Prof. dr. Ejub Ganić: Na I. zasjedanju AVNOJA Sandžak je imao status Republike

46
15

Ejup-Ganic-former-Bosnian-006Uspostavom nove Jugoslavije Sandžak nije prerastao u njenu savjeznu jedinicu i otad se vode tihe rasprave o tom presjedanu, ali i njegovoj budućnosti.

SARAJEVO – Sandžak ima dugu i burnu historiju u kojoj se njegova sudbina prelamala kroz različite vremenske periode i događaje.

U novijoj historiji ovog područja posebno je značajan period Drugoga svjetskog rata, tokom kojeg je bio pod upravom Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, što je doprinijelo rasplamsavanju narodnooslobodilačke borbe i širenju narodnooslobodilačkog pokreta ne samo na ovom teritoriju već i šire.

 

Sandzak01

Put i način

Platforma za budućnost Sandžaka

No, uspostavom nove Jugoslavije Sandžak nije prerastao u njenu saveznu jedinicu i otad se vode tihe rasprave o tom presjedanu, ali i njegovoj budućnosti.

Od uspostavljanja republičkih granica 1945. godine sandžački teritorij podijeljen je između Srbije i Crne Gore, no ostala je kohezija jedinstvenog prostora u historijskom,  kulturološkom, pa i privrednom pogledu. Danas, kada su granice na Balkanu konačno uspostavljene, Sandžak svoj razvoj vidi u formi „evropske regije“. To je put i način da se  po evropskom modelu očuva historijski, teritorijalni i kulturološki indentitet Sandžaka i obezbijedi njegova revitalizacija u punom smislu te riječi.

Slijedom demokratskih opredjeljenja i evropskih principa, općine i gradovi Sandžaka, u funkciji Saveza općina i gradova Sandžaka, trebaju formirati svoju skupštinu pod nazivom Skupština evropske regije Sandžak.

Inicijalno, predstavnici, odnosno članovi prvog sastava Skupštine iz pojedinih općina imenuju se na osnovu posljednjih rezultata izbora za Nacionalno vijeće Bošnjaka i općinskih struktura. Skupština regije, preko svog Izvršnog odbora (izvršni organ Skupštine), podstiče intenzivniji i sadržajniji rad između organa lokalne samouprave (općine) i republičkih organa (Vlada Srbije i Crne Gore). Također, ostvaruje saradnju sa srodnim regijama u užem i širem okruženju.

avjnoj sandzak

Vlast i samouprava

Izvršni odbor ove skupštine formira sekretarijate radi efikasnije koordinacije programa.

 

Neophodni sekretarijati pri samom osnivanju Skupštine su: Sekretarijat za međuregionalnu saradnju, Sekretarijat za sandžačku dijasporu, Sekretarijat za poduzetništvo i Sekretarijat za obrazovanje i kulturu.

 

Saradnja Izvršnog odbora Skupštine regije Sandžak s vladama Srbije i Crne Gore, kao i organima lokalne samouprave, ima za cilj da vodi bržem približavanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, te otvaranju novih tržišta radi pokretanja razvojnih projekata u Sandžaku i šire.

Osnivanje ustanova i preduzeća (Arhiv Sandžaka, Narodno pozorište u Novom Pazaru, Javno preduzeće šume i vode Sandžaka, Razvojna banka Sandžaka itd.) trebaju  doprinijeti efikasnijem ukupnom razvoju ove regije za dobrobit svih njenih građana.

 

Sekretarijat za međuregionalnu saradnju otvara predstavništva u Briselu, Istanbulu i Vašingtonu. Treba zahtijevati otvaranje konzulata BiH, Turske, SAD i EU u Novom Pazaru.

 

Izvršni odbor preko svojih sekretarijata priprema prijedloge zakona i amandmane s ciljem poboljšanja postojećih zakona i propisa koji reguliraju rad jedinica lokalne samouprave (gradovi i općine) i obuhvataju novi koncept regija. Također, radi na formiranju prijedloga u vezi s raspodjelom javnih prihoda u dijelu koji se odnosi na finansiranje jedinica lokalne samouprave i regija, osigurava sredstva za saradnju sa sličnim organizacijama u zemlji i inozemstvu, kao i pokrivanje troškova članarine za članstvo u međunarodnim asocijacijama.

 

Bez saglasnosti Skupštine Sandžaka (odnosno bez saglasnosti svih dvanaest općina regije) nije moguće nametati teritorijalno preuređenje (novi okruzi, nove općine i slično), koji zadiru u historijski i teritorijalni identitet regije i ugrožavaju njeno kulturno naslijeđe. Sva takva ranija dešavanja su nelegalna.

