Programska načela prve bošnjačke partije u Sandžaku

2
25

I – CILJ

Bošnjačka Demokratska Zajednica (BDZ) politička je partija čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka u svjetlu tradicionalnih, moralnih, duhovnih i univerzalnih vrijednosti, u političkom i privrednom ambijentu dostojnom čovjeka.

II – ORIJENTACIJA

BDZ je stranka centra sa uravnoteženim odnosom prema tradicionalnim vrijednostima, socijalnoj pravdi i slobodnom tržištu.

Srednji put je uvjet ravnomjernog razvoja društva na personalnom, porodičnom i kolektivnom nivou.

Sreća, kao uzvišeni životni ideal, ostvariva je isključivo u ravnoteži napajanja duhovnih, mentalnih i materijalnih ljudskih potreba.

Koncept sredine jedini je garant zaštite pojedinca i zajednice od devijacija krajnosti, isključivosti i netrpeljivosti.

III – SLOBODA

Sloboda je osnovna odrednica potpune i karakterne ličnosti. Pravo na punu slobodu polaže svaki pojedinac rađanjem, što predstavlja Božiji dar, proistekao iz blagodati razuma, čime se čovjek odlikuje nad ostalim živim bićima.

BDZ se zalaže za pojedinačna i kolektivna prava i slobode u skladu sa univerzalnim, moralnim i civilizacijskim principima i načelima Evropske povelje o ljudskim pravima, te drugim općevažećim međunarodnim dokumentima.

IV – BOŠNJACI

Bošnjaci su autohton narod u Srbiji, sa punim pravom na ustavnu konstitutivnost. Zato je nužno hitno pristupiti ustavnim promjenama, kako bi bošnjački narod bio adekvatno tretiran.

U skladu s konstitutivnim statusom Bošnjaka, neophodna je promjena državnih sibmola i himne.

V – SANDŽAK

Sandžak je regija sa historijskim, geografskim, etničkim, privrednim, saobraćajnim i drugim posebnostima. BDZ se zalaže za autonomnu prekograničnu regiju Sandžak, uz uvažavanje integriteta i suvereniteta država na kojima se prostire.

VI – EUROPSKA UNIJA

BDZ teži evroatlanskih integracijama, što je interes svih naroda na ovom prostoru.

Evroatlanskim integracijama se relativiziraju međudržavne granice, što olakšava komunikaciju i saradnju među narodima i građanima, te doprinosi povezivanju bošnjačkog naroda, koji žive u više balkanskih država.

VII – PRIVREDA

Privredni razvoj je neophodno bazirati na slobodi tržišta u ambijentu zdrave konkurencije. BDZ se zalaže za razvoj malih i srednjih preduzeća. Svi razvojni projekti moraju podrazumijevati ekonomski održivi razvoj. Kroz dugoročnu edukaciju, nužno je oživjeti etičke tradicionalne vrijednosti u poslovanju, jer su poštenje, odgovornost i tačnost osnovi profesionalizma. Budući privredni razvoj neophodno je bazirati na očuvanju postojećih privrednih grana, kao što su tekstilna i drvna industrija, i oživljavanju poljoprivrede, naročito stočarstva, što bi prirodno pratio razvoj seoskog i turizma uopće.

BDZ će podržati sve razvojne projekte u sferi energetike, u pogledu iskorišćavanja prirodno obnovljivih resursa, kao što su rječni potencijali, vjetrovi i solarna enrgija.

Uz izvjestan podsticaj, ubiranje i prerada ljekovitog bilja prerasla bi u uspješnu privrednu granu.

Važno je podstaći i oživljavanje tradicionalnih zanata i domaće radinosti.

Pretpostavka privrednog razvoja je izgradnja kvalitetne infrastrukture i saobraćajne mreže, prije svega autoputa i aerodroma u Sandžaku.

Potrebno je hitno reformirati administraciju lokalnih uprava, kao i policijske, tužilačke i pravosudne organe, kako bi se korupcija i organizirani kriminal sveli na minimum.

