Privukli pažnju posetilaca

0
109

Sjenica – Na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je zatvoren prošle nedjelje, predstavilo se 850 izlagača iz 41 zemlje sveta. Učestvovale su najvažnije domaće, i brojne inostrane turističke organizacije, hoteli, turoperateri, agencije, odmarališta, ljetovališta, banje i slično, a među njima, prvi put i Turistička organizacija Sjenice.

Svojim prirodnim ljepotama, prehrambenim specijalitetima i bogatstvom različitosti kada je u pitanju etnička struktura stanovništva, sjenički štand je privukao pažnju, kako domaćih, tako i stranih posjetilaca. Niske temperature više nisu jedina i najpoznatija karakteristika Sjenice, i ako je Beogradski sajam označio početak turističke sezone u Srbiji, prvi nastup Sjeničana na njemu, najavio je početak razvoja turizma na Sjeničko-pešterskoj visoravni.

Trećeg dana Sajma u hali 4 održana je prezentacija „Dobrodošli na Peštersku visoravan“. Tom prilikom predstavljene su, ni sa čim uporedive prirodne ljepote najveće visoravni na Balkanu, ali i prehrambeni kvaliteti, kao što su sjenički sir, kajmak, jardum, ovčja pršuta, sudžuk, jela od heljde. Uz sjeničku Turističku organizaciju predstavili su se i Ugostiteljsko turističko društvo „Borići“, Preduzeće za proizvodnju i preradu mesa „Turković“, NVO „Sandžački ćilim“, i novoizgrađeni hotel „Berlin“.

Prezentacija „Dobrodošli na Peštersku visoravan“, privukla je i značajnu medijsku pažnju, a to je bila prilika i za promociju savremeno izrađenog kataloga sjeničke Turističke organizacije u kojem su, između ostalog, na prvoj strani zapisane riječi poznatog pjesnika i novinara Radomana Kanjevca. „Postoje ljudi kojima se ne zna otac, postoje čak i oni kojima se ne zna majka, ali ne postoji niko kome se ne zna zavičaj. Svako se od nas mogao roditi samo u jednom trenutku, samo u jednoj zemlji i samo na jednom mjestu. Kad smo bili mladi naivno smo vjerovali da će zavičaju biti teže bez nas nego nama bez njega. Sad vidimo da je obrnuto. Gdje god da se nalazimo, na koju god stranu da krenemo, zavičaj će nas pratiti: kao ime i prezime, kao znak u horoskopu, kao glas majke za doručkom, koji nas podsjeća da uvijek ima neko ko je stariji od nas.“ Autor ovih prekrasnih redova, to je i djelima potvrdio, pruživši nesebičnu pomoć uspješnoj promociji turističkih potencijala sjeničkog kraja. Značajnu podršku Sjeničanima, pružila su braća Elvis i Denis Zornić, vlasnici „Kuće Zornića“ u etno stilu, ali i drugi, porijeklom iz Sjenice, koji ne žive više u svom zavičaju.

– Prvim pojavljivanjem na Sajmu, ostvarena su naša očekivanja. Interesovanje vlada za naše predjele, posebno za seoski turizam. Uspostavili smo značajne kontakte sa drugim turističkim organizacijama i agencijama, a naša destinacija je privukla pažnju i Turističke organizacije iz Češke, rekla je Dobrila Radević, direktorka Turističke organizacije u Sjenici. Prvi sajamski nastup, pozitivno je ocijenila i direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac. „Turistička organizacija Sjenice je za posljednjih šest mjeseci učinila značajan progres u predstavljanju svog kraja na turističku kartu Srbije. Prije par mjeseci mi smo posjetili Peštersku visoravan, Sjenicu i Novi pazar, i uvjerili smo se u sve potencijale koje pružaju ti predjeli. Ta mješavina nacionalnosti, kultura, fantastičan prirodni ambijent, čine nešto što zaista predstavlja jedinstvenu, autentičnu ponudu tog djela naše zemlje“, izjavila je Plamenac. Ona je istakla i da je Sjenica, ove godine obuhvaćena publikacijom Turističke organizacije Srbije „52 vikenda u Srbiji“.

Na Beogradskom sajmu turizma, koji važi za najuspješniju sajamsku manifestaciju u jugoistočnoj Evropi, turistička i gastronomska ponuda Sjenice, predstavljena je na štandu Turističke organizacije regije Zapad. Ova organizacija sada obuhvata deset opština, koje svoje turističke ponude izlažu na zajedničkom štandu već četiri godine. „Samo objedinjavanjem turističke ponude i zajedničkim nastupom, mogu se postići rezultati prema inostranom tržištu“, kaže direktor Turističke organizacije regije Zapad, Miroslav Rađen. On najavljuje da će ove godine biti štampana zajednička publikacija za sve opštine zapadnog regiona.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.