Procedura odobravanja udžbenika mora biti jasnija

0
3
Sjeverni Sandžak – Agencija za borbu protiv korupcije upozorila je danas da čitav postupak i procedura odobravanja školskih udžbenika, koji se odvijaju pod “patronatom” Ministarstva prosvete i nauke, moraju biti transparentniji.

Agencija smatra da način formiranja komisija ovlašćenih da daju stručnu ocenu kvaliteta rukopisa, način na koji ministar odlučuje o zahtevu, postupak dodeljivanja licenci za udžbenike, procedura izbora udžbenika u školama, moraju biti mnogo preciznije i kvalitetnije uređeni.

Agencija će pozvati nadležno ministarstvo da zajednički dođu do odgovarajućih rešenja koja bi bila ugrađena u izmjene i dopune zakona o udžbenicima, objavljeno je na sajtu agencije.

Izdavači udžbenika, privatni i državni, još ranije su ukazivali na neophodnost izmene zakona o udžbenicima, smatrajući da je procedura odobravanja udžbenika nedovoljno transparentna.

Oni tvrde da je procedura dobijanja licence suviše jednostavna, što je uslovilo da u Srbiji postoji više od 70 izdavača, što je, kako kažu, puno i za razvijenije zemlje.

Kako predviđa zakonska procedura, u postupku odobravanja udžbenika učestvuje nekoliko institucija.

Izdavači najpre podnose zahtjev za odobravanje udžbenika nadležnom ministarstvu, koje dostavlja rukopis Zavodu za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja, radi davanja stručne ocjene kvaliteta udžbenika.

Rukopis i stručnu ocjenu kvaliteta Zavod dostavlja Nacionalnom prosvjetnom savjetu, odnosno Savjetu za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koji daje predlog za odobravanje udžbenika. Na osnovu predloga, odluku da li će udžbenik biti odobren donosi resorni ministar.

Podnosioci zahtjeva za odobravanje udžbenika nemaju povratnu informaciju o tome u kojoj je fazi njihov zahtjev.

Izdavači su nezadovoljni, jer nadležne institucije uglavnom ne poštuju rokove u kojima imaju obavezu da daju stručnu ocjenu kvaliteta rukopisa.

Izvbor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.