 

Radikalni nasrtaji

Inicijalno, obezbjeđivanje sredstava za rad i ostvarivanje programa regije Sandžak potražuju se od dijela općinskih budžeta. Očekuje se da se iz državnih budžeta pokrivaju troškovi rada Sekretarijata za međuregionalnu saradnju, Sekretarijata za dijasporu i Sekretarijata za obrazovanje i kulturu. U daljnjem razvoju koristit će EU finansijski model za regije, što treba regulirati zakonskim propisima.

 

Ostali administrativni akti o sastavu, radu i reizboru Skupštine i njenih organa preciziraju se u Statutu Skupštine.

 

Uspostavljanjem prekogranične regije Sandžak, Srbija i Crna Gora osiguravaju brži društveno-ekonomski razvoj regije i ubrzavaju približavanje obje zemlje Evropskoj uniji. Obje zemlje, a pogotovo Srbija, jačaju i dinamiziraju proces ekonomske i demokratske izgradnje. Naravno, koncept evropske regije Sandžak ne zadire u ustavne nadležnosti lokalne samouprave i republičkih organa.

 

U ovom procesu apsorbiraju se svi modaliteti i iskustva regulative evropskih regija, kako bi se poboljšao ukupni napredak. Sama činjenica da Srbija, ugrožena nasljedstvom velikosrpske ideologije, a trenutno i zbog unutrašnjeg i vanjskog duga, nije ni u mogućnosti pokrenuti značajnije investicione i razvojne cikluse u regijama poput Sandžaka, zahtijeva da se odgovornost za opći napredak dijeli što više s regijama, što je koncept koji potvrđuje i EU praksa.

 

Građani Sandžaka dobivaju na osjećaju sigurnosti i pripadnosti, te dobivaju pravo da aktivno doprinesu boljoj budućnosti njihove države Srbije, odnosno Crne Gore. Prekogranična regija Sandžak je i svojevrsna „buffer zone“ između Srbije i Crne Gore, što svakako ublažava nasrtaje radikalnih struja iz Srbije na unutrašnju stabilnost Crne Gore.

 

Predloženi koncept nije u sukobu s pozitivnim tumačenjem odredbi Ustava Srbije i Crne Gore, koji pokrivaju ovu materiju.

 

(Tekst je skraćena verzija izlaganja prof. dr. Ejupa Ganića na naučnom skupu „Pitanje Sandžaka“ održanom 2. jula 2011. u Sarajevu)

Piše: Prof. dr. Ejup Ganić,thebosniatimes.com

 Izvor: sandzaklive.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

46 KOMENTARI

 1. Joje Ejupe svi tvoji skolski drugari iz Varoske gimnazije pricaju da si bio izuzetno I natprosecno inteligentan, da ti u skoli skoro da nije imalo ravnog a dozvolis sebi da pricas ovakve nebuloze.

  Nemoj se brukati zarad dnevno-politickih ciljeva pa ispada da si neznalica.

  0

  0
 2. Moraju jednom da svatu da zelimo AUTONOMIJU…. Ni jedan Bosnjak ne zeli zivjeti sa srbima. Svi su se rijesili srba… od slovenaca pa do makedonci od hrvata do kosovara od bosanci pa do crnogorci …

  OSTALO JE VOJVODINA I SANDZAK….

  0

  0
  • Bakir ih je sve izbrojao, jednog po jednog. Stajao bakir na nekom drinskom mostu i brojao: jedan, dva, tri……. devedesetdevethiljadadevetstotinadevedeset devet, stohiljada!

   0

   0
 3. Akademik Ganic je istoriska legenda u oslobodilackom ratu BiH! Akademik Ganic nikada nebi potpisao Dejtonski sporazum za razliku od Izetbegovica ,kojim su priznati rezultati GENOCIDA i PROGONA! U BiH nema mira sve dok se ne poniste priznati rezultati GENOCIDA i PROGONA !!!
  U Hagu se sudi ratnim zlocincima Karadzicu,Mladicu i ostalim a u BiH se realizuje projekat Karadzica uz precutno odobravanje i podrsku Medjunarodne zajednice i izdajnika BiH primenom Dejtonskog sporazuma koji su konstruisali Milosevic i jevrej Ricard Holbruk!

  0

  0
   • Znas islu su nasa baba braniti bosnu . Danas djeca idu u siriju… Pa ti mislis da za Sandzak nebi dali svoj zivot??? SVE IZDAJNIKE POBITI…

    0

    0
   • Znamo da su vam baba išla u rat u Bosnu. Priča se da ste bili okrutniji od domicilnog stanovništva.
    Šteta što djeca idu u Siriju da ginu, a izbeglice iz Sirije beže u Evropu i ne misle braniti tu istu Siriju.
    Ne sumnjam u vašu ratobornost, ali se pitam čemu? Kakav vi život živite, mrzite svoje sunarodnike tzv. “izdajnike”, Srbe, Cigane, Jevreje….. Kad bolje razmislim ne volite ni sebe, jer ko voli sebe ne razmišlja o ratu, o ubistvima, nekakvoj osveti….
    Ovozemaljski život je suviše kratak da gubimo vreme u lošim stvarima i negativnostima, da ne kažem u mržnji i želji za uništenjem drugih.

