  identični su onima u prošlom sazivu. Zapanjujuća je činjenica da predsjedavajući sjednicom inače najstariji odbonik liste koja je prvi put u Vijeću jako  podsjeća na, sada već bivšeg ,predsjednika Vijeća. Neznam da li je dobio tako detaljne instrukcije od njega koje je pri tom do u detalje zapamtio i u djelo sproveo, a da nije upamtio imena vijećnika sa liste čiji je nosilac. Neko će pomisliti da je način vođenja sjednice usvojio od njega gledajući prijenos na medijima, ali nije mogao jer su bile zatvorene za javnost. Prva rečenica kojom je predsjedavajući otvorio Konstitutivnu sjednicu bila je „ Isključena je mogućnost diskusije na ovoj sjednici“ a tek posle je poselamio ili pozdravio prisutne. Ta konstatacija je bila tačna i uskladu sa normativnim aktima ali je predsjedavajući dao sebi za pravo da to prenese i na prvu redovnu sjednicu koja je održana pola sata nakon Konsitutivne, grubo kršeći propise starog poslovnika koji pri tom nismo ni izglasali kao važeći za novi saziv, vjerovatno je namjera bila da se ne radi po poslovniku, u čemu  se je svakako i uspjelo.

Odavno je stasalo stanje u sjedištu Vijeća za korjenite promjene na bolje ali će se na to, nažalost, još malo sačekati.  Prošli su izbori, Vijeće je formirano a ja neznam za šta se je narod konkretno „opredijelio“. Najaljivanu i obećavanu Bošnjačku narodnu skupštinu ( šta god to značilo) nisu dobili oni koji su je očekivali. Moguće da je samo lumpovanje na haubama auta i  pokušaj izazivanja incidenta na Konstitutivnoj sjednici  uvod u najavljivanu „secesiju“ tako odlučno i ozbiljno najvljivanu,jer taj proces podrazumijeva nerede i upotrebu sile,  možda….ko će to znati…ko razumjeti?!

Dr.Misala Pramenković


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.