Procedura za izdavanje građevinske dozvole je od 15 dana do mjesec

0
17

Pljevlja -Pokrivenost naše opštine planskom dokumentacijom na zavidnom je nivou u odnosu na druge gradove Crne Gore.

Posle Tivta, Pljevlja su druga opština koja je 2011. godine usvojila Prostorno urbanistički plan. Skoro čitavo gradsko područje pokriveno je planskom dokumentacijom detaljne razrade.  – Neki su planovi doneseni prije 30 godina pa su sada teže primjenljivi. Takav slučaj je sa Detaljnim urbanističkim planom „Balibegovo brdo“, a u toku je izrada detaljnih urbanističkih planova:  „Golubinja“, „Potrlica“, ,“Breznica“, „Dolovi III“, „Varoš“ , „Bare“, „Barake 1“ i „Balibegovo brdo“. Trenutno jedan dio Ševari i Komina nisu pokriveni planovima detaljne razrade, a to je predviđeno u narednom periodu.

Za projektno – plansku dokumentaciju za poslednje četiri godine Opština Pljevlja je izdvojila oko 540.000 eura.
Osnovni uslovi za dobijanje građevinske dozvole su: da postoji planski osnov, da se određeni objekat nalazi u odgovarajućem urbanističkom planu i da taj objekat, odnosno parcela na kojoj se planira bude u vlasništvu podnosioca zahtjeva. Nakon toga izdaju se urbanističko tehnički uslovi od nadležnog Sekretarijata, a zatim se pribavlja odgovarajuća saglasnost i radi projektna dokumentacija – kazao je Dragan Šubarić, savjetnik za građevinarstvo i urbanizam u kabinetu predsjednika.
Ukoliko nema planske dokumentacije – detaljne razrade ili ne postoje smjernice za to u Prostorno urbanističkom planu, nema ni izdavanja građevinske dozvole za bilo koju vrstu objekata.
Ni jedan industrijski objekat, infrastrukturni objekat, deponija ili kamenolom ne mogu se graditi, ako to nije nekim planskim dokumentom predviđeno.
Kod specifičnih objekata koji mogu uticati na životnu sredinu – privredni, infrastrukturni objekti neophodan je Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i sprovođenje procedura javne rasprava po tom dokumentu. Procedure za dobijanje građevinske dozvole jesu zahtjevne, ali ne moraju biti kočnica za investitore ukoliko su uslovi zadovoljeni.
Iako je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta smanjena zahtjevi za legalizaciju nisu povećani. Tako su u 2010. godini izdate su 53 građevinske dozvole za stambene, poslovne i infrastrukturne objekte, a 23 za pomoćne. U 2011. godini izdato je 55 građevinskih dozvola za poslovne, stambene i infrastrukturne objekte, a 24 za pomoćne. Svi objekti su u procesu legalizacije. U Pljevljima po procjenama od 2.500 do 3.000 nelegalnih objekata.
– Sredstva od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta predviđena su i za izgradnju infrastrukture za određena područje, ali u dosta slučajeva to je teško izvodljivo, posebno na novim lokacijama gdje nema vodovoda, kanalizacije. To je pitanje Budžeta koji je dosta restriktivan, uglavnom se rade najhitniji slučajevi, preuzete ranije obaveze, postupanje po sudskim presudama. Ima slučajeva da su ljudu počeli uplate za građevinske dozvole,  a  još nemaju obezbijeđenu infrastruktru, ali se nadamo se da će se i to riješiti  – rekao je  Šubarić dodajući da  nema administrativnih prepreka u službama koje se bave izdavanjem građevinskih dozvola.
Procedura za izdavanje pojedinih akata kod dobijanja građevinske dozvole je od 15 dana do mjesec dana. Taj rok se ne može ispoštovati jedino kada je u pitanju nekompletna dokumentacija odnosno nejasna situacija na terenu, nekompletirana čestica, neriješeni imovinsko – pravni odnosi. Ako je u pitanju dio parcele čiji je vlasnik opština, a detaljnim  planom je omogućeno da to postane vlasništvo podnosioca zahtjeva, potrebno je da SO prenese pravo vlasništva zemljišta.
Šubarić je istakao da je poslednjh godina urađena projektna dokumentacija  za veliki broj objekata u ukupnoj vrijednosti nekoliko stotina hiljada evra:  Projekat rekonstrukcija dovodnog vodovoda Potpeće – Pliješ, idejni projekat rekonstrukcije distributivne gradske vodovodne mreže, glavni projekat gradskog kolektora Pljevlja – Židovići, projekat regulacije korita Ćehotine,  projekat za prečišćavanje otpadnih voda u Židovićima. Urađeni su i projekti za gradske saobraćajnice od kojih su neki realizovani (Ulica Save Kovačevića, ulica 1. decembra,  ulica pored Vektre – Jakić, Narodne revolucije pored škole „Boško Buha“, stari Prijepoljski put – Potrlica, Vojske Jugoslavije kod Bolnice i Kupusišta, ulice u naselju iza pošte.
Ove godine radiće se  se DUP „Đulina guka“ (industrijska zona),  DUP ,“Komini“ i izmjene i dopune DUP-a ,“Moćevac“, dok će se prostor kasarni Mali i Veliki logor raditi kad se riješi imovinsko pravni status tih područja.  Šubarić objašnjava da je dugi niz godina rađeno stihijski, gradilo se i bespravno što je podrazumijevalo kršenja postojećih planova ili se gradilo na mjestima gdje nije ni bilo planova.
Kod izrade novi planova nastoji se da se stambeni objekti uklope, da se omogući legalizacija, ako je objekat nelegalan, a da nove lokacije uvijek budu planirane u građevinskoj liniji. Novim planskim dokumentima izgled grada biće promijenjen. U nekim dijelovima grada gradiće se novi kvartovi sa većim stambenim objektima. Sedam stambenih objekata planirano je da se gradi ispod Stražice, na mjestu gdje je bila ciglana. Pet stambenih objekata predviđeno je na mjestu gdje Rudnik uglja već gradi stambeni objekat. DUP „Centar“ predviđaju se višeporodični objekti u Ulici Tršovoj. U naselju „Avdovina“ planirano je nekoliko stambenih zgrada, dok su u Drvarskoj ulici predviđene dvije – tri stambene zgrade, a kod Doma Vojske jedna. Poslovni objekti većih gabarita planiraju se kod Jugopetrolove pumpe, kao i poslovni i stambeni objekti u dijelu Stare čaršije.
Više novca za dokumentaciju
Ranije je lokalni Projektni biro radio sve poslove do izdavanja građevinske dozvole – izrada plana, urbanističkih uslova, dozvole.
– Šteta je što ovo preduzeće nije opstalo. Jer ovo lokalno preduzeće najbolje je poznavalo prilike u gradu. Sjajna baza podataka bila je na jednom mjestu. Nismo nezadovoljni sadašnjim radom preduzeća sa strane, ali ona ne mogu da znaju prilike u gradu, imovinske odnose među komšijama. Javljaju se geodetske greške koje ne pokazuju realno stanje na terenu. Sada Sekretarijat za uređenje prostora nema zakonsku obavezu  provjere, jer bavi samo sprovođenjem plana i nekim pripremnim poslovima. Opština sada mora da izdvaja više novca za projektno – plansku dokumentaciju – istakao je Dragan Šubarić savjetnik za urbanističko – građevinske poslove u kabinetu predsjednika.
Izvor: Pvportal.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.