    0

    0
   • Mi samo zelimo da ne zivimo vise sa vama… zelimo autonomiju… zelimo slobodu. Zelimo sve ali bez srbe i cg.

    0

    0
   • Esko, nisam ja to pričala, to je pričao Ejup. To nije tajna.
    Što se tiče “stoko nevaspitano”, “znaš šta su srbe”, nauči prvo pravopis i lepo ophođenje pa onda se javljaj. Ovako stičem utisak da si nepismen, nevaspitan, nekulturan, daleko od džentlmena, vređaš Cigane, vređaš Srbe, da rezimiram pravi si ljudski jad!!!

    0

    0
   • Ej moja pametnjakinja… zar Civiliziran covjek na balkan moze biti pametan??? sve zlocin i genocid su srbe cinili… a skolovani i pametni??? Ja sam ponosan onda na moj ljudski jad koji si mi podarila… ja sam patriot.. razmumela si ti mene. Al trpimo dosta. Srbe su zivotinje…a zivotinje se kod nas ne drze kuci… pogledaj sta su Bosnjaci dozivjeli tokom ovi 100g NIKO NIJE IMAO DUSE ZA NAS… PA NI Mi ZA DUSMANE.. necemo imati… kad tad osveta..

    0

    0
   • Esko, ne sumnjam da si patriot, ali si i šovinista, razumela sam. Vidim da trpiš. Prvo sam sebe. Baš mi te žao, u ove hladne dane visiš za kompjuterom i seješ mržnju i nekulturu po ovom sajtu. Prizivaš osvetu, a ne daj bože kad bi zagustilo, prvi bi umako. Zato ne crtaj vraga, ako ti se ne sviđa gde živiš, široko ti polje.

    0

    0
   • Bravo Bravo…. prvo se upitaj… kakva je tvoja kultura….jesil amnezik???? Ko mrzi koga??? Ko je ubijao kago??? Ko je cinio Genocid?? Ko je okupirao Sandzak??? Ko trpi koga??? Ko je izterao koga???? Jesil ikad razmislalo na to.

    SVATI JEDNOM DA NEZELIMO VISE ZIVJETI SA VAMA…

    0

    0
 4. Какви Ганићи какви бакрачи, опет муте по ко зна чијим налозима, завађају људе. Шта је тај у животу радио осим што је лапрдао за разноразним говорницама, а резултате тога видимо свуда око нас, олош и шљам зајахао свуда, не може човек ни да ради поштено ни да живи од свог рада, а они живе као цареви од шупљих прича, сутрадан ако буде стани-пани и он и његови ће само да клисну са парама, а остаће људи закрвљени и завађени, докле више побогу?

  0

  0
 5. Snila baba što joj milo bilo, pa lagala sama sebe… Nikad ali nikad Srbija, i Crna Gora neće dozvoliti slabljenje svoje države, pogotovo poučene istorijom sopstvenom. Zna Srbija, i C.Gora dobro ko su joj prijatelji, a ko ne…
  Odvajanje R.Srpske je stvar dana, to je sve završeno, odnosno Hrvatske herceg Bosne od federacije!

  0

  0
  • I za kosovo se tako pricalo… Kosovo ti je kutija pandora SAD TESKO ZATVORITI KUPIJU… ide Sandzak… kad tad.. a ti ilija bolje spakuj sve prodaj imanje i bjezi za beogradski pasaluk…

   0

   0
 6. Akademik Ganic je svetski GENIE koji je svojim znanjem i postenim radom osvoio ZAPAD. Kada je najteze bilo u samom pocetku rata,kada je rahmetli Alija Izetbegovic zarobljen, Akademik Ganic stao je na celo svog naroda u odbrani BiH spreman je bio da svoj zivot da za svoju jedinu domovinu BiH!
  Akademik Ganic cio zivot se bavi naukom i bori za ljudska prava i slobode. Akademik Ganic treba da predstavlja Bosnjacki narod u BiH, vrijeme je da se vrati u politiku. Bosnjake danas predstavljaju izvrsioci projekta Karadzica po nagovoru EU, koji su duboko zagazili u kriminal da moraju izvrsavati sve ono sto traze RAZARACI BiH!
  PROBLEM Bosnjaka je u Bosnjacima u razjedinjenim prodanim politickim predstavnicima koji su izdali BiH i svoj narod!!!
  Niko od politickih predstavnika Bosnjaka koji su na vlast nece radi svojih fotelja podrzati autonomiju SANDZAKA !

  0

  0
   • olivera duso pismena si udji na zvanicni sajt tuzilastva republike sumske pa ces vidjet da su to dva oficira poginula i jedan vojnik! a uostalom sta je radila jedna vojska na teritoriju druge medjunarodno priznate drzave?branila sarajlije od sarajlija?svaka strana vojska u tudjoj drzavi je legitimna meta da je dao bog sve da ih pobiju!

    0

    0
   • JNA je bila jedina medjunarodno priznata vojska u SFRJ.Ta ista vojska se po dogovoru povlacila iz Sarajeva a junaci zapucali na nenaoruzane vojnike.Po tadasnjem dogovoru Vojska nije bila naoruzana i nije mogla da se brani.Treba baratati cinjenicama,Neznam koliko si upoznat sa cinjenicama to su bili samo vojni saniteti znaci bez pesadije artiljerije aviona ,Tesko naoruzanje je povuceno ranije na teritoriji republike Jugoslavije.Isto tako je bilo i u Makedoniji ali oni nisu pucali na vojnike cak ni jedan metak nije ispaljen.Jedino Hrvati i Bosanci nisu postovali dogovor.Raspitaj se malo nedaj umlje za bezumlje.

    0

    0
   • Akademik Ganic je jedan od najvecih patriota BiH . Ejub Ganic je procusuiran i oslobodjen u Hagu i Londonu u obrazlozenju je navedeno da su vojnici srbije bili vojna meta u ratu u Dobrovoljackoj dana 2 i 3 maja. Akademik Ganic je branio svoj dom i svoj grad Sarajevo i drzavu BiH, nije sa svojom vojskom za razliku od JNA napadao Beograd i gradjane Srbije.
    Olivera nije zlocin braniti svoj prag , svoj grad i drzavu od agresora! Mi bosnjaci smo ponosni na Akademika Ganica koji uziva veliko postovanje. Zahvaljujuci Akademiku Ganicu odbranjeno je Sarajevo i BiH dana 2 i 3 maja sto najvise boli tebe i sve srbe.

    0

    0
 7. i sa ovakvom personom se muftija posvadio dje je god imalo bosnjaka da valja muamer sse sa njim posvadio,al covek ima problem posvadjen je sam sa sobom

  0

  0
 8. Cestitke za naseg Bosnjaka iz Sandzaka Ejupa Ganića,tačnije iz sela Sebečeva,neka te Allah nagradi. Molim sve čitaoce da ovaj tekst sačuvaju na svom kompjuteru kako bi mogli odgovoriti argumentovano srbima,odnosno na osnovu činjenica. Da li vam je sada jasno zašto je Rasim Ljaić I Sulejman Ugljanin u Vladu Srbije,pa upravo da bi ćuteli da Sandzak ne bi dobio autonomiju. Fala našem Muftiji Zukorliću što je pokrenuo ovo pitanje. Najteže mi padne kada kažu manjinska prava,što nam jasno kazuje da nemamo nikakva prava,da nismo ljudi jer kažu: ,, Ljudska I manjinska prava,, Znači da mi nismo ljudi jer nemamo ljudska već neka druga prava. Zašto ne može da bude ljidska prava za sve narode koji žive u Srbiji? Dragi čitaoci da je Srbija država koja poštuje sve narode nikada ne bi tražili autonomiju,ali da li je poštovanje bošnjačkog naroda da dođe željeznica do Raške a da Sandžak to nema ili da ni danas nemamo autoput koji je projektovan prije 50 godina na relaciji Beograd -Bar preko Sandzaka. Da sudovi osuđuju samo ako se radi o Srbima,ako se radi o Bošnjacima svi predmeti stoje u fijokama I zastarevaju,da li je moguće da se Srbin lažnom dojavom da je podmetnuta bomba na Muftiinom skupu oslobodi optužbi I zaustavi process a da se bošnjački narod osuđuje za slobodu mišljenja koja je zakonom dozvoljena. Da li je poštovanje bošnjačkog naroda zapaliti džamiju I osloboditi počinioce jer su Srbi a da se deca iz Tutina koja su se igrala I pop Sima se uplašio I mislio da su ga napadala ta ista deca se zlostavljaju od strane tutinske policije na čelu Nermina Zećirovića koji je odavno desna ruka srba jer napada bošnjake da bi ostao na funkciju. Neka se izjasni policija koliko je pretresla srpskih kuća a koliko bošnjačkih,srpsku ni jednu. Ovo su samo neke činjenice od million koje bi vam naveo. Najtužnije je što imamo izdaice poput navedenog komandira iz Tutina,koji napada poštene ljude a sa kriminalcima zarađuje novac.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.