Profesor Departmana za pravne nauke u poseti Harkovskom naučnom institutu za forenzičke ekspertize

0
6

 

   U maju mesecu 2017. godine realizovana je radna poseta međunarodnih eksperata iz oblasti forenzike Harkovskom naučnom institutu za forenzičke ekspertize (Ukrajina) koji funkcioniše u sklopu Ministarstva pravde Ukrajine. Poseta je realizovana u okviru projekta “Podrška reformi pravosuđa u Ukrajini” uz podršku Evropske asocijacije forenzičkih institucija (ENFSI).

Ekspertski tim činili su prof. dr Gabrielė Juodkaitė-Granskienė, direktor Forenzičkog centra Litvanije i vanredni profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Vilniusu (Litvanija), stalni predstavnik u ENFSI, i prof. dr Aleksandar B. Ivanović, rukovodilac grupe za postupanje sa dokaznim materijalom, forenzičku analitiku i kontrolu kvaliteta, zamjenik direktora forenzičkog centra Uprave policije Crne Gore i vanredni profesor forenzike i kriminalističke tehnike na Departmanu za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, stalni predstavnik u ENFSI.

Poseta je imala za cilj pružanje pomoći ukrajinskim ekspertima u smislu standardizacije, podizanja kvaliteta i akreditacije u oblasti forenzičkih ispitivanja.

Tokom posete eksperti ENEFSI-a su imali prilike da se direktno upoznaju sa kapacietima, tehničkom i kadrovskom opremljenošću instituta, njegovom organizacionom strukturom, kao i da dobiju informacije o glavnim aktivnostima Instituta, njegovoj istoriji i međunarodnoj saradnji.

Harkovski Naučni institut za foreničke ekspertize (Харківський науково-дослідний інститут судових експертиз – HNDISE)  nosi ime Mikolija Sergejeviča Bokarijusa (Миколи Сергійович Бокаріус) i jedan od najstarijih državnih forenzičkih institucija u Ukrajini i bivšem Sovjetskom Savezu. 1922. godine sa usvajanjem Zakona o krivičnom postupku Ukrajine, preliminarni istražni organi i sudovi u donošenju odluka u krivičnim stvarima obavezani su da vrše kompletan i sveobuhvatan pregled svih dokaza koristeći naučna saznanja, shodno tome, a na zahtev istaknutog eksperta sudske medicine i kriminalistike Mikolaj Sergejevič Bokariusa, Vlada Ukrajine je donela dekret 10. jula 1923. godine kojim je stvaren sistem Narodnog Komesarijata pravde i regionalnih kabineta za naučno-forenzička istraživanja u Harkovu, Kijevu i Odesi. Svrha kabineta je bila vršenje raznih vrsta naučnih i tehničkih veštačenja za sudske postupke. Osnivanje ovog kabineta u Harkovu predstavlja začetak bogate istorije današnjeg Harkovskog naučnog instituta za forenzičke ekspertize.

Pored posete Insitutu profesor Ivanović je imao prilike da bude gost Departmana za kriminalistiku Nacionalnog pravnog Univerziteta „Yaroslav Mudryi“ (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого) na kome je u svojstvu izlagača uzeo učešće u međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji i tom prilikom učesnike konferencije upoznao sa iskustvima u radu Forenzičkog centra Uprave policije Crne Gore.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.