Prijeti raspad većini javnih preduzeća u Novom Pazaru

0
13

< ![endif]–>Novi Pazar – Samo dva javna komunalna preduzeća u Novom Pazaru, Čistoća i Vodovod, poslovali su prošle godine sa dobitkom, dok ostala preduzeća imaju gubitke u poslovanju, ili njihovi podaci nisu dostupni na sajtu Agencije za privredne registre. Prema izvještajima dostupnim na sajtu APR, novopazarska Čistoća je 2010. godine imala 247 radnika, godinu dana kasnije 263, da bi njihov broj u 2012. godini dostigao 299.
Gubitak ovog preduzeća u 2010. je bio 247.000 dinara, godinu dana kasnije 15 miliona, da bi prošle godine ostvario dobitak od 168.000 dinara.
Dobit je ostvarena zahvaljući odluci lokalne samouprave da ovo preduzeće preuzme gazdovanje parking prostorima u Novom Pazaru, ali je Državna revizorska institucija u izvještaju za 2011. upozorila da se prihod od naplate parkiranja mora tretirati kao prihod gradskog budžeta.
Skupština Novog Pazara je krajem marta ove godine zato morala da izmijeni jedan od pravilnika, pa će najveći dio novca od parking mjesta u Novom Pazaru sada ići u gradski budžet, što će se odraziti i na poslovanje Čistoće.
JKP Vodovod je tokom prethodne tri godine čak i smanjio broj zaposlenih, a prošlogišnja dobit je 300.000 dinara.
Novopazarska Toplana je od 2010. na platnom spisku svake godine dobijala po jednog zaposlenog više i konstantno uvjećavala gubitke.
Tokom 2010. i 2011. ukupan gubitak je bio 47 miliona, a u prošloj godini jos celih 44 miliona dinara.
Sportski centar Novog Pazara je šampion u zapošljavanju novih radnika, jer je samo tokom prošle godine sa svoja 32 radnika skoro duplirao broj ljudi na platnom spisku.
Ova javna ustanova je 2011. godine sa svega 17 zaposlenih ostvarila dobit od skoro milion dinara, da bi u 2012. Imala gubitak od 12 miliona.
Na sajtu APR nema dostupnih podataka za javnih preduzeća Direkcija za izgradnju, Zavod za urbanizam, Preduzeća za informisanje, Kulturnog centra, Turističke organizacije i većine ostalih javnih ustanova Novog Pazara. 

(radio sto plus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.