Nužno je poduzeti sve raspoložive mjere radi zaštite zdrave privrede od narko i drugih vidova prljavog kapitala.

VIII – OBRAZOVANJE

Obrazovanje je temelj slobode, dostojanstva i razvoja, što ga čini nezamjenljivom investicijom za budućnost.

BDZ se zalaže za višestruko uvećanje budžetskih izdvajanja za sve obrazovne nivoe.

Neophodna je hitna reforma zvaničnog obrazovnog sistema, uz podizanje etičkih i profesionalnih standarda nastavnog kadra.

Važno je zaštititi škole od partijskog utjecaja, posebno u politici zapošljavanja i imenovanja odgovornih lica.

Univerzitet je stožer privrednog i općeprihvaćenog razvoja. Zato je nužno investirati u projekt Univerziteta i omogućiti mu da, pored obrazovne i naučno-istraživačke, ima i razvojnu ulogu.

Neophodno je izjednačiti pravnih status državnih i nedržavnih obdaništa, škola i univerziteta.

IX – MEĐUNARODNI ODNOSI

Uspostava i afirmacija dobrih međunarodnih odnosa od strateškog su značaja za bošnjački narod. Bošnjaci su evropski narod sa islamskom duhovnošću i evropsko-muslimanskom kulturom, što ih obavezuje na međunarodnu orjentaciju po principima prema Istoku i prema Zapadu. Svjesni smo da u tim odnosima nema vječitih prijatelja i vječitih neprijatelja, te da su relacije, uglavnom, omeđene interesima. Zato je od posebne važnosti uspostava prijateljskih odnosa Bošnjaka s najbitnijim činiocima u međunarodnoj zajednici.

Bošnjački narod ima kapaciteta biti spona između Evrope i muslimanskog svijeta, posebno u kontekstu nužnog međukulturalnog dijaloga.

Regionalno, Bošnjaci su šansa svim zemaljama u kojima žive za uspostavu ekonomskih i kulturnih odnosa s muslimanskim zemljama.

X – MEĐUNACIONALNI ODNOSI

Nacionalna i konfesionalna različitost je jedna od životnih zakonomjernosti. BDZ se svom snagom zalaže za afirmaciju dobrih međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa po principima jednakopravnosti i punog međusobnog poštivanja. Nedopustivo je vrijeđanje na bilo kojoj osnovi, a posebno nacionalnoj ili vjerskoj. Izgradnja i afirmacija povjerenja među narodima i zajednicama nužna je pretpostavka dobrih odnosa.

XI – DRUŠTVO

Socijalna pravda je uvjet blagostanja svakog društva. BDZ se zalaže za uvećanje budžetskih izdvajanja za reformu socijalnog sistema. Pored sistemskih promjena, potrebno je iskoristiti duhovne, etičke i tradicionalne potencijale, radi oživljavanja i afirmacije međugrađanske solidarnosti. Kako suštinske tako i sistemske mjere imaju za cilj smanjenje socijalnog jaza među društvenim slojevima, što bi rezultiralo nastankom, a potom uvećanjem, takozvane, srednje klase.

U cilju rasterećenja Fonda socijalnog osiguranja, potrebno je omogućiti i podržati formiranje privatnih penzionih fondova.

XII – PORODICA

Porodica je temeljna ustanova svakog društva. Ona predstavlja nezamjenljiv ambijent normalnog nastanka i uravnoteženog razvoja ljudskog bića. BDZ se zalaže za podršku svim programima koji teže afirmirati porodične vrijednosti, što će, nesumljivo, rezultirati osjećajem sreće i zadovoljstva među građanima, što je neophodna pretpostavka mentalne, moralne, duhovne i općedruštvene stabilnosti.

XIII – ŽENA

Žena je stub i garant zdravog opstanka ljudske vrste. Majčinstvo je najznačajnija dimenzija koju može imati ljudsko biće. Nezamjenljiva je emotivna i odgojna uloga majke u podizanju čovjeka.

