Profesor crnogorskog u pljevaljskom selu predaje sve predmete

0
3

thumb.phpPljevlja – Dragoslav Vukašinović nezadovoljan organizacijom nastave u seoskoj školi, dijete prepisao u Podgoricu

Dragoslav Vukašinović iz pljevaljskog sela Kozica prepisao je svoje dijete u Podgoricu, jer Ministarstvo prosvjete nije obezbijedilo učitelja koji bi nastavu izvodio učenicima petog razreda u tamošnjoj seoskoj školi.

Umjesto profesora razredne nastave, matična škola u Matarugama angažovala je, prema Vukašinovićevim tvrdnjama, profesoricu crnogorskog jezika, koja nastavu iz većine predmeta drži učenicima od prvog do petog razreda. Uz uvažavanje njenog stručnog znanja, on smatra da profesor crnogorskog jezika ni u kom slučaju ne može biti dobar predavač iz ostalih predmeta, za koje nije stekao potreban nivo obrazovanja, pa je odlučio da svoje dijete preseli kod rodbine u Podgoricu.

Vukašinović se ljetos u više navrata obraćao Ministarstvu i upravi škole da obezbijede učitelja koji bi nastavu izvodio u Kozici kako djeca ne bi morala da pječače 11 kilometara do matične škole u Matarugama. On je tražio da se angažuje školski kombi za prevoz djece do matične škole, ukoliko uprava ne obezbijedi učitelja, koji bi nastavu izvodio u seoskoj školi.

„Nakon što u školu nije raspoređen učitelj već profesor crnogorskog jezika, a nije obezbijeđen autobus za prevoz djece do matične škole u Matarugama, našao sam se u dilemi šta da radim. Nerado, ali zbog dobrobiti svog djeteta sam odlučio da ga prepišem u Podgoricu u školu“, rekao je Vukašinović.

On smatra da bi Ministarstvo moralo da sprovede testiranje među učenicima seoskih škola, jer tvrdi da djeca ne dobijaju potreban kvalitet znanja, s obzirom na to da nastavu ne izvode stručno osposobljeni ljudi za sve predmete.

„Ministarstvu je izgleda samo stalo da zapošljava ljude koji će primati platu, a ne interesuje se kakav kvalitet nastave dobijaju djeca. Ne interesuju se ni u koje vrijeme dolaze učitelji na nastavu, da li se djeci zadaju domaći zadaci. Malo se radi sa njima, a ona uglavnom prelaze odlična i vrlo dobra, a kasnije kada pređu u više razrede ne pokazuju to znanje“, rekao je Vukašinović.

On kaže da nema namjeru da nikoga ogovara, i da razumije ljude koji u današnje vrijeme imaju potrebu da rade, kako bi prehranili svoje porodice, ali nije zato da se sve to radi na štetu djece, odnosno njihovog obrazovanja.

Vukašinović ističe da mu dijete koje je upisao u Podgoricu ima problema da se uklopi u nastavu, jer, prema riječima sadašnjeg učitelja, u dosadašnjem školovanju nije steklo adekvatna znanja, iako je postizalo zavidan uspjeh tokom školovanja u Kozici. Kako je istakao, njegovo dijete tokom školovanja u Kozici promijenilo je osam učitelja, što je ostavilo ozbiljnih posljedica na obrazovanje djece.

U školi u Kozici nastavu pohađa još dvoje Vukašinovićeve djece, jedno treći, a dugo drugi razred. U školi u Kozici nastavu pohađa još dvoje Vukašinovićeve djece, jedno treći, a dugo drugi razred

Kaže da će se narednih godina suočavati sa istim problemom kada mu njih dvoje krenu u peti razred. Osim njega sa istim problemom suočavaju se i roditelji još tri učenika, koji su ove godine završili četvrti razred.

Vukašinović ističe da bi njegovo desetogodišnje dijete da ga je upisao u Matarugama do škole moralo da pješači više od dva sata u jednom pravcu, od čega veći dio puta prolazi kroz šumu. Pri tome mora da savlada više od 400 metara razlike u nadmorskoj visini između Kozice i Mataruga. To je, smatra on, neizdrživo za desetogodišnje dijete i smatra da država ne vodi računa o ljudima koji žive na selu i ovakvim odnosom prema najmlađima, doprinosi pustošenju ruralnih područja.

Niko nije želio da radi u Kozici

Direktorica Osnovne škole u Matarugama u čijem sastavu radi istureno odjeljenje u Kozici, Vanja Marković, kazala je da su angažovali profesora crnogorskog jezika, jer nijesu mogli da obezbijede profesora razredne nastave.

„Ja sam uradila sve što sam mogla da obezbijedim profesora razredne nastave, ali niko nije želio da radi u Kozici“, rekla je Marković.

Kozica je udaljena tridesetak kilometara od Pljevalja. Ona je na tvrdnje Vukašinovića da se promijenilo u Kozici osam učitelja za četiri godine kazala da to nije tačan broj i da ih je kroz istureno odjeljenje prošlo pet.

(pvportal.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.