Prirodni resursi razvojna šansa

0
33

Rožaje – Povodom obilježavanja Dana općine, u Rožajama je održana svečana sjednica, na kojoj su, pored predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, prisustvovali i brojni predsjednici crnogorskih i općina iz okruženja, diplomatski predstavnici nekoliko država u našoj zemlji, kao i vjerski vjerodostojnici.

– I u narednom periodu razvojnu šansu Rožaja će predstavljati unapređenje finalne prerade i proizvodnje drveta, poljoprivreda, proizvodnja zdrave hrane i planinski turizam. Ozbiljnost lokalne uprave u realizaciji razvojnih šansi se pokazuje i time što su sa firmom ,,Kramars“ iz regije Fruli, Venecija, započete ozbiljne aktivnosti na sertifikaciji rožajskih šuma. Pozvani su svi potencijalni investitori, a u konkretnom slučaju uglavnom se misli na ljude iz ove sredine, koji živi i rade u inostranstvu, da u partnerskom odnosu sa općinom ulože u razvoj prirodnih i ekonomskih potencijala, naravno, vodeći računa o svojim interesima – rekao je Nusret Kalač, predsjednik općine.

On je napomenuo kako je Rožaje, iako u veoma otežanim ekonomsko-socijalnim uslovima, uspjelo da realizuje nekoliko ozbiljnih investicionih projekata.

– Sagradili smo i rekonstruisali nekoliko gradskih ulica, asfaltirali nove seoske puteve, a u partnerskoj saradnji sa Fondom za solidarnu stambenu izgradnju učestvovali u izgradnji 54 stambene jedinice – rekao je Kalač.

Govoreći o pogrešnim poslovnim potezima koji su se odrazili na trenutno, veoma teško, ekonomsko stanje, sa kojim se suočava ova sredina, Kalač je istakao kako se prirodni potencijali i resursi ovoga kraja moraju iskoristiti na najpametniji način.

– Ne smijemo dozvoliti da Rožaje nastavi sa politikom izvoza sirovine i postane osnova za unapređenje proizvodnje i dalje finalizacije prerade drveta u pojedinim djelovima našeg okruženja, već moramo stvoriti pretpostavke kako bi postali prepoznatljiva destinacija za finalizaciju drveta – rekao je Kalač.

Izražavajući zadovoljstvo realizovanim projektima i najavljenim razvojnim šansama za stvaranje boljeg života na ovom području, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je kako je lokalna vlast, u minulom periodu, realizovala nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, prije svega u oblasti saobraćajne infrastrakture.

– Naročito me raduje što je predsjednik, u svom govoru, učinio sasvim konkretnu ponudu, predstavljajući Rožaje kao odličan prostor za investicione šanse i uputio, sa aspekta onoga što su obaveze ove općine, i garancije dobre komunikacije sa Vladom, maksimalnu prohodnost investitorima, kako bi se zaista profitno uložilo u ono što prostor zavređuje – rekao je predsjednik Vujanović.

Na svečanoj sjednici, predsjednik Kalač je uručio najveće općinsko priznanje, koje se dodjeljuje za ostvarene rezultate u afirmaciji općine, profesorici Mersadi Šabotić i doktoru ekoloških nauka i održivog razvoja Esku Kalaču.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.