Primer Sjenice primeniti i u drugim općinama

5
13
Hazbo Mujović, zamenik predsednika općine Sjenica

Svjesni situacije u kojoj se nalazi opština Sjenica i svi njeni građani, a u interesu stabilizacije prilika u regionu i prevazilaženja napetosti koje se već neko vrijeme forsiraju pojedine strukture u Sandžaku, opštinski odbori Stranke demokratske akcije Sandžaka i Sandžačke demokratske partije postigli su, septembra prošle godine, sporazum o zajedničkom djelovanju i radu.

Uzimajući u obzir to, kao i činjenicu da je ekonomska situacija u Sjenici izuzetno teška, naša ocjena je bila da je, u cilju prevazilaženja takvog stanja, od presudnog interesa zajedničko djelovanje svih relevantnih političkih činioca u Sjenici, prijevashodno dvije najjače političke stranke na ovom području. Upravo to bio je ključni činilac uspostavljanja saradnje između SDA i SDP u Sjenici – mir i stabilnost i unaprjeđenje života građana. U tom procesu SDA Sandžaka se pokazala kao nezaobilazan faktor, kaže u razgovoru za Sandžak Danas Hazbo Mujović, zamjenik predsjednika općine Sjenica.

Posljednje skupćinsko zasijedanje nije dalo jasnu sliku o vladajućoj strukturi Sjenice, iako su tada izvršene i djelimične kadrovske promjene. Da li je, u međuvremenu precizirano, ko u ovoj općini vlast, a ko opozicija?

– Na skupćinskom zasijedanju 16. decembra došlo je do promjena u vladajućoj strukturi Sjenice. U skladu sa tim izvršene su i potrebne kadrovske promjene, na osnovu kojih je jasno ko je na vlasti, a ko je u opoziciji. Kako ste sami rekli, sporazum o saradnji između SDA i SDP rezultirao je konkretnim promjenama u vladajućoj strukturi, jer ako predstavnicu određenih političkih opcija nisu više na rukovodećim pozicijama u općini, a neko drugi jeste, onda je sve potpuno jasno. To se može vidjeti i na nivou organa lokalne samouprave, kao i na nivou upravljanja preduzećima i ustanovama pod ingerencijama Skupćine općine.

Jeste li zadovoljni raspodjelom vlasti i koji su vaši prioritetni ciljevi, kada je u pitanju razvoj sjeničke općine?

– Svako u svakoj raspodjeli vlasti može da bude zadovoljan, manje zadovoljan ili nezadovoljan. Jasno je to da način funkcionisanja vlasti kakav je bio više nije bio održiv i zato su promjene bile neophodne. Bošnjačka lista za evropski Sandžak ušla je u lokalnu vlast sa ciljem da promijeni takvu situaciju, smatrajući da interesi građana, mir i stabilnost, kao i ekonomski napredak i razvoj Sjenice treba da budu na prvom mjestu. U tom smislu SDA smatra da će svojim kapacitetima sućinski doprineti realizaciji strateških infrastrukturnih projekata koji nas čekaju, kao i izradi programa mjera daljeg razvoja općine, unaprjeđenju života građana i stabilizaciji cjelokupnih prilika u sjeničkoj općini i šire. S druge strane, direktna manifestacija bošnjačkog jedinstva, kroz saradnju dvije najjače političke partije na ovim prostorima, od presudnog je značaja za sveukupnu stabilnost ovog područja i ja sam siguran da će to, uzimajući u obzir sve ono što se u proteklom periodu izdešavalo u Sandžaku, dodatno doprinijeti razvoju naše općine

Dok najnovije vladajuće promjene u Sjenici neki doživljavaju kao konačno formiranje stabilne vlasti, ima i onih koji predviđaju prevremene izbore. Vjerujete li da će aktuelna vladajuća većina istrajati do kraja mandata?

– Mi smo ozbiljna politička partija čiji je interes unaprjeđenje života građana. To je naša ideja vodilja. Nismo sami u vlasti i opstajanje ovakve strukture ne zavisi samo od nas, ali mi ćemo učiniti sve da svoj osnovni cilj ostvarimo i da istrajemo na putu uspostavljanja harmoničnijih odnosa. Smatramo da je politička stabilnost osnova ekonomskog napretka i da nam je ona prijeko potrebna.

Šta očekujete od narednih izbora, s obzirom na uspostavljenu saradnju sa SDP? Hoće li to pojedinačno ojačati, ili pak oslabiti ove dvije, za sada najjače bošnjačke partije?

– Naše biračko tijelo je stabilno, naš program i pozicija jasni i na narednim izborima, očekujem dobar izborni rezultat SDA. Direktna demonstracija bošnjačkog jedinstva, čiji smo istinski zagovornici, u interesu je Bošnjaka i ostalih građana Sandžaka i ubijeđen sam da birači to prepoznaju. Zalaganje za poštovanje bošnjačkih nacionalnih vrijednosti, uz puno uvažavanje vrijednosti ostalih naroda koji žive na ovim prostorima, i borba za ekonomski napredak i prosperitet Sjenice i cijelog Sandžaka, naša je trajna politička orijentacija i sigurno da ćemo u tome imati veliku podršku birača.

Vaša ponuda da, zajedno sa SDP i u Novom Pazaru formirate vlast, odbijena je. Kako to komentarišete?

– Stabilizacija političkih prilika i unaprjeđenje ekonomskog stanja naših općina treba da je prioritet broj jedan za sve, a SDA Sandžaka je nezaobilazan faktor stabilnosti na ovim prostorima. Po formuli kako je to urađeno u Sjenici, SDA i Bošnjačka lista za evropski Sandžak, kao po broju odbornika i uticaju najmoćnija politička organizacija u Sandžaku, ponudili su SDP prekompoziciju vlasti ne samo u Novom Pazaru, nego i u Tutinu. Dobar primjer u Sjenici treba da bude podsticaj sličnom razvoju okolnosti, kako u Novom Pazaru, tako i u ostalim sandžačkim gradovima, jer, ono što je interes građana, treba da bude i interes vladajućih struktura i partija koje ih simbolizuju.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. Novinari, pravo pitanje je:
  Zasto tu koaliciju niste formirali 2008. poslije izbora, kada je narod vapio za jedinstvom?
  Odgovor bi bio:
  Nismo mogli da podelimo fotelje, sad smo prihvatili daj sta das, jer smo shvatili da ni mi ni oni, nemamo podrsku naroda!!

 2. “a SDA Sandžaka je nezaobilazan faktor stabilnosti na ovim prostorima”

  Ah majko mila, a ovi “FARAONI” od kad odose sa vlasti Pazar je procveto koliko toliko.
  Svi cete se slozit da je SDP vise radila nego SDA koja nam napravi PARALELNU ISLAMSKU ZAJEDNICU..Ali to je malo…
  Mnogo su vise obecavali..

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.