Program BDZ-a – Hitno izvršiti rekonstrukciju vodovodne mreže i zamijeniti kancerogene azbesne cijevi

4
2

782fcef091b4560dcd1a105c76fb8bb7

U svim sandžačkim gradovima neophodno je što hitnije izvršiti rekonstrukciju postojećih vodovodnih sistema, zamijeniti azbestne cijevi i povećati kapacitet dotoka vode prema svim naseljima.

Najalarmantnija situacija u ovom aspektu jeste u općini Tutin gdje gradski vodovod ne funkcioniše više decenija i u kome se sa postojeće vodovodne mreže često voda ne smije koristiti ni u tehničke svrhe jer je uglavnom hemijski i bakteriološki neispravna. Filterska postrojenja nisu u funkciji.

Drugi po stepenu hitnosti rješavanja problem vodosnabdijevanja jeste Pešter u kome postojeći vodovod nema kapaciteta zadovoljiti potrebe svih naseljenih mjesta i domaćinstava.

ELEKTROMREŽA

Postojeća elektromreža u Sandžaku nema dovoljno kapaciteta da zadovolji potrebe građana. Hitna je temeljita rekonstrukcija i pojačavanje električnoga napona u svim gradovima, naročito Tutinu i Sjenici, kao i seoskim područjima.

KANALIZACIONA MREŽA

Mnoga naselja u sandžačkim gradovima nemaju izgrađenu kišnu i fekalnu kanalizacionu mrežu. Neophodno je izvršiti rekonstrukciju i sanaciju postojeće i izgraditi kanalizacionu mrežu u mjestima u kojima je to još uvijek akutni problem. U svim gradovima neophodna je izgradnja i rekonstrukcija centralnih kolektora.

GASOVOD

Gasifikacija sandžačkih gradova neophodan je poduhvat koji će obezbjediti uslove za brži ekonomski razvoj i investicije. Prirodni gas će također omogućiti građanima ekonomičniju opciju za svakodnevne potrebe domaćinstva.

Neophodno je izgraditi gasovod: Novi Pazar-Tutin-Sjenica-Nova Varoš-Prijepolje-Priboj koji će imati kapacitet da zadovolji potrebe svih privrednih subjekata i domaćinstava na teritoriji brojanih gradova i općina.

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. GOSPODIN Muamer Zukorlic je VIZIONAR a njegov dvodecenijski angazman na drustvenoj scjeni je najbolji dokaz o kakvom se kapacitetu radi.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.