Prizren: Bošnjački studenti (ne)zadovoljni studentskim životom!

0
6

Kosovo – Predavanja, vježbe, kolokviji, završni ispiti, smjeh i suze, mnogo obaveza a između njih i druženja – nije li to nekad bio smisao studentskog života? Naravno da život studenata uključuje i sve one male životne radosti, kao i uspomene koje će sa sobom nositi do kraja svog života.

Nažalost bošnjački studenti u Prizrenu od svega opisanog vrlo malo imaju. Na ovom fakultetu, prije svega nema student servisa gdje bi se oni mogli radno osposobiti makar i volonterski, nema studentskih udruženja, sportskih ili nekih drugih sekcija ili klubova, nema asocijacija radi izražavanja studentske umjetničke slobode…
“Studentski život nas Bošnjaka na ovom fakultetu ne razlikuje se od života srednjoškolaca, u smislu da se družimo samo kada zajedno odlazimo na kafu poslije predavanja, jer nemamo udruženja gdje bismo mogli upoznati i druge studente”, rekla je Isma Isljami studentica druge godine Edukativnog fakulteta u Prizrenu.
Predavanjima su uglavnom zadovoljni, dok udžbenike dobijaju od svojih profesora, kopiraju ih, te se nekako snalaze.
“Studentski angažman je jako oskudan. Čak i osnovne škole širom Kosova imaju kvizove o EU što na našim fakultetima nema. Prije nekoliko godina naši studenti su učestvovali na ljetnjoj Studentijadi u Tuzli, kojij je bilo četiri, ali posljednjih godina ne učestvuju zbog problema sa pasošima ili problemima finansijske prirode, nažalost”, istakao je Edis Maksuti, student druge godine.
“Naš Univerzitet je reklativno mlad pa se trudimo da imamo što bolje odnose i sa studentima sa nastave na albanskom jeziku no sa njima nemamo nikakvu saradnju, nemamo zajedničkih projekata, ali imamo druženja sa onima koji poznaju bosanski jezik. Međutim, postoji problem sa studentima koji dolaze iz okolnih sela jer ne poznaju dovoljno albanski jezik pa se i ne upuštaju u druženje i  razgovor sa studentima Albancima ili Turcima jer je nepoznavanje jezika najveći problem”, naglasila je studentica Ismeda Gashi.
Iako imaju profesore iz Sadžaka i Crne Gore, saradnja sa studentima iz regiona ne postoji. Jedina komunikacija među njima su društvene mreže, Facebook ili Twitter, bilo je i pokušaja razmjene studenata, međutim i to je išlo vrlo teško.
“Dalji planovi nas studenata se svode na relativno brzo zapošljavanje. Konkurencija je vrlo velika jer imamo puno studenata koje poznajemo, koji već par godina čekaju na to zaposlenje. Neko će od nas ići na master studije, neko ce otići u inostranstvo za neki bolji život, ili će tražiti zaposlenje van svoje zemlje”, rekla je Azra Hodžić studentica ovog fakulteta.
Njihova zajednička poruka mladima bi bila – Školujte se po svaku cijenu. Svakako da je to prioritet dobijanja diplome jer samo tako možemo ići ukorak sa evropskom omladinom.
“Takođe imamo mnogo studenata koji studiraju na Biznis Fakulteu u Peći, a iz Prizrena su. Oni se tamo bolje organiziraju u smislu da imaju bolji studentski život poput udruženja, raznih asocijacija kao i druženja što naši studenti ovdje nemaju”, istakao je profesor Edukativnog fakulteta u Prizrenu, Nedim Kačka.
Naši budući studenti i pored silnih problema imaju perspektivu za život. Nedostaci i propusti koje imaju na fakultetu ne stoje im na putu da ostvare svoje započete ciljeve.
(Info-KS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.