6. April 2011

Sjeverni Sandžak – Popis stanovništva u Srbiji od 1. do 15. oktobra ove godine obavljat će više od 50.000 popisivaca, koji ce za ovaj posao moći da zarade od 20.000 do 25.000 dinara.

Popisivači će morati najmanje da imaju završenu srednju školu, da ispunjavaju uslov da nisu osuđivani, a prednost na određenoj opštini imat će oni koji tu stanuju. Licni podaci koje gradjani budu davali popisivacima smatrace se službenom tajnom i neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim popisa. Jedina tri pitanja na koja gradjani prema zakonu nisu dužni da odgovore jesu – kojoj narodnosti pripadaju, koji je njihov maternji jezik i koje su vjeroispovesti.

U domacćinstva ce popisivaci ulaziti od osam ujutru do osam uvečer i na sebi ce imati identifikacionu karticu sa fotografijom, maticnim brojem, ovlašcenje sa pecatom i imat će torbu sa popisnim materijalom koja ce na sebi najverovatnije imati grb Srbije. Popisivac je dužan da na istu adresu dolazi više puta sve dok ne obavi popis. U kuću ulazi jedan popisivač, s tim što ce prvog dana popisa on ici u pratnji instruktora koji ce biti tu da kontroliše da li popisivač radi sve po propisu. Procjena je da ce jedan popisivač tokom dvije nedjelje trajanja popisa moci da obide 100 domaćinstava i popiše bar 300 osoba – kaže mr Radmila Vicentijevic, načelnik u Gradskom zavodu za informatiku i statistiku Beograda. Po zakonu svaki član domaćinstva obavezan je da pruži podatke očlanovima porodice, a svako odbijanje da se te informacije daju ili pružanje lažnih podataka kažnjivo je po zakonu. Prekršajne kazne kreću se od 20.000 do 50.000 dinara.

Jedina tri pitanja na koja gradjani nisu obavezni da odgovore jesu pitanje o nacionalnosti, maternjem jeziku i vjeroispovjesti. Na sva ostala pitanja gradjani su u obavezi da odgovore. U jednom stanu popisivač ce moći da uzme podatke od osoba koje stanuju ili privremeno borave u stanu, bilo da su iz zemlje ili inostranstva. Gradani nemaju razloga za strah od davanja podataka popisivaču, jer se ti podaci smatraju službenom tajnom. Kada popisivač ude u kuću trebalo bi uz sebe imati bar jedan lični dokument koji sadrži matični broj svakog clana domacinstva kako bi popisivač te podatke mogao da unese u popisni list. Članovi domacinstva koji tokom popisa nisu u kuci svojim najbližima trebalo bi da ostave neophodne podatke. Vrlo brzo pošto podaci budu dati i unijeti u sistem zbog statistike oni postaju anonimni i imena i prezimena onih koji su te podatke dali brišu se, pa sa tog stanovišta nema razloga za brigu. Lično smatram da pojedina pitanja zadiru u privatnost. Po meni je diskutabilno i pitanje o nacionalnosti, ali budući da svi ovi odgovori postaju samo statisticki podaci a njihovi vlasnici ostaju anonimni, nema razloga za brigu – kaže za “Blic” Rodoljub Šabic, povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Prvi put ove godine popisom ce biti obuhvačeni i primarni beskucnici koji nemaju adresu stanovanja i žive na ulici. Preliminarni rezultati očekuju se 30 dana po završetku popisa, a konačni za oko godinu dana. Posljednji popis stanovništva obavljen je 2002. godine. Sljedeće godine od 1. do 15. oktobra bit će obavljen popis poljoprivrede, koji nije sproveden od 1960. godine.

Izvor: Universa.tv

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles