Proces upisa prvaka za nastavu na bosanskom jeziku teče bez problema

0
47

U Srbiji je od ponedjeljka, 1. aprila, počeo upis đaka u prvi razred osnovne škole. Time je počeo i upis sedme generacije đaka na nastavu na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku.

Novina od ove godine, prilikom upisa prvaka je ta da se roditelji više ne anketiraju po pitanju izbora da li će dijete pohađati nastavu na maternjem, bosanskom jeziku. Upis prvaka odvija se na način da se djeca po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika roditelja, upisuju na nastavu na bosanskom jeziku. Ipak, roditelji imaju mogućnost da to ne učine, pa mogu potpisati izjavu kojom dijete upisuju na nastavu na nematernjem jeziku.

„U Republici Srbiji konačno su se stekli uslovi da se postigne potpuna ravnopravnost u odgoju i obrazovanju na maternjem jeziku. Bošnjaci su autohton narod ali su u Srbiji svedeni na nivo nacionalne manjine. I kao takvi, Bošnjaci ostvaruju sva svoja prava u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Bošnjačko nacionalno vijće putilo je dopis školama sa jasnim uputstvom da svaki roditelj ima pravo i mogućnost da usmjeri svoje dijete da uči nastavu na svom maternjem jeziku. Predsjednik BNV Esad Džudžo uputio je taj dopis svim školama na teritoriji Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja“, rekao je potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća zadužen za nastavu na bosanskom jeziku prof. dr Sait Kačapor.

Ministarstvo prosvjete Republike Srbije odlučilo je da od školske 2021. godine svršeni srednjoškolci polažu državni ispit, koji bi trebao da zamjeni polaganje prijemnog ispita za upis na fakultete.

„To znači da će se polagati na kraju mature i bosanski jezik, ravnopravno sa srpskim jezikom. To će biti viza za upis na fakultete“, objašnjava Kačapor.

Podsjetimo, u školama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i jednoj školi u Borodarevu nastavu na bosanskom jeziku pohađa oko 17. 500 đaka.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.