Žena i muškarac su ravnopravni u međusobnom dopunjavanju i ostvarenjima svih  životnih pojavnosti. Iz tog razloga je neophodno afirmirati prava žene, uz punu podršku njenom učešću u svim sferama društvenog života.

XIV – DJECA

Djeca su najljepši ukras i pravi izvor sreće na ovom svijetu. Djeca predstavljaju budućnost čovječanstva.

Investirati u djecu znači investirati u budućnost.

BDZ se zalaže za posebne programe zaštite djece od svih opasnosti koje su se nadvile nad savremenim svijetom. Samo kvalitetna i sinhronizirana uloga porodice, vrtića i škole omogućit će zdravo formiranje djeteta, a to znači i svjetliju budućnost ljudskog roda.

XV – MEDIJI

BDZ se zalaže za punu slobodu medija, uz obavezu poštivanja novinarske etike i kodeksa nepristrasnog i korektnog informiranja.

Društvena uloga medija u oblikovanju svijesti građana je nezamjenljiva, zato je neophodno podržati medijske projekte, posebno odgojno-obrazovnog karaktera, od socijalnog značaja. Izuzetno je važna podrška razvoju nezavisnih medija i zaštita novinara od različitih pritisaka.

XVI – BOSANSKI JEZIK

Bosanski jezik je jedna od temeljnih identitetskih odrednica bošnjačkog naroda. U cilju očuvanja nacionalnog identiteta Bošnjaka, BDZ se zalaže za afirmaciju bosanskoga jezika u obrazovnim sistemima, na medijima i svim drugim životnim sferama, posebno za ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma.

XVII – KULTURA

Polazeći od toga da je kulturni identitet okosnica nacionalnog identiteta, BDZ će značajan dio svojih resursa podrediti očuvanju kulturne baštine Bošnjaka. U tom cilju, nužno je formirati Bošnjački kulturni centar, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sandžaka, Institut za etnologiju i niz drugih ustanova i udruženja koje bi dugoročno rezultirale adekvatnim tretmanom bošnjačke kulturne baštine na javnoj civilizacijskoj sceni.

Uz očuvanje i afirmaciju sopstvene kulture, od velike je važnosti kulturna razmjena s drugim narodima i civilizacijama.

XVIII – ISLAMSKA ZAJEDNICA

Islam je temelj identiteta, a Islamska zajednica stožer očuvanja tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka. BDZ vjeruje da je jedinstvena Islamska zajednica od sudbinskog značaja za opstanak i afirmativnu budućnost bošnjačkoga naroda. U tom cilju, neophodno je hitno vraćanje oduzete vakufske imovine. Neophodno je obezbijediti punu ravnopravnost Islamske zajednice s drugim tradicionalnim crkvama i vjerskim zajednicama.

XIV – ŽIVOTNA SREDINA

Životna sredina je blago povjereno čovjeku na čuvanje i uredno korišćenje. Očuvanje životne sredine spada u vrijednosti kojima BDZ pristupa s punim ubjeđenjemima i odgovornošću, jer su uređenost i ljepota životnog prostora vrijednosti koje proizilaze iz vjerske i kulturne tradicije Bošnjaka.

XX – JEDINSTVO

Nacionalno jedinstvo tekovina je svih, a posebno sandžačkih Bošnjaka. Bošnjaci na pokušaje ugrožavanja sopstvenog jedinstva moraju odgovoriti još jačom homogenizacijom.

Od strateškog je značaja očuvanje i afirmacija jedinstva Bošnjaka Bosne i Hercegovine, Sadžaka i Dijaspore. U tom cilju, BDZ podržava osnivanje Bošnjačke matice, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bosanskog konzulata i Bosanskog kulturnog centra u Novom Pazaru, kao i svih drugih ustanova i udruženja na nivou cjelokupnog nacionalnog korpusa.

Izvor: BDZ.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Nadam se da će ovo biti prava autohtona stranka oko koje će se okupljati Bošnjaci kojima su osnovne vrijednosti poštenje,patriotizam,moral,jedinstvo,vjera, a interesdžijama je ulaz zabranjen!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.