Projekat reintegracije u Bijelom Polju: Obuku na računarima će proći 12 zatvorenika

0
3

Detalj sa obuke zatvorenika

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Zatvor Bijelo Polje, uspješno se realizuje projekat “Reintegracija kroz informatičko opismenjavanje i psihološku podršku”, kazala je načelnica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zatvor Bijelo Polje Vesna Pavićević.

“Nevladina organizacija Euromost je kroz implementaciju projekta opremila prostorije u zatvoru u Bijelom Polju, koje će kasnije poslužiti za dalje radionice i edukacije u zatvoru, zatim su opremili zatvor sa šest kompjutera, dva štampača, stolovima i stolicama, koje se koriste u radionici gdje se trenutno obučava šest zatvorenika”, rekla je Pavićević.

Ona je naglasila da je projekat koji Euromost realizuje uz podršku Ministarstva pravde  izuzetno značajan za zatvor u Bijelom Polju, prvenstveno zbog toga što se prvi put vrši ovakva edukacija i što zatvorenici imaju šansu da se informatički opismene i da dobiju
sertifikat, koji je priznat, ne samo u Crnoj Gori već i van granica Crne Gore, što će im predstavljati jedan iskorak u samom zapošljavanju.

Jedan od zatvorenika polaznika obuke, je kazao da je ovaj projekat za njih jako značajan, i da obuka puno znači, svim polaznicima.

“Nekolicina od polaznika ima već neko iskustvo u radu sa računarima i samim tim će se dodatno obučiti, dok će onim sa manjim iskustvom, pomoći  da nauče osnovna znanja”, kazao je jedan od zatvorenika.

Predsjednik Euromosta Almer Mekić je kazao je ovo prvi put u Crnoj Gori da se u jednoj zatvorenoj ustanovi realizuje ovakav projekat.

“Za realizaciu projekta je veoma važna zajednička saradnja između zaposlenih i ljudi koji rade na projektu”, kazao Mekić, podsjećajući da je ranije formiran zajednički tim koji radi na realizaciji projekta, koji ima vidljive rezultate.

Naglasio je da su prije obuke zatvorenici prošli motivacione razgovore i psihološke intevjue

“Dobijanje  ovog sertifikata će ih i ekonomski osnažiti, gdje će ostvariti i bržu reintegraciju u društvu i brže će doći do posla, a rezultat svega će biti smanjivanje stope povratništva. Sertifikat koji će dobiti polaznici obuke, daje im i mogućnost da traže posao, nakon izlaska, ne samo u Crnoj Gori, već u svim državama Evropske unije, gdje je priznat ovaj sertifikat”, kazao je Mekić, dodajući da je projektom predviđena pomoć osuđenicima u vraćanju u društvenu zajednicu.

Obuku na računarima će proći 12 osuđenika.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.